İstanbul Boğazı'nda görülen mayınlar gündemde...
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde yabancı cisim hareketliliği yaşandı. Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda balıkçıların fark ettiği ve mayına benzetilen cisim için Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Sarıyer-Garipçe açıklarında balıkçılar tarafından tespit edilen ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirilen mayın uzmanlar tarafından incelendi. Mayının etkisiz hale getirildiğini belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklama yaptı.
DHA, AA ve İHA'da yer alan son dakika haberine göre Sarıyer-Garipçe açıklarında bulunan cisim, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından SAS timleri tarafından incelendi. Milli Savunma Bakanlığı, "Cisim emniyete alınmış, maksatlı müdahale başlatılmıştır" açıklamasında bulundu.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul Boğazı açıklarında ticari bir gemi tarafından tespit edilen mayın benzeri cisme müdahale edildiğini bildirdi.
Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda sabah saat 09.30 saatlerinde sivil ticari gemidekiler tarafından fark edilen mayın üzerine harekete geçildi. Bölgeye Sualtı Savunma Timleri (SAS) yönlendirildi. İstanbul Boğazı alarm nedeniyle çift yönlü gemi geçişine kapatıldı. Mayın, SAS Timleri tarafından emniyete alındı ve etkisiz hale getirildi.
İstanbul Boğazı’nda gün içinde etkisiz hale getirilen mayının ardından ikinci bir mayın ihbarı geldi. SAS komandolarının olay yerine giderken, ihbar yapılan yerin ilk mayının bulunduğu yere yakın olduğu belirtildi.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna’ya askeri operasyondan sonra Kiev’in Odessa açıklarına mayın döşediğini belirterek Türkiye’yi geçen hafta uyarmıştı. Uyarıdan bir hafta sonra Sarıyer’de balıkçılar bir mayın fark etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ihbar üzerine harekete geçti ve mayın etkisiz hale getirdi. Ancak bu kez de ikinci bir mayın ihbarı yapıldı. Ekipler ihbar bölgesinde.
İstanbul Boğazı’nda bugün mayın alarmı vardı.Sarıyer açıklarında mayına benzer bir cisim görüldü. Güvenlik güçleri hemen müdahale etti ve mayın emniyete alındı. Mayının bulunması üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı devreye girdi. SAS timleri o noktaya hareket etti.
Ekiplerin çalışması 2 buçuk saate yakın sürdü. Eski tip Rus yapımı mayının patlayıcı ağırlığının 30 kilogram olduğu belirlendi. Bu nitelikte bir mayının her tür gemiyi batırabileceği biliniyor. Milli Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Mayının SAS timleri tarafından emniyete alındığı belirtildi. Mayın, etkisiz hale getirilmek üzere Riva Elmas Burnu’na, SAS Komutanlığı yakınına götürüldü. Mayın tehlikesi nedeniyle bir süre kapatılan İstanbul Boğazı gemi trafiğine yeniden açıldı.
İncelemelere helikopter de havadan destek verdi. Çalışmalar nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı.
Bulunan mayın sonrası kapatılan Boğaz, 15.30 sularında yeniden trafiğe açıldı.
Mayınlar temas ile kendini imha edebilen patlayıcılardan birisi olarak ifade edilebilir ve kullanım alanları da genellikle karada olmaktadır.
(kısaltması "AT mayını"), bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.
- Tahripli
- Boşluklu imla haklı
- Çubuk tipi
- Yandan saldırı
- Arazi
Kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayını gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki canlı insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.
Başlıca türleri şunlardır:
- Dağılan ve kazıklı mayın
- Boşluklu imla haklı mayın
- Parça tesirli yönsel mayın
- Basınç mayını
- Sıçrayan mayın
- Napalm mayını
- Kimyasal mayın
Deniz mayını, savaş gemilerine veya denizaltılara zarar vermek veya imha etmek için suya yerleştirilen müstakil bir patlayıcı cihazdır.