Kadir Gecesi, İslam inancına göre, Ramazan ayının son on gününde bulunan tek gecelerden birinde idrak edilen ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir. Bu gecenin kesin zamanı Kur'an-ı Kerim'de açıkça belirtilmemiş olup, Müslümanlar arasında genellikle Ramazan'ın 27. gecesi olarak kabul edilse de, farklı görüşler de bulunmaktadır. Kadir Gecesi'nin alametleri hakkında İslami kaynaklarda çeşitli bilgiler yer alır, ancak bunlar kesin belirtiler olarak değil, genellikle o geceye özgü bazı işaretler olarak aktarılır. Bu gece ise çokça nafile namaz kılıp, Kur'an okuyup, dua ve istiğfarla geçirilmelidir. Peki 2024 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinin alametleri nelerdir? İşte Kadir Gecesi ile ilişkilendirilen bazı alametler.
Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan'da idrak edilecek.
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
* Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]
* Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. [Taberani]
* Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]
Kur'ân-ı Kerîm, Allah Teâlâ'dan Hz. Peygamber'e Cebrâil aracılığıyla ve vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenebilmesi, kısa zamanda etrafa yayılması, mânasının kolaylıkla anlaşılması, zihinlerde ve akıllarda derece derece bir gelişme ve alıştırma sağlaması, inançların ve değer yargılarının yavaş yavaş güçlenip kökleşmesi vb. sebeplerle, o bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık 23 senede, bölümler halinde indirilmiştir. Yüce Allah Kur'an'ın bir defada toptan indirilmeyişinin sebebini şöyle açıklamaktadır:
"İnkâr edenler: Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler.
Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk" (el-Furkan 25/32).
Peygamber Efendimiz “faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede
“Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek dua etmeyi tavsiye etmiştir.
2024 Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024 Çarşamba günü başlayacak ve 12 Nisan 2024 Cuma günü sona erecek.