Kovid-19 ile mücadelenin ön saflarında bulunan sağlık çalışanları hayatlarını da ortaya koyuyor. Bugüne kadar 30 bin bin sağlık çalışanı enfekte oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı doktor, hemşire, teknisyen, ve şoförler dahil 70’i buldu. İkinci dalga endişesi yaşanırken tedbirlere uyarak hem kendimizi hem sağlık çalışanlarını koruyabiliriz.
TEDBİRSİZLİK ACIYI BÜYÜTTÜ
İLK ACI İSTANBUL’DA
HOCALARIN HOCASINA VEDA
- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (Çapa) Dahiliye Anabilim Dalı’ndanda koronavirüsle mücedele şehit verilen isimlerden birisi oldu. Türkiye’deki ilk Kovid-19 hastasını muayene eden Taşçıoğlu, hastaları tarafından çok sevilen bir hekim olmanın yanısıra, öğrencileri için duayen bir eğitimciydi. Dahiliye alanında yaptığı çalışmalarla tıp dünyasına önemli katkılar sundu. Taşçıoğlu’nun ismi Okmeydanı’ndaki şehir hastanesine verildi.
VİRÜSÜ HASTASINDAN KAPMIŞ
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Mustafa Oral (68), koronavirüs nedeniyle tedavi altına alındığı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Bir süre yoğunbakım servisinde tedavi gördükten sonra yaşamını yitiren Oral’ın virüsü bir hastasından kaptığı iddia edildi.
İSMİ HASTANEYE VERİLDİ
- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pataloji Ana Bilim Dalı’ndan emekli Prof. Dr.sağlık ordusunun bir diğer acı kaybı oldu. 1976’da profesör unvanını alıp yüzlerce talebe yetiştiren 87 yaşındaki Öz’ün ismi Sancaktepe’de inşa edilen hastaneye verildi.
Evladına doyamadı
DİRENDİLER AMA OLMADI
- Koronavirüs, doktor ve hemşirelerin yanısıra genel hizmetlerin sorunsuz ilerlemesi için canla başla mücadele eden sağlık emekçilerini de yaşamdan kopardı. İstanbul Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel yoğunbakımda çalışan sağlık memuru Hasan Ecevit, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. 44 yaşındaki Ecevit’in babası Mehmet Ecevit’in de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.
Gönüllü olarak göreve yazılmıştı
Katıldığı bir programdan sonra koronavirüs belirtileri göstermeye başlayan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Cevdet Çitoğlu koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 67 yaşındaki Çitoğlu’nun, hastalığa yakalanmadan 1 hafta önce 19 Nisan’da Kovid-19 salgınında gönüllü görev almak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurduğu ortaya çıktı. Yaşı itibariyle risk grubunda olan Çitoğlu’nun, yaptığı başvuru büyük takdir topladı.
Savaş değil virüs öldürdü
- Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Dahiliye Uzmanı Muhammed Şamaa da koronavirüse yenik düştü. Çalışmak için Katar’a giden Şamaa annesinin isteği üzerine Türkiye’ye geldi. Yaklaşık 2 yıl önce İstanbul’daki Göçmen Sağlığı Merkezi’nde göreve başlayan Şamaa, enfekte olduktan 15 gün sonra yaşamını yitirdi.
Kardeş doktorları korona ayırdı
Vasiyeti yürek yaktı
- İstanbul Eyüpsultan Nişanca Aile Sağlığı Merkezi’nde Aile Hekimi olarak görev yapan Dr.da Kovid-19’a yenik düştü. Virüs nedeniyle annesini, babasını ve kardeşini de kaybeden Kalaycı’nın bir doktor arkadaşı aracılığıyla son mesajı: “Kızlarım küçük, sahip çıkarsınız değil mi?” oldu.
İLKLERİN HOCASINI DA KAYBETTİK
Üroloji camiasında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu da koronavirüse yenik düştü. 1983 yılında İstanbul’da ilk böbrek naklini gerçekleştiren ekibe başkanlık eden Tellaoğlu’nu tezi de Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen prostat biyopsisiydi. Uzmanlık yaptığı yıllarda Tellaoğlu, Çapa’da Üroloji Bölümü’nü kuran üç hocanın en genci olarak Türk tıp tarihinde yerini aldı.
YOKSULLARIN DOKTORUYDU
- Hayatını sağlığa adayan ve ‘yoksul doktoru’ olarak bilinen Prof. Dr.3 Mayıs tarihinde aramızdan ayrıldı. 1941’de Süryani bir ailenin çocuğu olarak Mardin’de dünyaya gelen Dilmener, Kovid- 19 nedeniyle 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türkiye’nin önemli tıp profesörlerinden olan ve binlerce öğrenci yetiştiren Dilmener’in ismi Yeşilköy Çok Amaçlı Acil Durum Hastanesi’nde yaşatılacak.