Polis olmak için gereken şartlar, KPSS polislik puan türleri ve sıralaması merak ediliyor. En kutsal meslekler arasında yer alan polislik; lise, üniversite ya da ön lisans mezunu pek çok gencimizin kariyer hedefleri arasında bulunuyor. Peki, polis olmak için neler gerekli?
Polis olmak için öncelikle her sene Polis Akademisi tarafından düzenlenen polislik sınavlarına girmek gerekiyor. Polislik sınavları ayrı ayrı üç adet sınavdan oluşuyor. Bu sınavlar sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlardır. Polislik sınavlarını başarı ile tamamlayan adaylar polis olmak için eğitim almaya hak kazanmaktadır.
Polis olmak isteyenler POMEM KPSS de geçerli olan B grubundan sınav puanı almalıdır. Polislik için KPSS lisans sınavında P3 türünden başvuru yapılmaktadır.
Polisliğe başvuruda bulunmak için adayların en az 60 puan almaları gerekmektedir. Ardından polis olmak için çeşitli sınavlardan geçen adaylardan, bu sınav ve mülakatlarda başarılı olanlar polis olmaya hak kazanmaktadır.
Polis olmak için hem başvuru noktasında hem de sonrasında ele alınan birçok kriter ve koşul bulunmaktadır. Kadın ya da erkek fark etmeden tüm bu kriter ve koşulların ortak şekilde tamamlanması gerekir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Lise ya da önlisans ile Lisans mezunu olmak
- Gerekli KPSS baraj puanı aşmak
- Kadınlarda 162 cm ve erkeklerde 167 cm alt sınırda olmak
- Sağlık şartları yönetmeliğine uygun gerekli kriterleri taşımak
- En az 18 yaşında olmak ile beraber en fazla 30 yaşında olmak
- Herhangi bir siyasi partiye veya kuruluşa üye olmamak
- Alkol, uyuşturucuya da herhangi bir uyarıcı maddeye karşı bir tedaviye girmiş olmamak
- Kamu haklarından yoksun bırakılmamış olmak
- Bireyin silah taşıma konusunda herhangi bir engeli bulunmaması
- Ceza almamış olmak
- İlgili yazılı ve sözlü ile birlikte fiziksel mülakatı geçmek
Bu şekilde yukarıda verilen kriterleri tamamlayan kişiler başvuru üzerinden sınava girerek aday olma hakkını elde eder.
Polislik için kadınlarda en az 162 cm ve erkeklerde ise en az 167 cm boy olması gerekmektedir. Aynı zamanda dengeli şekilde boy ve kilo oranı yakalanması gerekir. Bu durum matematiksel işleme bağlı olarak ele alınır ve hesaplanır. Hesaplama durumu ise kişinin kilosu ile birlikte boyunun uzunluğuna bağlı olarak gerçekleşir.
Bu konuda tam bir sonuç alabilmek için internet kullan üzerinden farklı programlar kullanılabilir. Burada kişi boy ve kilo ile beraber otomatik olarak hesaplama yapabilir. Böylece boy kilo endeksi üzerinden kişi polis olma şartını taşı taşımadığını öğrenebilir.
Polis olabilmek için farklı eğitim seviyeleri kapsamında giriş yapılır. Bu girişe bağlı olarak sınavı kazanan kişiler için farklı süreler kapsamında eğitim öne çıkar. Örneğin lise veya ön lisans mezunları için 2 yıllık bir mezuniyet ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu durum Polis Meslek Yüksek Okulu kapsamında gerçekleşir. Söz konusu lisans mezunu olarak Polis Akademisi olduğunda 4 yıllık bir mezuniyet bu noktada söz konusudur.