MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında 26 Ağustos 2018'i işaret ederek erken seçim çağrısı yapmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde erken seçim gündemiyle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim için yapmış olduğu görüşmenin ardından Külliye'de yaptığı açıklamada "Ülkemizin karşı karşıya olduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşma konusunda görüş birliğine vardık. Bahçeli ile istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik" dedi.
Erken seçim tarihinin açıklanmasıyla izlenecek süreç şöyle:
Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor, ama kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafindan onaylanması şart. TBMM'de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Meclis başkanı dışında 317 milletvekiline sahip. AKP ile MHP'nin toplam sandalye sayısı ise 352. Dolayısıyla iki partinin 'evet' demesi erken seçim önünde engel bırakmıyor.
HDP ile CHP de erken seçime hazır olduklarını söyledi. Oylamada 'Hayır' deseler dahi, MHP ile AKP'nin oyları seçime gidilmesi için yeterli olacak.
Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak.
YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlıyor.
YSK, 1 Ocak itibariyle seçime girebilecek dokuz partiyi açıklamıştı.
YSK'nın 298 sayılı 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun' ile 2820 sayılı 'Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibariyla illerin en az yarısında teşkilat kurtukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partilerin seçime girebileceğini duyurdu. Bu partilerin de AKP, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.
25 Ekim 2017'de kurulan İYİ Parti'nin ilk kongresinden sonraki altı ayı 1 Eylül'de doluyor, örgütlenmesini tamamlayamazsa seçime girebilmesi için İYİ Parti'nin TBMM'de grup kurması gerekiyor.
Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak.
TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50'ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. İkinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçecek.
Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilecek. Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550'den 600'e çıkarıldı. Yeni düzenlemede Ankara'da seçilecek milletvekili sayısı 32'den 36'ya, İstanbul'da seçilecek milletvekili sayısı da 88'den 97'ye yükseldi.
Antalya'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 2, Adana'nın 1, Bursa'nın 1, Aydın'ın 1, Denizli'nin 1, Diyarbakır'ın da 1 arttı.
Taslak, YSK'daki 4 siyasi parti temsilcisinin görüşüne sunulmuştu. Temsilcilerin taslak üzerinde parti yetkilileriyle yaptığı çalışmaların ardından, öneri ve görüşler YSK'ya bildirilmişti. YSK, görüşler doğrultusunda taslağa son şeklini vererek kesin seçim tarihini belirlemişti.
1 Kasım tarihinin belirlenmesinin ardından kış mevsimi de göz önüne alınarak Anayasa'nın 79'uncu, 116/son, 2839 sayılı Kanun'un 8'inci ve 9'uncu maddelerine göre 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin söz konusu tarihte yapılacağı açıklanmıştı.
Ayrıca YSK Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçime kısa bir süre kalması sebebiyle partinin milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim yapılmaması yönünde talebine olumlu yanıt vermişti.