Erkeklerde ve kadınlarda emeklilik yaşı hesaplanmasında en önemli kriter belirli dönemlerdir. Emekli olacakları günü bekleyen milyonlarca çalışan, emeklilik yaşı hesaplama işlemleri ve emeklilik zamanına yönelik bilgileri araştırmaya devam ediyor. Emekliliğe ilişkin tüm süreçleri SGK tarafından yapılıyor. Peki Emeklilik için prim gün sayısı nedir, emeklilik sorgulaması nasıl yapılır? İşte SSK-SGK prim gün sorgulamada merak edilenler.
Erkeklerde ve kadınlarda emeklilik yaşı hesaplanmasında en önemli kriter belirli dönemlerdir. 1990 öncesi ve 2008 öncesi gibi dönemlerde hesaplama daha farklıdır. Belirli dönemlerde çıkan kanundaki şartları taşıyan kişiler emekliliğe hak kazanırlar ve bu kanunlarda belirtilen yaş şartını yerine getirdiklerinde emekli aylıklarını alabilirler.
Kadın veya erkeğin çalışmış çalışmış olduğu tarihte hangi kanun kapsamına girdiği emeklilik yaşı hesaplanmasında önemlidir. 8 Eylül 1999 yılı kadın ve erkek emeklilik yaş hesaplamasında önemli bir detay olarak karşımıza çıkar. 8 Eylül 1999 yılından önce ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişilerin şartları daha farklı belirlenir. Ayrıca 8 Eylül 1999 ile 30 nisan 2008 yılları arasında ilk defa sigortalı olan kadın veya erkeklerin yaş hesaplaması da daha farklı kriterlere bağlıdır. 30 Nisan 2008’den sonra çıkan kanun kapsamına göre de bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerin hesaplamasında emeklilik yaş şartları değişir. Dolayısıyla erkek ve kadınlarda emeklilik yaşı hesaplamasında 3 dönem oldukça önemlidir.
Kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı merak ediliyor. Türkiye'de emeklilik yaşı, işe giriş tarihine göre değişmektedir. 2008 yılı ve öncesine ait sigorta girişi olan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olurlar. 2008 yılı ve sonrasına ait sigorta girişi olan erkekler 65, kadınlar 63 yaşında emekli olurlar.
Emeklilik yaşı, prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre de değişebilmektedir. 3600 gün prim ödeyen ve 15 yıl sigortalılık süresine sahip olan kadınlar, 50 yaşında emekli olabilirler. 4500 gün prim ödeyen ve 20 yıl sigortalılık süresine sahip olan erkekler, 55 yaşında emekli olabilirler.
Emeklilik için gerekli olan şartların yerine getirildiği durumlarda, emeklilik başvurusu yapılabilir. Emeklilik başvurusu, SGK il müdürlüklerine veya e-Devlet üzerinden yapılabilir.
SGK hizmet dökümü sorgulama yöntemi ile emeklilik durumu öğenilmekte. Hizmet döküm sorgulaması e-devlet üzerinden yapılabilir. E-devlete T.C. kimlik bilgileriniz ve aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak girebilirsiniz. E-devlete giriş yaptıktan sonra SGK ile ilgili bilgi isteğinizi arama çubuğuna girerek hizmet dökümünüzü sorgulayabilirsiniz.
SGK hizmet dökümü, sigortalı çalışanların sosyal güvenlik hakları konusunda önemli bir belgedir. Bu belgeyi düzenli olarak kontrol ederek, haklarınızın farkında olabilirsiniz.
SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sigortalı çalışanların hizmet bilgilerini içeren bir belgedir. Bu belge, sigortalı çalışanların emeklilik, malullük, iş göremezlik, ölüm gibi durumlarda hak kazandıkları sosyal yardımların miktarını hesaplamak için kullanılmaktadır. SGK hizmet dökümü, e-Devlet üzerinden veya SGK il müdürlüklerinden alınabilir.
e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümü almak için aşağıdaki adımları takip edin:
SGK sorgulama, e-Devlet üzerinden veya SGK il müdürlüklerinden yapılabilir.
e-Devlet üzerinden SGK sorgulama yapmak için aşağıdaki adımları takip edin:
e-Devlet'e giriş yapın.
Arama kutusuna "SGK sorgulama" yazın ve arama yapın.
"SGK sorgulama" sayfasına gelin.
T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin.
"Giriş" butonuna tıklayın.
SGK sorgulama sayfası açılacaktır.
SGK sorgulama sayfasında, aşağıdaki bilgileri görebilirsiniz:
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başvuru formu, SGK'ya başvuru yapmak için gerekli olan bir formdur. Bu form, SGK'nın internet sitesinden veya SGK il müdürlüklerinden temin edilebilir.
SGK başvuru formu, aşağıdaki bilgileri içermektedir:
SGK başvuru formu, eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Formun eksik veya yanlış doldurulması, başvurunun kabul edilmemesine neden olabilir.
SGK başvuru formu, SGK'ya şahsen teslim edilebilir veya posta ile gönderilebilir. Posta ile gönderim durumunda, formun mutlaka iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi gerekir.
SGK başvuru formu, SGK'ya teslim edildikten sonra, SGK tarafından değerlendirilecektir. Başvurunun uygun bulunması durumunda, SGK tarafından gerekli işlemler yapılacaktır.
SGK prim sorgulama, sigortalılar, emekliler, maluller ve muhtaçlar için önemli bir hizmettir. Bu hizmet ile, SGK'daki prim ödemelerinizi kontrol edebilir ve haklarınızın farkında olabilirsiniz. SGK prim sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden veya SGK il müdürlüklerinden yapabilirsiniz.
SSK hizmet dökümü, sigortalı çalışanların hizmet bilgilerini içeren bir belgedir. E-Devlet ile SSK sorgulama işlemini yapmak için Devlet Kapısı girişi yapılarak e-Devlet SSK sorgulama işlemi gerçekleştirilmekte.
T.C. kimlik numarası ile sigorta sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerinden yapabilirsiniz.
Son 6 aylık SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Hizmet döküm belgesi eskiden SGK'ye başvuru yapılarak alınabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla alınabiliyor.
e-Devlet'ten 4A hizmet döküm belgesi (Son 6 ay) sorgulamak için şu adımları izleyin;
Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasına giriş yapın.
Ardından açılan e-Devlet giriş sayfasında kimliğinizi doğrulamadıysanız kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayın.
Kimlik doğrulama işlemi için T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girip ardından 'Giriş' butonuna basmanız yeterlidir. (Eğer hala bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)
Ardından açılan e-Devlet ana sayfasında en üstte bulunan arama çubuğuna basarak ilgili alana '4A Hizmet Dökümü (Son 6 ay) Sosyal Güvenlik Kurumu' yazıp arama işlemine devam edin.
Açılan sayfada çalıştığınız döneme ait 4A Hizmet Dökümü (Son 6 ay) belgenize ulaşabilir ve dilerseniz 'Barkodlu Belge Oluştur' yazısına tıklayarak 4A hizmet döküm belgenizin çıktısını alabilirsiniz.
4A Hizmet Dökümünde aşağıdaki bilgiler yer alır;
15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi vatandaşları kapsıyor. Bu rakamın toplamda 4,7 milyon kişi olduğu açıklandı. 2023 yılı içerisinde 2,25 milyon kişi emeklilik hakkı elde edecek.
EYT başvuru şartları şunlardır: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması, Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.