Sandıktan seçim çıktı

00:0018/01/2008, Cuma
G: 18/01/2008, Cuma
Yeni Şafak
Sandıktan seçim çıktı
Sandıktan seçim çıktı

Ankara Sheraton Otel'de yapılan Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nun ilk gününde yeterli çoğunluk sağlandı. Seçim yapılıp yapılmamasıyla ilgili oylamada, 241 delegeden 192'si 'evet' dedi.

Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirilen genel kurulun ilk gününde, geniş katılım oldu. Yasanın aradığı üye tam sayısının yarıdan bir fazlası gerçekleştiği için Genel Kurul toplantısı yapıldı. Toplam 263 delegenin 225'i hazirun cetvelini imzalayarak salonda hazır bulundu. Genel kurul başlamadan geçici divana 200 imzayla verilen önerge sonrasında Galatasaray Kulübü delegesi Mehmet Helvacı oy çokluğuyla divan başkanı seçildi. Helvacı'nın yardımcılıklarını Beşiktaş kulübü delegesi Fikret Orman, Fenerbahçe Kulübü delegesi Şekip Mosturoğlu ve Trabzonspor Kulübü delegesi Zeyyat Kafkas getirildi.


FIFA VE UEFA TAKİPTE

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ise divan başkanlığı seçimi için herhangi bir aday göstermedi. İki FIFA, bir de UEFA'dan temsilcinin yer aldığı Ankara'daki TFF Genel Kurul'u futbolun patronları da büyük bir dikkatle takip etti. Gözlemci olarak Türkiye'ye gelen FIFA Başkanı Joseph Blatter'in danışmanı Jerome Champain, FIFA Hukuk Kurulu Üyesi Marcel Benz ve UEFA Genel Sekreteri David Taylor, genel kurul öncesinde UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve “ihtiyati tedbir' kurulunda yer alan Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan ile kaldıkları Swissotel'de biraraya gelerek toplantı yaptılar.


ERTELEYİN ÖNERİSİ

Bu arada genel kurul öncesi seçim maddesinin gizli oylanması ve seçimin de yapılacağı olağanüstü genel kurulun 6 Şubat'ta gerçekleştirilmesi için yaklaşık 160 imza toplandığı öğrenildi. FIFA Onursal Asbaşkanı David Will, Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Federasyon için bağımsız statü hazırlamak üzere bir çalışma grubu oluşturulmasını ve genel kurulun mayıs ayının ilk haftasında yapılmasını önerdi. Hill ayrıca, gündemin 7. maddesi olan, Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu'nun seçimlerinin yenilenmesi ve oylama şeklinin belirlenmesi ile ilgili maddenin gündemden çıkarılmasını teklif etti.


DELEGELER İZİN VERMEDİ

FIFA Onursal Asbaşkanı David Will'in önerisi üzerine seçim konusu gündemden çıkarıldı. Ancak 229 genel kurul delegesinin imzaladığı önergeyle seçim konusu divan tarafından yeniden gündeme alındı. Ardından oylamaya geçildi. Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nda, seçim yapılıp yapılmamasıyla ilgili oylamada, 241 delegeden 192'si 'evet' oyu kullandı. Divan kurulu oyları tek tek saydı ve sonuçları açıkladı. Oylamaya katılan 241 delegeden 192'si, 14-15 Şubat tarihlerinde seçimli olağanüstü genel kurul toplanmasından yana oy kullandı. 48 delegenin seçime 'hayır' dediği oylamada, 1 oy da geçersiz sayıldı.


15 TV YAYINLADI

Ana statünün kabul edilmesinin yanı sıra federasyon başkanı, yönetim kurulu ve denetim kurulunun seçime gidip gitmeyeceğinin oylandığı genel kurulu 15 televizyon kanalı tarafından naklen yayınlandı. Genel kurulu ayrıca Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve Malatya milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ziyaretçi kartıyla izledi. Bu arada Orduspor Başkanı Şükrü Bodur ile Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurul Delegesi Bülent Nuri Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 4 kişi, Şişli Sulh Hukuk Mahkemelerine ayrı ayrı başvurarak, TFF Genel Kurulunun tedbiren durdurulmasını talep etti.


Erzik: Bu genel kurul olağanüstü

UEFA Asbaşkanı Erzik, genel kurulun olağan olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine, “Deneyimlerime göre bu genel kurul olağanüstü' yorumunu yaptı. FIFA ve UEFA gözlemcilerinin genel kurula gelmesinin üzüntü verici olduğunu da belirten Erzik, adının başkanlık için geçmesiyle ilgili olarak da, “Bugüne kadar ben böyle bir şey açıklamadım” diye konuştu.


FIFA: Hükümetle çalışma yanlısıyız

FIFA Onursal Asbaşkanı David Will kongre sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Hükümete karşı değil, hükümetle birlikte çalışmaya taraftar olduklarını söyleyen Will açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu talebimiz bir çalışma grubu oluşturtulması doğrultusundaydı. Federasyon'dan 5 kişi olacaktı bunun yanı sıra FIFA ve EUFA'dan da gözlemciler olacaktı. Bu talebimiz oy birliği ile genel kurul tarafından kabul edildi. Ayrıca bu teklifimizin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı tarafından desteklenmesini memnuniyetle karşıladık. Biz hükümete karşı değil hükümetle beraber çalışma yanlısıyız. Çalışma Grubu hemen çalışmaya başlayacak ve statü genel kurulun dikkatlerine sunulacak. 30 Nisan'da karar aldık ama bu tarih daha önceye de çekilebilir. Daha sonra bu statünün genel kurula sunulması ve kabul edilmesi gerekiyor.”


Dört Büyükler el ele verdi

Futbol Federasyonu'nu seçime götüren süreçte Türk futbolunun dört büyük kulübü F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un işbirliği yapması önemli rol oynadı. Haluk Ulusoy Federasyonu'nun karar ve uygulamalarından rahatsız olan dört büyükler, Türk futbolunu kaos ortamından kurtarmak için birlikte hareket etti. Divan başkanlığı da G.Saray delegesi Mehmet Helvacı, F.Bahçe delegesi Şekip Mosturoğlu, Beşiktaş delegesi Fikret Orman ve Trabzonspor delegesi Zeyyat Kafkas'tan oluşturuldu. F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, G.Saray Başkanı Özhan Canaydın, Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören ve Trabzonspor Başkanı Nuri Albayrak toplantı boyunca yan yana oturdu. Dört başkan bir ara yerlerinden kalkarak genel kurul salonundan ayrıldılar. Başkanlar, ortak stratejilerini belirledikten sonra yeniden salona döndüler.