Swift yaptırımı nedir? Swift ne demek? Rusya’ya swift yaptırımı uygulandı mı?

09:1927/02/2022, Sunday
G: 27/02/2022, Sunday
Yeni Şafak
​Swift nedir? Swift ne demek? Swift yaptırımı nedir? Rusya’ya swift yasağı uygulandı mı?
​Swift nedir? Swift ne demek? Swift yaptırımı nedir? Rusya’ya swift yasağı uygulandı mı?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, G7'nin Rusya'ya karşı yaptırım uygulayacağını duyurdu. Rusya'nın izlediği politika nedeniyle dolar, euro ve yen üzerinden işlem yapamayacağını açıklamıştı. Bundan dolayı Biden'a Swift ile ilgili sorular yöneltildi. Swift nedir? Swift ne demek? Swift yaptırımı nedir? Rusya’ya swift yasağı uygulandı mı? Detaylar haberimizde...

Rusya dün sabah Ukrayna'ya harekat düzenledi. Bunun üzerine tüm dünya Rusya'nın lideri Putin'e karşı yaptırım kararı aldı. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa almış oldukları yaptırım kararlarıyla ilgili birçok açıklamalarda bulundu. Rusya'ya uygulanan euro, dolar ve yen yasağını Rusya swift yoluyla delebilir mi? Oldukça merak edilen bu konunun cevabına bakalım.

Swift nedir?

Swift'in anlamı ülkeler arası para değiş tokuşu olarak ifade edilebilir. Örneğin Rusya, ABD ile swift anlaşması yaparak Ruble verebilir ve karşılığında dolar olabilir.

SWIFT
, paranın hızla sınır tanımadan bir yerden bir yere gönderilmesini sağlayan uluslararası mali yapılanmanın ismi . Kelime olarak da İngilizce, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication yani Küresel Bankalararası Finansal İletişim Birliği'nin kısaltmasından oluşuyor.

Swift yaptırımı nedir?

Ülkelerin para değiş tokuşunda dahi o para biriminin yasaklanmasına swift yaptırımı deniyor. Böyle bir durumda Rusya’nın yaptırımları swift yaparak delmesi durumu ortadan kalkıyor. ABD ve Euro bölgesi ülkeleri karar çıkararak kendi para birimlerinin Rusya’ya karşı swiftlerde kullanılmasını yasaklayabilir. Böyle bir durumda Rusya sadece ruble ile işlem yapmak zorunda kalır. Bu durum Rusya'nın para birimi olan rublenin değerinin düşmesine sebep olur.

Swift yaptırımı yapılmazsa ne olur?

Swift yaptırımı yapılmadığı sürece Rusya dilediği bir ülke ile anlaşma yaparak yine swift yoluyla ruble verip karşılığında dolar, euro gibi para birimleri alabilir.

AB Rusya'ya swift yaptırımı uygulandı mı?


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın saldırısını ‘barbarca’ olarak nitelendirerek, Avrupa Birliği (AB) liderlerine Rusya’nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesi için talepte bulunacağını belirtti.

Rusya'yı uluslararası finansal sistemden ve ekonomilerimizden izole eden kapsamlı yaptırımlar yürürlüğe koymaya devam edileceğinin altını çizen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Başkan Biden, Başkan Macron, Şansölye Scholz ve Başbakan Draghi'nin yanı sıra Başbakan Trudeau ve Başbakan Johnson ile koordineli olarak, uluslararası tepkimizi önemli ölçüde sıkılaştırmayı düşünüyoruz. Avrupa Birliği ve ortakları, Putin'in savaş makinesini finanse etme yeteneğini sekteye uğratmaya çalışıyor. AB liderlerine şu önlemleri önereceğim; belirli sayıda Rus bankasının SWIFT'den kaldırılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu, bu bankaların uluslararası finansal sistemden kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar vermesini sağlayacaktır” dedi.


Rusya’yı SWIFT'en çıkarmak Almanya'yı kötü etkiler

  • Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarmanın Alman iş dünyasına olumsuz etkisi olacağını ve bunun çok fazla hazırlık gerektireceğini söyledi.
  • Batılı ülkelerin yaptırımlarının içinde, Rusya'yı 200'den fazla ülkede 11 binden fazla finans kurumu tarafından kullanılan finansal iletişim sisteminden (SWIFT) çıkarmanın olmaması dikkati çekmişti.
  • Hebestreit, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde Rusya’ya karşı yaptırımların hızlı bir şekilde kabul edildiğini ve bunların “sert, yeni ve hedefe yönelik” yaptırımlar olduğunu belirtti.
  • Bu yaptırımların 5 alanı kapsadığına işaret eden Hebestreit, bu alanların Rusya’nın “finans, savunma, enerji, ulaşım ve endüstri” sektörleri olduğunu bildirdi.
  • Enerji sektöründe özellikle ihracat yasaklarının getirileceğini belirten Hebestreit, bununla Rusya’nın petrol rafinerilerini modernleştirilmesini “imkansız” hale getireceğini anlattı.
  • Ulaşım sektöründe uçakların ve malzemelerinin Rus hava yolu şirketlerine satılmasının yasaklandığına işaret eden Hebestreit, endüstri alanında yarı iletkenler veya modern yazılımlar gibi önemli teknolojilere erişimin de “ciddi” şekilde kısıtlandığını kaydetti.
  • Hebestreit, vizelerle ilgili de Rus diplomatlarının ve iş insanlarının AB’ye ayrıcalıklı girişlerini kaybedeceklerini söyledi.
  • Bu yaptırımların “kapsamlı” olduğunu belirten Hebestreit, bunların tartışılmasında bile Moskova Borsası'nın yüzde 40 oranında değer kaybettiğine işaret etti.
  • Rus bankalarının SWIFT sisteminin de çıkarılmasının "neden yaptırımlar içinde yer almadığına" ilişkin soruya cevap veren Hebestreit, "SWIFT'in askıya alınması teknik olarak zorlu ve aynı zamanda Almanya’daki ödeme sistemine ve Rusya ile iş yapan şirketler üzerinde büyük etki yapar" dedi.
  • “Bunun iyi hazırlanılması lazım.” diyen Hebestreit, SWIFT sisteminin Rusya’ya karşı yaptırımlarda daha önce gündeme geldiğini ve teknik sorunlar yaşanacağı için gündemden çıkarıldığını belirtti.
  • Hebestreit, dün de konunun birden masaya getirildiğini ifade ederek üzerinde anlaşılan yaptırım paketin kararlaştırıldığını kaydetti.
  • Hebestreit, İsviçre’nin de AB’nin bu yaptırımlarını uygulamasından memnuniyet duyulacağını sözlerine ekledi.
  • Öte yandan, Rus bankalarının SWIFT sisteminden dışlanmasını Rusya, "savaşın ilanı sayacağını" ilan ederken, bu yaptırımın bankaları Rus finans kurumlarıyla yakın bağları olan ve Rusya’dan petrol ve gaz ithalatı yapan Batılı ülkeler için ekonomik bir maliyeti olacağı belirtiliyor.
  • ABD’nin Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarmamak istemesinin bir sebebi de egemen olduğu dolar ağırlıklı küresel sistemin istikrarına zarar gelmesini önlemek olduğu değerlendiriliyor.
#Swift
#Rusya
#Ukrayna
#Avrupa
#Amerika
#Almanya
#Türkiye
#Fransa
#İngiltere
#Azerbaycan