Türkiye'nin bu yıl 3'üncü ulusal bilim seferini düzenlediği, yerli halkı olmayan ve hiçbir ülkenin yönetimi altında bulunmayan Antarktika, "bilim ve barış kıtası" olarak adlandırılıyor.
Türkiye'nin bu yıl 3'üncü ulusal bilim seferini düzenlediği Antarktika, zorlu coğrafyası ve doğasıyla tarih boyunca kaşiflerle bilimsel araştırma ekiplerinin gözde noktalarından biri olurken, dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve kurak kıtasında sadece bilimsel araştırmaların yapıldığı üslerin faaliyet göstermesine izin veriliyor.
Yerli halkı olmayan ve hiçbir ülkenin yönetimi altında bulunmayan Antarktika, "bilim ve barış kıtası" olarak adlandırılıyor.
14 milyon kilometrekarelik alanıyla dünyanın beşinci büyük kıtası olan Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde yer alıyor.
Yüzde 98'i ortalama kalınlığı 1,6 kilometre olan buz tabakasıyla kaplı kıtada, yeryüzündeki tatlı suyu kaynağının yüzde 67'si bulunuyor.
Antarktika'nın el değmemiş doğası dünyanın geleceği için büyük önem taşıyor. Kıtanın barındırdığı canlı deniz kaynakları ve buzullarında saklı su potansiyeli, yeryüzünün gelecekteki su ve gıda güvencesi olarak görülüyor. Kıtada penguenler, foklar, balinalar, kuşlar ve çeşitli hayvanlar yaşamını sürdürüyor.