Google genetik araştırmalar yapan şirketi Calico'ya tam 2.5 milyar dolar aktardı. Çok daha küçük sağlık kuruluşları ellerinden geleni yaparkan Calico koronavirüs salgını hakkında tek bir kez dahi söz almadı. Filmlerde gördüğümüz tehlikeli deneyler yapan bilim adamı figürü giderek gerçekliğin bir parçası haline gelirken sağlıktan, yapay zekaya bir imparatorluğun doğuşunu sessizlik içinde izliyoruz.
Google’ın, Alphabet üzerinden satın aldığı bir diğer kurum ise bio-teknoloji üzerine deneysel çalışmalar yapan Calico. Muhtemelen bu şirketin adını ilk defa duyuyorsunuz çünkü şirket çalışanları hiçbir zaman ne bir röportaj verdiler ne de kamuoyuna yaptıkları iş hakkında açıklamalarda bulundular.
Bizim de ulaştığımız şirkette eski üst düzey bir yetkili Calico hakkında konuşamayacağını belirtti. Peki, Google bu şirketi neden gözlerden ırak tutmaya çalışıyor? Sızan bilgilere göre gen çalışmaları yapan şrketin amacı yaşlanmayı engellemek. Bir diğer deyim ile ise hastalıklara bağlı ölümü sonlandırmak.
- Bugün bilim; kök hücre çalışmalarında, otomobil sektörü; elektrikli, hibrid araba üretim modellerinde, görsel teknolojileri geliştirenler; sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik alanlarında patentlerini paylaşmaktan çekinmezken gen araştırmaları yapan Calico’nun her şeyiyle kendini Dünya’dan soyutlaması insanı ürkütüyor.
Calico’nun yayınladığı 83 makalenin arasında patent araştırmaları yokken çoğu yaşlanma ile ilgili dahi değil.Bunun ne kadar doğru bir tavır olduğunu; normalde henüz gelişme aşamasında olan yapıların birbirleri ile araştırmalarını paylaşmasından anlayabiliriz. Bugün bilim; kök hücre çalışmalarında, otomobil sektörü; elektrikli, hibrid araba üretim modellerinde, görsel teknolojileri geliştirenler; sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik alanlarında patentlerini paylaşmaktan çekinmezken gen araştırmaları yapan Calico’nun her şeyiyle kendini Dünya’dan soyutlaması insanı ürkütüyor.
Bir önceki bölümlerde işlediğimiz üzere Alphabet şirketi oyunu kurallarına göre oynamayı pek sevmiyor. En büyük yatırımlarını data şirketlerine yapan, yapay zeka için hastaların en mahrem bilgilerini satın alan bir firmanın gen çalışmaları için kurduğu şirketi gözlerden bu kadar uzak tutmaya çalışmasının sebebi spekülasyonlara neden oluyor. Üstelik labaratuvar merkezli virüslerin tartışıldığı bu günlerde.
Apple ve Google güçlerini birleştirdi
Calico’nun başına getirilen Arthur Levinson aynı zamanda Apple’ın da yönetim kurulu başkanı. Levinson bu göreve Steve Jobs’un vefatından sonra getirildi. Daha öncesinde bir genetik araştırma şirketi olan Genentech’in başında olan bir adam neden dünyanın en büyük elektronik firmasının başına getirilir? Üstüne üstük aynı anda bu firmanın en büyük rakibinin genetik araştırmalar yapan şirketinin başına nasıl getirilir? Devletlere kafa tutacak güçlere ulaşan bu firmaların genetik araştırmalar alanında iş birliği yapması konunun bu firmalar için tolere edilemez ve hayati olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz günlerde Çin’in ABD büyükelçisi koronavirüsün ABD askerleri tarafından Çin’e getirildiği iddiasında bulundu. Google’ın gen araştırmaları yapan firmasına 2.5 milyar dolar yatırım yaptığı bilinmesine rağmen bu devasa rakamın nerelere harcandığına dair paylaştığı bir data yok.
Önceki bölüm: