Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşem Ertopuz
Turkcell'in anlık mesajlaşma uygulaması BiP'in popülaritesi her geçen gün artıyor. ABD ile yaşanan kriz sonrası halkın yerli ve milli üretime desteği ile ilgi odağı olan BiP'in aktif kullanıcı sayısı 26 milyona ulaştı. Sadece Türkiye'de değil 182 ülkede indirilen bir uygulama olan BiP hakkında merak edilenleri Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşem Ertopuz ile konuştuk. Muadillerine göre daha farklı ve dikkat çeken özellikleri olan BiP'in yazılımının her satırında Türk mühendislerin imzası olduğunu kaydeden Ertopuz, "BiP, memleket ve milli güvenlik için önemli bir hamle" dedi. BİP'in prestij özelliği olan altılı görüntülü görüşmesini ise röportajın bir bölümünde deneyerek haberciliğe yeni bir deneyim kattık.
ABD ile yaşadığımız kriz ve ardından gelen karşılıklı yaptırımlar Türk halkını yerli ve milli üretim konusunda hassaslaştırdı. “Ürettiğimizi tüketelim” ve “ithal ürün kullanmayalım” çağrıları dikkatleri teknoloji dünyasına da çevirdi. İthal edilen cihazlar ve yazılımlara büyük ilgi gösterip yüksek miktarda paralar ödeyen Türk halkı, siyasi ve ekonomik krizle birlikte yerli telefon ve yerli uygulamaları gündemine almaya başladı. Özellikle mobil uygulama pazarının en fazla kullanıcı potansiyeli olan Türkiye’nin de artık, Türk mühendislerin yazıp geliştirdiği anlık bir mesajlaşma uygulaması var. Turkcell’in BiP uygulaması. Son zamanlarda yoğun ilgi gören yeni iletişim platformu BiP’in kullanıcı sayısı hızla artıyor. ABD ile yaşanan kriz ile birlikte indirme oranları hızlar artan BiP, muadili olan uygulamaların önüne geçen özellikleri ile de dikkat çekiyor. Uygulama sosyal medya mecralarında da en fazla konuşulanlar arasında. BiP’e dair merak edilenleri Turkcell’in ‘Yönetim Takımı’nda yer alan Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşem Ertopuz’a sorduk. BiP’in her satırının Türk mühendisler tarafından yazıldığını kaydeden Ayşem Ertopuz, uygulamanın aynı zamanda Türkiye’nin milli güvenlik hamlesi olduğunu da vurguluyor.
KULLANICI VERİLERİNİ GEBZE'DE SAKLIYORUZ
Röportaja hazırlanırken sosyal medyada ve sözlüklerde tarama yaptım. BiP kullanıcıları ile konuştum. En çok merak edilen 3 soru bu şekilde çıktı ortaya. Birincisi: BiP gerçekten altyapısıyla, yazılımıyla tamamen yerli mi?
Bu bizim en çok gururlandığımız yönümüz. BiP’in kodundaki her satır bünyemizde çalışan Türk mühendislerimiz tarafından yazıldı. Biz bu yola çıktığımızda insanlar şaşırarak, “Neden yapıyorsunuz bunu. Herkes WhatsApp kullanıyor” dediler. Biz de, “Kendi mesajlaşma platformumuzun olması lazım. Türkiye’nin verisi Türkiye’de güvence altında olmalı” dedik. BiP, memleket ve milli güvenlik için önemli bir hamle aynı zamanda.
Sosyal medya platformlarında merak edilen konulardan biri de veri güvenliği ve kullanıcı dataları... Rekabet ettiğiniz diğer uygulamalar “Biz güvenliyiz, bilgilerinizi güvence altında tutuyoruz” diyor mesela. BiP'in politikası nedir?
Veri güvenliği konusunda içimiz çok rahat. Kullanıcılarımızın verilerini, uluslararası güvenlik standartlarına göre kurduğumuz veri merkezinde depoluyoruz. Kullanıcılarımızın verileri, bizim memleketimizde, bizim topraklarımızda güvence altında, Gebze’de bulunan veri merkezimizde depolanmakta.
BiP kullanıcılara, Hollanda Merkezli Lifecell şirketi üzerinden sunuluyor. Merak edilen konulardan biri ve bir kafa karışıklığı söz konusu. Nedir açıklamanız?
Hollanda merkezli Lifecell, yüzde yüz Turkcell’in sahip olduğu bir iştirak. BiP’in uluslararası platformlardaki diğer operatörlere lisanslanmasını sağlamak ve Türkiye’yi teknoloji ihracatının içerisine sokmak için kuruldu. Bu hedefimizi Lifecell iştirakimiz üzerinden hayata geçiriyoruz. Şirketin Hollanda’da olması yabancı kullanıcılara ve firmalara BiP’in AB Veri Güvenliği Mevzuatına uygun bir yapıda olduğunu kanıtlamamızı sağlıyor. Lifecell aynı zamanda BiP’i yurtdışında bulunan operatörlere satabilmemizi sağlıyor. Bu noktada şunun altını da çizmemiz gerekiyor; şirket Hollanda’da olabilir fakat dediğim gibi tüm veri Türkiye’de tutuluyor.
DİĞER OPERATÖRLERLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
BiP’in bir GSM operatörünün uygulaması olmasının dezavantaj olduğu düşüncesi var. BiP’in daha çok yaygınlaşması açısından diğer yerli operatör firmalarıyla bir işbirliği, ortaklık mümkün mü?
Elbette işbirliğine son derece açığız hiçbir şekilde zihnimiz buna kapalı değil. Biz BiP’i sadece Turkcell kullanıcıların değil, bütün kullanıcıların beğenisine sunduk. BiP, tercih ettiğiniz operatör Turkcell olsun olmasın bütün operatörlerin müşterilerine açık. Onun için rekabette bir dezavantaj yaratması söz konusu değil. Ben eminim diğer operatör arkadaşlarımız da bizimle aynı fikirdeler.
Turkcell kendi müşterilerine bir takım avantajlar sağlıyor. Diğer operatör kullanıcıları açısından bu konu bir eşitsizlik olarak yorumlanıyor. Bu tarz eleştirilere yanıtınız nedir?
Turkcell’li olmanın farkını kullanıcılarımıza hissettirmek istiyoruz ama bu bizim diğer operatörler ile iş birliğine kapalı olduğumuz anlamına gelmiyor. BiP’in Turkcell ile yaptığı işbirliklerinin diğer operatörlerde eşit şekilde olmamasının sebebi bahsi geçen operatörlerin kendi tercihleridir. Bu ayrıcalıklara diğer operatörlerin kullanıcılarının da sahip olması konusuna açığız. Bizim kendi iştiraklerimizin olduğu ülkelerde diğer operatörlerin müşterilerine bu ayrıcalıkları sunmuş bulunmaktayız. Bu bizim teknoloji ihracatı vizyonumuzun gerektirdiği bir stratejidir. Yurt dışında diğer operatörlerin müşterileri aynı avantajlara sahipler. Buradan da ülkemizde bulunan diğer operatörlere bir davet göndermek isterim. Biz işbirliğine açığız. Birlikte oturup müşterileri için neler yapabileceğimizi memnuniyetle konuşuruz.
YAPAY ZEKA VE 5G’DE ÖNDE OLACAĞIZ
Dünya dijitalleşmenin ötesine doğru bir yol almış durumda. ‘Dijital emperyalizm’den bahsediliyor. Aynı zamanda teknoloji üreten bir kurumun yöneticisi olarak Türkiye bu süreçte önlerde yer alabilecek mi?
Bizim bütün hayalimiz teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir Türkiye’nin olması. 15 yıl yurt dışında yaşamış biri olarak şunu söyleyebilirim. Benim mühendisim onların mühendisinden daha iyi bir mühendis. Benim mühendisim bütün teknolojileri sular seller gibi kullanabiliyor. Yapay zeka teknolojileriyle dünyaya örnek teşkil edecek uygulamalar geliştirmemize engel olabilecek hiçbir sebep yok. Eminim teknolojiyi ihraç eden bir Türkiye’yi hep beraber yaratacağız.
Teknoloji ihracında geldiğimiz nokta nedir?
Bunu alçak gönüllü bir şekilde ama gururla söyleyeceğim. Biz BiP’in içerisinde bazı özellikleri muadili olan uygulamalardan 5-6 ay önce getirdik. En önemlisi biz dijital operatörüz ve sadece lisanslı bir operatörün geliştirebileceği yetkinlikleri kullanıcılarımızın beğenisine sunuyoruz. Örneğin çift sim kart kullanan kullanıcılarımıza bir kolaylaştırma getirdik. BİP’in içerisine ikinci bir telefon numarasını lanse ettik. Tanımladığınız numaraya gelen bir aramada diğer telefonunuz yerine BiP’iniz çalacak. Ben uzun yıllar yurt dışında yaşamış biri olarak böyle bir özelliği olan BiP’i 15 yıl önce kullanırdım. Dünyada ilkleri birden fazla başarmış bir konumdayız. Bunun için gönül rahatlığıyla söyleyebiliyorum; yapay zeka ve 5G döneminde de benzeri özellikleri diğer firmalardan önce geliştireceğimizi biliyorum.
SABİT HATLAR DA BiP’DE OLACAK
Yakın zamanda kullanıcıları şaşırtacak bir yeniliğiniz var mı?
Çok heyecan verici ve yenilikçi bir özelliğimiz çok yakın bir zamanda kullanıcılarımızla buluşacak. Evinizde ya da ofisinizde bulunan sabit telefonunuzu BİP’e getiriyoruz mesela. Şöyle düşünün ofisinizden çıkıp postaneye gittiğinizde ofis telefonunuza gelen aramayı cebinizdeki BİP uygulamasından kabul edebileceksiniz aynı şekilde BİP üzerinden ofisinizden arıyormuş gibi ofisinizin sabit numarasıyla birisini arayabileceksiniz. Bunun gibi birkaç sürprizimiz daha olabilir.
Peki sizin BiP öngörünüz nedir. Nasıl bir platform olmaya doğru gidiyor BiP?
BİP’in amacı kullanıcının gününün 1440 dakikasında yanında olmak. Taksi çağırmak istiyorsa taksi çağırabildiği, THY’den Check-in yaptırmak istiyorsa Check-in yaptırdığı, ayakkabı satın almak istiyorsa ayakkabı satın aldığı, Paycell üzerinden kahvesini ödeyebildiği, faks gönderdiği, kişiden kişiye para gönderme özelliğiyle bir dedenin torununa bayram harçlığını BİP üzerinden gönderdiği, yani bir platform olarak kullanıcının hayatının kolaylaştırıldığı ve hayat deneyiminin iyileştirilmesini amaçlayan bir bakış açısıyla geliştirildi.
TÜRKİYE’DEN SONRA EN FAZLA İNDİRME UKRAYNA'DA
Yurtdışında en popüler olduğunuz ülke neresi?
Bizim kendi performansımızı izlediğimiz ve kendimizin geliştirdiği ‘gerçek zamanlı izleme’ adında bir bilgi platformumuz var. Yurtdışında sahip olduğumuz en büyük kullanıcı kitlesi Ukrayna’da. Aynı zamanda Suudi Arabistan, Almanya, Belarus ve birçok farklı ülkede kullanıcılara sahibiz. Bunların arasında bizi de çok şaşırtan örnekler mevcut. Antartika’da bile BiP’in kendisine kullanıcı bulabildiğine şahit olduk. Yaklaşık 196 ülkede kullanıcımız var.
BiP’in yazılım ekibi hakkında bilgi aldığımız Turkcell Dijital Ürün ve Servisler Direktörü Ataç Tansuğ ise Türk mühendislerin başarısına vurgu yapıyor. Turkcell’in dijital servislerinde 350 mühendisin çalıştığını kaydeden Tansuğ, teknoloji üretiminde artık dünya devleri ile yarıştıklarını kaydederek “Uygulamalarımız büyüdükçe istihdam anlamında Türk mühendislerimize iş fırsatları yaratmış oluyoruz” diyor.
BİP’in altyapısı ve programı yazan ekip hakkında büyük meraklar var, bizi bu konularda aydınlatır mısınız?
Dijital servislerimizde yaklaşık olarak 350 arkadaşımız hizmet veriyor. Bunlar teknik ürün yönetiminden analiste, yazılım geliştiriciye (developer) kadar toplam sayı olarak görebilirsiniz. Tabii uygulamalar büyüdükçe bu kadrolar da büyüyor. Dolayısıyla uygulamalarımızın büyümesi ve yeni mühendislere ihtiyaç duymamız bizi istediğimiz ve desteklediğimiz bir noktaya getiriyor. Uygulamalarımız büyüdükçe istihdam anlamında Türk mühendislerimize iş fırsatları yaratmış oluyoruz. Toplamda Turkcell’in AR-GE departmanı yaklaşık olarak 1500 kişi kadar. Sadece Dijital servisler üzerinde çalışan 350 kişi bunun yanında belli grup bir operatörün ihtiyacı olan destek uygulamalarını hayata geçiriyor. Yapay zeka ve analitik uygulamalarda da birçok araştırma ve geliştirme faaliyetimiz var.
ÜNİVERSİTELERLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ
İstihdam politikanız nasıl yürüyor?
Sanayi Bakanlığının mevzuatlarına uygun bir şekilde yerinde AR-GE yapıyoruz. Üniversiteler ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Doğrudan projeler ile üniversiteler ile birlikte çalışıyoruz. Bu şekilde birçok projemiz hayata geçti ve geçiriliyor. Turkcell'in Genç Yetenek Programı var. 3 senedir her yıl bu program ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen genç yetenekler belli elemelerden geçiriliyor. Bu program sayesinde her sene birçok yeni mezun arkadaşımızı genç yetenek olarak bünyemize katıyoruz. Bu arkadaşlarımızı teknolojik çalışmalar doğrultusunda desteklerken aynı zamanda yönetsel becerilerini de geliştirmeye çalışıyoruz. Bir sene boyunca hem çalışacakları departmanlarla hem de genel perspektifle aldıkları çok yoğun eğitimlerden sonra ilgili departmanlara yerleştirilip bizlerle birlikte çalışmaya başlıyorlar.
ARTIK DÜNYA DEVLERİ İLE REKABET EDİYORUZ
Yerli bir ürün için önce yerli bir zihin üretmek gerekiyor. Türkiye özellikle yazılım konusunda bir mesafe alamamıştı bu zamana kadar. Bu durum değişiyor mu artık?
Biz teknolojiyi çok iyi tüketiyoruz. Aslında bu teknolojiyi geliştirmek için bir fırsat. Teknolojiyi tüketirken, üretmek konusunda belki ülke olarak geç kaldık fakat Turkcell olarak bu anlamda 4-5 seneden beri özellikle dijital uygulamalar konusunda oldukça büyük adımlar attık. Bu sayede de diğer dünya devleri ile rekabet edecek uygulamalar geliştirdik. Bunları tamamıyla kendi imkanlarımızla, Türk mühendislerle hayata geçirdik.
Bir de beyin göçü sorunumuz var. Önlenmesi için adımlar atılıyor mu?
Kendi iyi mühendislerimiz ya da yeni mezun olan genç yeteneklerimiz yurt dışında belli projelere belli firmalarda fırsatlar bulup gidiyorlar. Biz bu fırsatları Türkiye'de yaratabilirsek bu beyin göçünü durdurabilir ve bu insanlarımızın Türkiye'ye katkısını sağlayabiliriz. Yazılımlarımızı geliştirirken sadece mühendislerden değil, toplumdan da ciddi bir destek alıyoruz. Turkcell'in 'Geleceği Yazanlar' diye bir programı daha var. Geçen sene bu program sadece kadınlar üzerinde yapıldı. Yine Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen katılımcılarımıza bu program dahilinde eğitimler verdik. Katılımcılardan yüz tanesini Turkcell olarak işe aldık ve onları dijital uygulamalarımızın son kullanıcı testlerini yapmak için kullanıyoruz. Bu programı büyüterek devam ettirme amacımız var.
Söyleşide, BiP’in çok konuşulan özelliklerinden grup görüşmesini de denedik. Röportajın bir bölümünü Turkcell ekibi ile oluşturulan grupta yaparak dijital haberciliğe yeni bir deneyim katmış olduk.
#BiP
#Turkcell
#Mobil Uygulama