İşte dünyanın en büyük batarya fabrikası!

Yeni Şafak
Furkan Özata
16:355/04/2016, Salı
G: 5/04/2016, Salı
Yeni Şafak

Tesla Motors ve Panasonic batarya üretiminde çığır açacak Gigafactory'i bitirmek üzere.

Elektrikli otomobillerdeki en büyük sorunun düşük menzil olduğunu önceki haberlerimizde belirtmiştik. Günümüzdeki çoğu elektrikli otomobil, saatler süren şarj işleminin ardından 150-200 km yol gidebiliyor.



Bu kısa menzilin en büyük sorumlusu ise hiç şüphesiz batarya teknolojisi. Tesla Motors'un ürettiği elektrikli otomobiller, diğerlerine nazaran daha iyi menzil vaat ediyor ancak yine de istenilen seviyeye erişilebilmiş değil. Şöyle ki; elektrikli otomobillerin tepe seviyesi diyebileceğimiz Tesla Model S'in tam şarj ile maksimum menzili 470 km. Bu rakam bile akaryakıt ile çalışan otomobillerle baş edebilmek için yeterli değil ne yazık ki.







İşte Tesla Motors batarya sorununu kökünden çözmek için Panasonic ortaklığı ile devasa bir projeye kalkıştı. ABD'nin Nevada eyaletinde 2 sene önce yapımına başlanan Gigafactory'nin (batarya fabrikası) ilk evresi bu sene faaliyete başlayacak. Nihai açılışın ise 2020'de gerçekleşmesi bekleniyor.



Toplam maliyetinin 5 milyar dolar olacağı öngörülen fabrika sayesinde Tesla, pil maliyetlerinde %30'luk bir azalma bekliyor. 6,500 kişinin çalışacağı Gigafactory'de yılda 500,000 adet otomobil bataryası üretilecek. Tesisin ayrıca bulunduğu eyalet olan Nevada'ya 20 yıl içinde 100 milyar dolar ekonomik katkı sağlaması bekleniyor.







Geçtiğimiz hafta tanıtılan Tesla Model 3'ün bataryası da burada üretilecek. Zira Model 3'ün teslimatına yaklaşık 2 sene sonra başlanacak olması da bu sebepten ötürü.





Diğer taraftan bu fabrika sadece otomobil için batarya üretmeyecek. Gigafactory'de oyuncak, ev aletleri, insansız hava aracı gibi cihazlar için de bataryalar üretilecek.



İşte Tesla Gigafactory'nin havadan görüntülenmiş son hali:





Tesisin detaylı fotoğraflarına aşağıdaki galeriden erişebilirsiniz:






#tesla
#gigafactory
#panasonic
#model 3
#elon musk

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.