UDEF 2023'te Türkiye'ye 250 bin yabancı öğrenci bekliyor

Yeni Şafak
12:133/05/2017, Wednesday
G: 3/05/2017, Wednesday
AA
UDEF 2023'te Türkiye'ye 250 bin yabancı öğrenci bekliyor
UDEF 2023'te Türkiye'ye 250 bin yabancı öğrenci bekliyor

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Türkiye'de şu anda 114 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu belirterek, "Bunun 100 bin kadarı üniversite öğrencisi. Geçmişe nazaran iyi bir rakam. 2002'de 8 bin öğrenci vardı. 2023'te 250 bin öğrenciyi ağırlamayı hedefliyoruz." dedi.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, 10. kez düzenlenen UDEF 10. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları ve federasyonun çalışmaları hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenci buluşmalarının ilkini 2007'de Taksim'de gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Programa, 24 ülkeden 200 öğrencinin katıldığını ifade eden Bolat, bu yıl Türkiye'de 55 şehirde ve 20 ülkede etkinlikler düzenlendiğini dile getirdi.

Mehmet Ali Bolat, nisanda başlayan organizasyonun 13 Mayıs'ta sona ereceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde bu yıl 30 bin öğrenciye ulaşmayı amaçlıyoruz. Yüzlerce ülke standı ve binlerce öğrencinin olduğu etkinlikler 10 yılda buraya kadar geldi. İlk programdan bu yılki programa kadar asıl hedefimiz uluslararası öğrenciyi kamuoyunun önüne çıkarmak. Çünkü 2004'te derneğimiz kurulduğunda 2007'de ilk öğrenci buluşmasını yaptığımızda uluslararası öğrenci konusu hep gündemin arkasında kalmıştı. Yılda bir kez de olsa uluslararası öğrenciyi hatırlayalım istedik. Meydanlara o nedenle iniyoruz. Bu öğrenciler bizim kardeşimiz."

UDEF'in eğitim alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkati çeken Bolat, öğrencilere her anlamda yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Öğrenci buluşmalarının aynı zamanda bir eğitim faaliyeti olduğunu dile getiren Bolat, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimiz bu programlar dışında çok az zamanda kültürlerini tanıtma fırsatı buluyorlar. İstiyoruz ki öğrenciler kendi kültürlerini rahatça tanıtsın. Bu etkileşim öğrencilere çok büyük bir öz güven kazandırıyor. Her ülke standı meydandaki diğer ülke stantlarıyla iletişime geçiyor. O şehirde belki 50 ülkeden öğrenci var. Bu sayede öğrenciler tanışmış oluyor. Bu sayede bir millet ve bir ümmet oluyoruz."

Bolat, öğrenci buluşmalarında vatandaşların çok güzel tepkiler verdiğini belirterek, Anadolu'da çok verimli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Öğrenci buluşmalarının yurt dışındaki etkinliklerinin Türkiye'ye ilgiyi artırdığını dile getiren Bolat, şunları anlattı:

"Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kurulana kadar her yıl 4 bin uluslararası öğrenci burslu olarak geliyordu. Bunlar da dünya genelinde yapılan 10 bin başvuru arasından seçiliyordu. Hızlı çalışmalar sonucu bu yıl 200 bine yakın başvuru var. Bunlardan 5 bini gelebilecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığındaki görevliler büyük çalışma içinde. Türkiye'ye ilgi çok. Burslu gelemeyenler kendi imkanlarıyla okumaya geliyor. Eskiden beri ilgi vardı ama son 10-12 yılda daha da arttı. Bu nedenle öğrenci buluşmalarını yurt dışına kaydırdık. Türkiye'de şu anda 114 bin uluslararası öğrenci bulunuyor. Bunun 100 bin kadarı üniversite öğrencisi. Geçmişe nazaran iyi bir rakam. 2002'de 8 bin öğrenci vardı. 2023'te 250 bin öğrenciyi ağırlamayı hedefliyoruz."

FETÖ'nün uluslararası öğrenci etkinliği kırıldı

Bolat, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) uluslararası öğrenciler üzerindeki etkisinin kırıldığını belirterek, Türkiye Maarif Vakfının yavaş yavaş birçok ülkede FETÖ'nün denetimindeki okulları bünyesine kattığını söyledi.

Okulların devrinin ve eğitimin geleceğinin belli bir sürece ihtiyacı olduğunu aktaran Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu:

"FETÖ, 30 yıldır o ülkelerdeydi. 1991'de başlamışlardı. Bu sürede onlarca okul açmışlardır. Türkiye Maarif Vakfı da zaman içerisinde bu alanda gerekli şeyleri yapacak. Uluslararası öğrenci konusunda FETÖ'nün geçmişte çok ciddi çalışmaları vardı. Fakat, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Maarif Vakfı, UDEF ve benzer kuruluşların çalışmaları ve faaliyetleri bu etkiyi kırdı. 15 Temmuz'a gelene kadar aslında önemli mesafe alınmıştı. Şu anda FETÖ, Türkiye'ye öğrenci getiremiyor. Çok çok az sayıda öğreniciye dokunabiliyor."

Bolat, öğrenci buluşmalarının bu yılki finalini 13 Mayıs'ta gerçekleştireceklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da programa katılımını beklediklerini söyledi.

Yabancı öğrenciler, Türkiye'de olmaktan mutlu

Pakistanlı Muhammed Ömer Faizan da İstanbul Teknik Üniversitesinde Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünde eğitim aldığını belirterek, "6 yıldır Türkiye'deyim. Türkçe eğitimimi İzmir'de aldım. Öğrenci buluşmalarıyla en az 50-60 ülkeden arkadaş edindim. Çok güzel iletişim kuruyoruz. Türkiye'de insanlarla hiçbir zaman problem yaşamadım. Türkler çok sıcakkanlı ve misafirperver. Kendimi evimde gibi hissediyorum. Türkiye'de üniversite düzeyinde verilen eğitim gayet iyi." diye konuştu.

Kazak Assylbek Razakov ise 5 yıldır Türkiye bulunduğunu ve İstanbul Ticaret Üniversitesinde Uluslararası Ticaret bölümünde eğitim aldığını söyledi. Türkiye'ye geldiğinde kısa süreli yabancılık çektiğini dile getiren Razakov, "Çabucak alıştım. Gelenek ve kültürümüzde çok büyük farklar yok. Kardeş halklarız bu nedenle sıkıntı yaşamadım. Türkler çok sıcakkanlı bir millet. Burada olduğum için çok mutluluyum. Yeni arkadaşlar edindim." ifadelerini kullandı.

Kırgız Aidar Uulu ile Somalili Muhammed İslam da Türkiye'de aldıkları eğitim ve UDEF'in eğitim alanındaki faaliyet ve katkılarını anlattı.

#Mehmet Ali Bolat
#UDEF
#Uluslararası Öğrenci Buluşmaları
#Razakov