Miraç, İslâm inancında Hz. Muhammed’in (s.a.v), Allah’ın (cc) dâveti üzerine yedi kat semâyı aşıp O’nunla görüşmesi mûcizesidir. Bu gecede yapılacak ibadetler çok önemlidir. 6 Şubat 2024 Salı gecesinde idrak edilecek Miraç gecesi için merak edilenler var. Bunların başında oruç geliyor. Geceye hazırlık yapan Müslümanlar günü oruç tutarak değerlendirmek istiyor. Miraç gecesini en güzel şekilde idrak etmek isteyenler ne yapılır sorusuna da yanıt arıyor. Binlerce Müslümanın merak ettiği bu soruların yanıtlarını haberimizde derledik. Peki, Miraç gecesinde oruç tutulur mu? Miraç gecesinde ne yapılır? İşte Miraç gecesi hakkında bilinmesi gerekenler...
İslam’da üç aylar ibadet etmek için en güzel aylardandır. Bu aylarda oruç tutmak ve namaz kılmak Allah’ın rızasını kazanmak için çok büyük bir fırsattır. Bu nedenle üç aylar boyunca Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmanın alimler çok büyük sevap olduğunu söylemektedir. Alimler aynı zamanda kandil günlerinde de oruç tutup, o günün akşamını da namaz kılmanın ve Kur’an-ı Kerim okumanın büyük sevap olduğunu söylemişlerdir. Miraç gecesinde de oruç tutmanın sevap olduğu söylenmektedir. Namazın indiği gece olarak bilinen Miraç gecesi vesilesiyle namaz kılmak da sevapların arasından en güzellerindendir.
Tutulacak orucun kabul olması için niyet etmek gerekir. Oruç tutmak için sahura kalkılıyorsa sahurda, kalkılmıyorsa uyumadan önce niyet etmek gerekir. Miraç Gecesinde ya da herhangi bir günde, “Allah’ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya” şeklinde niyet edilir. Niyeti kalpten etmek en önemlisidir.
Miraç Gecesi Yapılacaklar için en başta namaz gelir. Bu gece kılınacak namazların sevabı Efendimiz tarafından hadisi şeriflerle önemi ve faziletleri ile bildirilmiştir. Peki, Miraç Gecesinde Ne Yapılmalı?
Miraç Gecesi için önem arz eden Amenerrasulü Arapça okunuşu:
Amene-rrasûlu bimâ unzile ileyhi min rabbihi velmu/minûn(e)(c) kullun âmene bi(A)llâhi ve melâ-iketihi ve kutubihi ve rusulihi lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih(i)(c) ve kâlû semi'nâ ve ata'nâ(s) ġufrâneke rabbenâ ve-ileyke-lmasîr(u) (Bakara-285)
Lâ yükellifu(A)llâhu nefsen illâ vus'ahâ(c) lehâ mâ kesebet ve'aleyhâ me-ktesebet(k) rabbenâ lâ tu-âḣiżnâ in nesînâ ev aḣta/nâ(c) rabbenâ velâ tahmil 'aleynâ isran kemâ hameltehu 'ale-lleżîne min kablinâ(c) rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i)(s) va'fu 'annâ vaġfir lenâ verhamnâ(c) ente mevlânâ fensurnâ 'ale-lkavmi-lkâfirîn(e) (Bakara-286)