EDISYON:

Siyonist İsrail Batı Şeria'da Türk asıllı Amerikalı aktivisti katletti: Dışişleri'nden sert tepki

16:306/09/2024, Cuma
G: 8/09/2024, Pazar
Yeni Şafak

Gazze'de 11 aydır soykırım yapan Siyonist İsrail Batı Şeria'da da saldırılarını hızlandırdı. İşgalci güçler Nablus şehrindeki saldırılarında Türk asıllı Amerikalı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürdü. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, İsrail güçleri Beyta beldesinde gerçekleştirilen gösteriye gerçek mermiyle saldırdı. Filistin resmi ajansı WAFAnın haberine göre, Eygi'nin başına isabet eden kurşun sonrası hastaneye sevk edildiği belirtilirken, Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, tüm müdahalelere rağmen Eygi'nin hayatını kurtaramadığını açıkladı. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan "Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz" açıklaması yapıldı.

Katil İsrail askerlerinin Filistin katliamı sürüyor.


Filistin topraklarını adeta kanla sulayan katliamcı İsrail ordusu, masum sivilleri hedef almaya devam ediyor.


Batı Şeria'da işgal karşıtı düzenlenen gösteriye gerçek mermiyle müdahale eden İsrail askerlerinin saldırısında, bir Türk aktivist de başından vuruldu.



İŞGAL KARŞITLARINI GERÇEK MERMİYLE VURDULAR

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail güçleri, Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteriye katılanlara saldırdı.


Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre ABD vatandaşlığı da bulunan Türk aktivist
Ayşenur Ezgi Eygi
, başından vurulmasının ardından ağır yaralı halde hastaneye kaldırıldı.

"İSRAİL HESAP VERECEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işgalci İsrail askerleri tarafından vahşice katledilen Ayşenur Ezgi Eygi için taziye mesajında bulundu.

X hesabından paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör devleti İsrail'in barbarca saldırısını kınayarak Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz etti.

Siyonist katillerin 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü katliamları hatırlatan Erdoğan, "
Türkiye olarak İsrail'in işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz.
" ifadelerini kullandı.

"TÜM DÜNYA SİYONİST İSRAİL TEHLİKESİNE KARŞI YEKVÜCUT OLMALI"

Eygi'nin vahşice katledilmesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş da tepki göstererek Türk aktiviste Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.

X hesabından paylaşımda bulunan Kurtulmuş, işgalci İsrail'in 19 yıl önce ABD'li aktivist
Rachel Corrie
'yi buldozerle ezerek katlettiğini hatırlatarak, "
Üzerinden 21 yıl geçti ancak İsrail devlet terörü, geride kalan sürede dünyanın suskunluğundan aldığı cesaretle bugün tıpkı Rachel'i katlettiği gibi Ayşenur'u da katletti. Bu, zulüm ve barbarlığın zirvesidir. Zalimleri lanetliyoruz.
" dedi.
Tüm dünyayı siyonist İsrail'in tehdit ve tehlikesine karşı yekvücut olmaya çağıran ve dünyanın İsrail vahşetini bir an önce durdurmak ve katillerin işledikleri insanlık suçlarını en ağır şekilde cezalandırmak zorunda olduğunu belirten Kurtulmuş, "
Netanyahu ve çetesi için sivil, genç, çocuk ayrımı yoktur, Filistinli ya da başka bir milletten olmanızın da önemi yoktur. Bunlar için kendileri ve öldürülebilir diğer insanlar vardır.
" ifadelerini kullandı.

"NETANYAHU HÜKÜMETİ BEDELİNİ ÖDEYECEK"

Eygi'nin katledilmesine ilişkin bir tepki de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi.

X hesabından paylaşımda bulunan Çelik, işgalci İsrail güçlerinin Eygi'yi öldürmesini lanetlediklerini belirterek, "Soykırımcı Netanyahu Hükümeti insanlığa karşı işlediği tüm suçların bedelini er ya da geç ödeyecektir." dedi.


CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: HAİN SALDIRIYI LANETLİYORUM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet niyaz ediyorum dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'nın Nablus kentinde gerçekleştirilen sivil ve barışçıl bir eyleme yapılan vahşice saldırı sırasında hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet diliyor, bu hain saldırıyı lanetliyorum. Uzun yıllardır soykırımcı politika ve saldırılarla on binlerce masumu katleden İsrail'in, uluslararası mahkemeler önünde, işlediği tüm suçların hesabını vermesi için gereken tüm adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz" dedi.

BAKAN TUNÇ: İSRAİL BARBARLIĞINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesini lanetleyerek, "Barbar İsrail, işlediği savaş ve insanlık suçlarına bir yenisini daha eklemiştir.Kana doymayan soykırımcı İsrailli yöneticiler, işledikleri suçların hesabını uluslararası hukuk önünde mutlaka verecektir." dedi.

Bakan Tunç X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İşgalci İsrail'in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya düzenlediği kalleş saldırıyı lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet diliyorum.

7 Ekim’den bu yana masum insanları hedef alarak 41 bin Filistinli kardeşimizin yaşamına son veren barbar İsrail, işlediği savaş ve insanlık suçlarına bir yenisini daha eklemiştir.

Kana doymayan soykırımcı İsrailli yöneticiler, işledikleri suçların hesabını uluslararası hukuk önünde mutlaka verecektir.

Sözde demokrasiyi ve insan haklarını savunan ülkeler, yaşanan katliamlara seyirci kalsa da Türkiye olarak masum Filistinli kardeşlerimizin haklarını savunmaya, İsrailli çetelerin adaletsizliklerini ve haksızlıklarını haykırmaya devam edeceğiz."

DIŞİŞLERİ'NDEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada
"Batı Şeria'nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz."
denildi.

BM: SUÇLULAR HESAP VERMELİ

Birleşmiş Milletler (BM), Batı Şeria'nın Nablus kentinde Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgalci İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve suçluların hesap vermesini talep etti.

Olay hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olmadığını belirten Dujarric, "Olayın ne koşullar altında gerçekleştiğinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Siviller her durumda korunmalıdır." ifadesini kullandı.

Dujarric, AA muhabirinin, "Korkarım bu bir şablona dönüşmeye başladı. Daha önce de aralarında BM personelinin de öldürüldüğü benzer olaylarda kapsamlı soruşturma talep ettiniz. Sonuç aldığınız bir soruşturma var mı? Ya da herhangi bir suçlu cezalandırıldı mı?" sorularına ilişkin ise "BM personeli bağlamında hiçbir şey yapılmadı." yanıtını verdi.

Soruşturmaların daha ziyade "çatışma sonlandıktan" sonra gerçekleşeceğine işaret eden Dujarric, Filistinli mahkumlara yönelik kötü muamelenin cezalandırıldığı durumlar olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Dujarric, İsrail'in birçok sivil ölüme ilişkin soruşturma gerçekleştirmediğinin de bilindiğini kaydetti.

Eygi'nin öldürülmesini kınayıp kınamadığının tekrar sorulması üzerine ise BM Sözcüsü, olay hakkında daha fazla bilgi edinmesi gerektiğini söyledi.

HAMAS: EYGİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNE ABD NEDEN OLDU

Hamas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ABD'nin tarafgir politikalarının neden olduğunu belirtti.

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlığı da bulunan Türk aktivist Eygi'nin Nablus'ta İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülmesi kınandı.

"İğrenç bir suç" olarak nitelendirilen saldırının, İsrail'in, Filistin halkına destek veren yabancı aktivistlere karşı işlediği suçların bir devamı olduğu, bu şekilde onlarca aktivistin öldürüldüğü, bunlardan en önde geleninin de 2003 yılında İsrail buldozeriyle ezilerek öldürülen ABD'li aktivist Rachel Corrie olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "ABD'yi, İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği ve bugün Eygi'nin öldürülmesine neden olan suç ve katliamlarını destekleyen tarafgir politikalarını gözden geçirmeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

ULUSLARARASI TOPLUMA "İSRAİL'İ DİZGİNLEYİN" ÇAĞRISI

İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen barışçıl yürüyüşlerde aktivistlere yönelik sistematik saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Siyonist hükümet ile onun terörist ordusu, işlediği bu suçlarla Filistin halkının bağımsızlığı için mücadele eden sesleri bastırmaya çalışıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, uluslararası topluma, Birleşmiş Milletlere, "
İsrail hükümetini dizginleme ve faşist davranışlarının hesabını sormak için derhal harekete geçme çağrısı
" yapıldı.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk de yaptığı yazılı açıklamada, Eygi'nin öldürülmesinin, Filistin halkının haklı davasıyla dayanışma içinde olan tüm seslere suikast düzenlemeye çalışan İsrail'in vahşetini ortaya koyduğunu belirtti.

Rişk, şunları kaydetti:

Filistin'e destek veren aktivisti hayattan koparan bu kurşun, İsrail ordusunun ABD yönetiminden aldığı ve işgal altındaki Filistin topraklarında her gün halkımıza karşı sıktığı kurşunun ta kendisidir."

Öte yandan, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Beyta beldesinde yabancı uyruklu bir kişinin öldürülmesiyle ilgili bilgilerin ve olayın hangi şartlarda gerçekleştirildiğinin araştırıldığı belirtildi.

İsrail askerleri, Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen "işgal" karşıtı gösteriye gerçek mermi ile müdahale etmiş, başından vurulan Eygi, hastaneye kaldırılmış ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

"KESKİN NİŞANCILAR KASITLI OLARAK VURDU"

Filistin makamları, Türk yetkililere, İsrail ordusu tarafından öldürülen aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin keskin nişancı tarafından kasıtlı öldürülmüş olabileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Filistin makamları, Eygi'nin ölümüne ilişkin Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu ile bilgi paylaştı.

Eygi'nin keskin nişancı tarafından kasıtlı biçimde hedef alınmış olabileceğini belirten Filistin makamları, kullanılan merminin plastik değil gerçek mermi olduğu kanaatinde olduklarını aktardı.

Filistin makamları, 2022'de gazeteci Şirin Ebu Akile'nin de benzer şekilde öldürüldüğüne dikkati çekiyor.

Bu nedenle Filistinli doktorların da Eygi'ye otopsi yapacağı kaydedildi.

ABD DIŞİŞLERİ BLINKEN: GERÇEKLERE GÖRE ADIM ATICAZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesiyle ilgili olarak çok üzgün olduklarını ve "ortaya çıkacak gerçeklere göre adım atacaklarını" belirtti.

Bakan Blinken, temaslarda bulunduğu Dominik Cumhuriyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Eygi'nin ailesine ve yakınlarına ABD hükümeti adına taziyelerini sunduklarını kaydeden Blinken, "Bu trajik kayıptan dolayı çok üzgünüz. Şu anda en önemli şey gerçeklere ulaşmak, ki biz de bunu yapıyoruz, atacağımız herhangi bir adım gerçeklere bağlı olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"Öncelikle olayın tam olarak nasıl olduğunu anlayalım, gerekli sonuçları ona göre çıkaracağız." diyen Blinken, dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir ABD vatandaşının güvenlik ve emniyetinin kendileri için en önemli öncelik olduğunu vurguladı.

Blinken, "Daha fazla bilgi aldığımızda bunları paylaşacağız ve gerektiği gibi bu bilgilere göre davranacağız." dedi.

ABD YÖNETİMİ: İSRAİL'DEN OLAYIN SORUŞTURULMASINI TALEP ETTİK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Sean Savett, Eygi'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında İsrail askerlerince başından vurularak öldürülmesine ilişkin AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak cevap vermişti.

Savett, açıklamasında, "Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin bugün Batı Şeria'daki trajik ölümünden dolayı derin rahatsızlık duyuyoruz, kalplerimiz onun ailesi ve sevdikleriyle beraber. Daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştık ve olayın soruşturulmasını talep ettik." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili, "Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria'da trajik ölümünün farkındayız. Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail güçleri, Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteriye gerçek mermi ile saldırmış, saldırıda ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak hastaneye kaldırılmıştı.

AA muhabirine konuşan Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, başından vurularak hastaneye getirilen Eygi'yi tüm müdahalelere rağmen kurtaramadıklarını açıklamıştı.

JOE BIDEN: DAHA FAZLA DETAY ELİMDE OLACAK

ABD Başkanı Joe Biden, Türk-Amerikan vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin ekibiyle görüştüğünü, ancak şu anda elinde henüz yeterince bilgi olmadığını belirtti.

Biden, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak ekibiyle bir görüşme yaptığını ve detaylı bilgilerin kendisine iletilmesinin ardından bir değerlendirme yapabileceğini belirtti.

ABD Başkanı, "Bu konuda sizin için daha fazla detay elimde olacak; ancak henüz bu bilgilere sahip değilim. Daha fazla bilgiye ihtiyacım var, o yüzden (Beyaz Saray'dan) geç çıktım, ekibimle telefondaydım, daha sonra elimde daha fazla bilgi olacak." şeklinde konuştu.

AYŞENUR EZGİ EYGİ KİMDİR?


Türk asıllı aktivist olan 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi 1998 yılında Antalya'da doğdu. Türk asıllı olmasının yanı sıra ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin (ISM) gönüllüsü olarak çalışıyordu. Bu kapsamda Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlenen barışçıl gösterilerde de faaliyet gösteriyordu.



EZGİ EYGİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?


Ayşenur Ezgi Eygi işgalci İsrail askerlerinin saldırgan tutumu nedeniyle katledildi. Batı Şeria’daki gösterilere gerçek silahla saldırganca müdahale eden Siyonistler Eygi’yi hayattan kopardı. Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. 2003 yılında Rachel Corrie ve 2004 yılında da Tom Hurndall Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürülmüştü.

#Nablus
#İsrail
#Batı Şeria
#Rachel Corrie
#Ayşenur Ezgi Eygi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.