
Çanakkale Boğazı’nda, Dardanos açıklarında bulunan 2 bin metrekarelik alanda koruma altındaki Akdeniz mercanı Cladocora caespitosa, yeniden ortaya çıkan müsilaj tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) uzmanlarının uzun süreli çalışmaları sonucu, 2021 yılında Türkiye’nin ilk sert mercan koruma alanı ilan edilen bölgede, bazıları 100 yaşın üzerinde olan 800’den fazla koloni bulunuyor. Balıkçılık ve dalışa kapalı bu alanda, son yıllarda av baskısı azalsa da yasa dışı faaliyetler hâlen sürüyor.
Deniz bilimci Doç. Dr. Barış Özalp’in de yer aldığı son dalışta, müsilajın mercan resifleri üzerindeki olumsuz etkisi görüntülendi. Özalp, bu mercan türünün Avustralya’daki sert mercanların tek akrabası olduğunu, kalsiyum karbonat iskeletleri sayesinde birçok canlıya yaşam alanı sunduklarını belirtti.
2016’dan sonra başlatılan transplantasyon (nakil) projeleriyle kırılan mercanların yaşama döndürüldüğünü ifade eden Özalp, 100 yaşın üzerindeki 16 koloninin detaylı şekilde incelendiğini söyledi. Müsilajın uzun süre kalması hâlinde mercanların tamamen yok olabileceğini belirten Özalp, küresel ısınmanın da mercanları doğrudan etkilediğini vurguladı.