|

Marmara Denizi alarm veriyor: Son dönemlerde sık görülmeye başlandı: Uzmanlardan ‘denize girmeyin’ uyarısı

15:35 - 7/06/2024 Cuma
AA

Bilim insanlarının Marmara Denizi’nin son durumunu anlık olarak incelediği çalışmalar neticesinde aşırı alg artışlarının başladığı tespit edildi. Denizin ekolojik sorunlara açık olduğunu belirten Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Aşırı alg çoğalmalarını yılda bir defa değil, yılda bir kaç defa görmeye başladık ve neredeyse tüm Marmara Denizi'ni etkileyen bir renk değişimi görüyoruz. Bu renk değişimi zararlı algler olarak ifade ettiğimiz bazı fitoplanktonik türlerin ortamdaki azot, fosfor miktarının artışından faydalanarak aşırı artması, aşırı çoğalmasıdır” diye konuştu.

“Balık ve organizma ölümlerine neden olabilir”

Alglerin geniş bir coğrafyada görüldüğünü belirten Prof. Dr. Okyar, sudaki oksijen seviyesinin azaldığından pek çok canlının ölebilececeğinden söz etti.

“Denize girmeyin”

Bu algler görüldüğünde denize girmenin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebildiğine işaret eden Okyar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yeni teknolojik imkanlarla birlikte geleneksel (denizden örnek alınarak tür teşhislerinin yapılması) yöntemlerle 'red-tide' olayının takip edilmesi, izlenmesi, enfekte kabuklu deniz hayvanlarının tüketilmesi ve enfekte sularda yüzmeye karşı uyarılar sağlayarak bu olayın toplum üzerindeki zararlı etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur”

#Marmara Denizi
#Algler
#Melek İşinibilir Okyar
1 ay önce