
AID Uluslararası Doktorlar Derneğinin 'Engelsiz Gazze' projesi kapsamında ressamlar, çocuklarla bir araya gelerek sanatı özgürlüğün sesi olmak adına kullandılar.
Ressam İlhami Atalay ve Cemal Toy öncülüğünde 'Zulmü Fırçala' ekibinin 80 sanatçısı, Gazze'de devam eden soykırımı fırçalarını kullanarak anlattı. Fatih Belediyesi Ayvansaray Eğitim Birimi'nde gerçekleşen resim atölyesinde, işgal devleti İsrail'in saldırıları sonucu uzuvlarını kaybeden Filistinliler için farkındalık çalışması yapıldı.
"Gazze'de 5 binden fazla çocuk ampute oldu"
AID Uluslararası Doktorlar Derneği Başkanı Yavuz Dede, İsrail saldırıları sonucu uzuv kaybı yaşayan 17 bin Filistinliden 5 bininin çocuk olduğuna dikkat çekerek, "Protez ve ortezin, uzvunu kaybetmiş insanlar açısından kendi hayatına tekrar tutunmak gibi bir anlamı var. İnşallah buradaki kardeşlerimizin gayretiyle ve hayırseverlerin yapacağı desteklerle Gazze'deki birçok çocuğun ve insanın tekrar hayata tutunmasını sağlamaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.
Eser gelirleri ile Gazzeli çocuklara protez yapılacak
Proje kapsamında ortaya çıkan eserler, düzenlenecek müzayedeyle ile satışa sunulacak. Hayırseverlerin bağışları ve müzayededen elde edilen gelirler, Gazze'de protez hizmeti veren AID Uluslararası Doktorlar Derneğine bağışlanarak birçok çocuğun ve yetişkinin hayata yeniden bağlanmasına katkı sağlayacak.
"Filistinlilerin her zaman arkalarında olacağız"
Duyarlılık kazandırmak amacıyla sanatçılar, çocukların da kendi eserlerini oluşturması için öncülük yaptı. Ressam İlhami Atalay ve Cemal Toy'un yönlendirmeleriyle minikler, Gazze için tablolarını renklendirdi. Ortaokul öğrencisi olan çocuk aktivist Zeynep Dila Engin, "Aslında bu etkinliğin yapılma sebeplerinden en büyüğü farkındalık oluşturmak. Burada bulunan çocukların ve yetişkinlerin, bu konuya dair daha duyarlı olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. Engin, Gazze'de soykırıma maruz kalan çocukların daim yanlarına olacaklarını da belirtti.

"Bütün dünya sağır görmüyor"
Ressam İlhami Atalay, düzenledikleri etkinliğe çocukları dahil ederek şuur kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Atalay, "Filistinliler çoktan beri cehennemi yaşıyor ama bütün dünya sağır, görmüyor. Biz de çığlık resimleri yapıyoruz." şeklinde konuştu.
