TVNET, özel yayınlar ve konuklarla, Gaziantep Festival Parkı'ndan iftar sofralarınıza misafir oluyor.
Şair Nurullah Genç'in sunumuyla ekranlara gelen 'Bir Başka Ramazan' programının bugünkü konukları ise Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi ve Youtuber Sertaç Abi oldu.
Yahşi ve Abi, günümüzde vaktimizi en çok ayırdığımız mecralardan biri olan sosyal medyaya ve olumsuzluklarına değinerek açıklamalarda bulundu.
Özellikle sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Yahşi ve Abi, olumsuzluklara karşı korunma konusunda eğitime dikkati çekerek anne ve babaya önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Abi, yaptığı açıklamada sosyal medyanın insanların nefislerine hitap ettiğini söyledi. Her bir platformun kişileri farklı bir nefis hastalığından yakaladığını ifade eden Abi, sosyal medya platformlarının, 'takipçi kaybederim' korkusuyla gün geçtikçe "+18" içerikler konusunda daha esnek davranmaya başladığını kaydetti.
"Çocukları, anneleri, babaları, gençleri eğitmemiz gerekiyor. Bunu okul müfredatlarına koymamız gerekiyor. Bunu anne-baba etkinliklerine dahil etmemiz gerekiyor. Bunu medyada, her yerde bolca konuşmamız gerekiyor. Şu anki anne-baba nesli sosyal medyayla daha sonradan tanıştılar ve içerisinde ne olduğunu tam olarak bilmiyorlar ama çocuk bunun içerisine doğmuş. bu sefer evde sürekli kavga var. Anne-baba kısıtlamak istiyor. Çünkü korkuyor nelerle karşılaşacağından. Ama evde kısıtlasa çocuk okulda açıyor. Akıllı tahtasında açıyor. Hiçbir şey bulamazsa anneannesinin, babaannesinin telefonunu bulup açıyor. Ve bu kaos çözülmüyor ve katlanarak devam ediyor. Bu işin çözümü eğitim. Bir çocuğa ilkokulda nasıl okuma yazmayı öğretiyorsak medya okur yazarlığını da öğretmemiz gerekiyor."
Buradaki yıkımın dijital bağımlılık olduğuna dikkati çeken Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi ise ailelerin seviye atlamalı oyunlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
"Çocuklar gerçek hayatta edinemediği gücü bu oyunlarda ediniyor. Özellikle sosyal anksiyete bozukluğu olan, iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlanan, insanlardan utanan, topluluk ortasına çıkmak istemeyen, hani böyle anneler misafirler geldiğinde 'hadi kızım şu tepsiyi sen bir götür, içeriye bir selam ver, bir hoş geldin de misafirlere' dediğinde çocuk bir çekilip utanıp 'ben girmek istemiyorum' deyip odasına saklanıyorsa orada ailenin bir düşünmesi lazım. Çünkü çocuk sosyalleşemiyor. Bu sadece evde seyretmiyor. Anne bunu anlayamıyor. Benim çocuk biraz utangaç diyor. İçe dönük bir çocuk diyor. İçe kapanık diyor hatta ama o kapanıklık bir problem aslında. Okulda bu çocukların arkadaşları olmuyor."
Sosyalleşemeyen çocukların bu ihtiyacını bu sefer sosyal medyadan karşılamak istediğini ifade eden Yahşi, "Ben bunları hep klinikte öğreniyorum çocuklardan. Hocam diyor böyle bir sayfa var diyor. Biz konuşuyoruz. Oradan tanıştık. Buradan buldum. Buradan öğrendim. Bunu bakın altı yedi yaşlarındaki çocuklar söylüyor. Korkunç bir durum var ortada." dedi.
Çocukların dijital bağımlılığının kökenin de aslında anne babaların çok etkisinin olduğunun altını çizen Yahşi, anne ve babaların çocuklarının özgüvenlerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.