15.12.2024 tarihli “Memur sendikalarının e-Devlet'le imtihanı” başlıklı yazımda memur sendikalarından bazılarının yöneticilerinin feryatlarından birisinin de e-Devlet üzerinden üye kaydı yapamamak olduğunu belirtmiştim. Bu sorun ya da feryat aslında yüzbinlerce kamu personelini ilgilendirmektedir. Bu yazımda konunun mevzuat boyutunu açıklamaya çalışacağım.
Adil Haber-Sen e-Devlet üzerinden sendikalara üyelik ve istifa işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığını İçişleri Bakanlığına resmi bir yazıyla sunmuş, Bakanlıkta konunun muhatabının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu belirterek yazıyı ilgisi nedeniyle bu Bakanlığa göndermiştir. Başkanın bana gönderdiği mesaj üzerine bu durumdan haberdar oldum. Benzer sorunları üç memur sendikası daha iletmişti.
Sendikaca Bakanlığa gönderilen yazıda kamu Birliği Konfederasyonunun yaptığı ve kamuoyu ile paylaştığı araştırmaya göre kamu çalışanlarının memur sendikalarına üyelik ve istifa işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılmasının yıllık en az 40 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.
Yapılan bu hesaplama resmi yazıya yansıtıldığına göre bilimsel bir çalışmaya dayandığı anlaşılıyor. Yapılacak tasarruf bu kadar olur veya olmaz ayrı bir konu ama ciddi bir israfın önüne geçileceği aşikardır.
Ayrıca memur sendikalarından gelen taleplerin birçoğu kamu harcamasını arttıracak mahiyette iken bu teklifin aksi yönde yani tasarruf sağlayıcı olması da sevindiricidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi tarafından başlatılan ve başarıyla devam eden Sıfır Atık Projesi dünya çapında ses getirmiş ve farkındalık oluşturmuştur.
Bu proje çerçevesinde memur sendikalarına üyelik ve istifa işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması halinde ciddi bir kâğıt israfından kurtulunacak ve milyonlarca ağacın katliamını da durdurmuş olacağız. Nitekim e-Devlet üzerinden yapılan başkaca birçok işlem sayesinde milyonlarca kâğıt israfından kurtulunmuştur.
Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hem Sıfır Atık Projesine destek sağlamak hem de iptidai yöntemden kurtulmak için bir an önce süreç başlatacağını ve işçi sendikalarına üye kaydında olduğu gibi memur sendikalarına üye kaydında da e-Devlet uygulamasının hayata geçirileceğini düşünüyoruz.
Bu kadar rasyonel bir talebin şu ana kadar niçin yapılmadığını da anlamakta zorlandığımızı ifade etmemiz gerekiyor. Ancak konuya zararın neresinden dönülürse kardır yaklaşımı ile bakılması gerektiğini düşünüyoruz.
Bakanlığın e-Devlet üzerinden memur sendikalarına işçi sendikalarında olduğu gibi üye kaydı ve istifa işlemlerini başlatabilmesi için öncelikle mevzuatta değişiklik yapması gerekmektedir.
Bu kapsamda öncelikle Kamu Görevlileri Sendikaları ve Konfederasyonlarınca Düzenlenecek Üyeliğe Başvuru Belgesi, Çekilme Bildirimlerinin Şekli, İçeriği, Tutulacak Defterlerin Şekli, İhtiva Edeceği Bilgiler İle Kayıtların Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılması gerekmektedir.
Bu Yönetmeliğin Kamu Görevlileri Sendikalarına Üyelik başlıklı 3’üncü maddesinde; Kamu görevlileri sendikalarına üye olmak isteyen kamu görevlileri örneği Yönetmelik ekinde yer alan "Kamu Görevlileri Sendikalarına Üyelik Formu"ndan 3 nüsha doldurup imzaladıktan sonra yetkili organın kabulü için sendikaya vereceği belirtiliyor.
Ayrıca sendikanın, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine vereceği, bir örneğinin sendikada kalacağı ve bir örneğinin de üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere on beş (15) gün içinde kamu görevlisinin çalıştığı işyerine göndermek zorunda olduğu belirtiliyor.
Yine kamu işvereninin, sendikaya üye olan ve üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerinin listesini her ayın son haftasında, işyerinde herkesin görebileceği yerde ilan edeceği belirtiliyor.
Üyelikten Çekilme ise Yönetmeliğin 5’inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Sendika üyeliğinden çekilmek isteyen kamu görevlisi örneği (EK-3)’te gösterilen "Kamu Görevlileri Sendikaları Kamu Görevlisinin Üyelikten Çekilme Bildirimi Formu"ndan 3 nüsha doldurup imzaladıktan sonra kurumuna verir. Kurum görevlisi kayıt numarası ve tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır. Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini on beş (15) gün içinde sendikaya gönderir.
Görüleceği üzere üyelik ve istifa işleminde 3 adet formun doldurulması zorunluluğu bulunuyor. Bunun anlamı milyonlarca kâğıdın israf edilmesidir. Bir de bu işlemler için harcanan emek dikkate alındığında israfın boyutu daha iyi anlaşılacaktır. Yine bu işlemlerin takibi için de elaman çalıştırılması gerekmektedir.
Üyelik ve istifa işlemlerinin e-Devlet üzerinden alınmaya başlaması halinde bir de maaş programı ile entegrasyon sağlanırsa ilave eleman istihdamı da ortadan kalkacaktır.
Yukarıda yer verdiğimiz Yönetmelik hükmünde de görüleceği üzere üyelik ve istifa süreci arasında önemli bir fark bulunuyor.
İstifa formu işverene ulaşınca bazı yöneticilerin istifalara engel olmaya çalıştıkları yönünde memur sendikalarınca serzeniş bulunuyor. Bazı amirlerin üyelik istifası gelince niçin istifa edildiğinin sorgulandığı ve çalışanların da bundan tedirgin oldukları ifade ediliyor.
İşte tüm bu dedikoduları sona erdirmek ve Sıfır Atık Projesine katkı sağlamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının acilen hukuki süreci başlatarak işçilerde olduğu gibi memurların da e-Devlet üzerinden üyelik işlemleri yapmasına imkân sağlanmalıdır.
Belli ki memur sendikaları derdini tam anlatamamış ya da bu konuda bir iletişim sorunu yaşanıyor. Bakanlığın sendikal rekabeti ve şeffaflığı zedeleyen ve ciddi bir kaynak israfına kapı aralayan bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesi için harekete geçeceğini düşünüyoruz. Ümit ederiz ki Bakanlık e-Devlet üzerinden memur sendikalarının da üye kaydı yapması için duyuruyu bir an önce yayımlar.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.