Hafta başında şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Piyasadaki genel beklenti aylık enflasyonun %4 civarında gerçekleşeceği yönündeydi. Ancak enflasyon beklenti üstü geldi. TÜİK verilerine göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,54 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %67,07 oldu.
Hal böyle olunca da gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Bildiğiniz üzere Merkez Bankası’nın cari yıl sonu enflasyon tahmini %36. Şubat ayındaki Enflasyon Raporu toplantısında %36’lık yıl sonu tahmininin gerçekçi olup olmadığına ilişkin de bir tartışma yaşanmıştı. Bu noktada Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir merkez bankasının enflasyon tahmininde iddialı olması gerektiğini ifade ederek, %36’lık ara hedefi savunmuştu.
Ancak şubat ayı enflasyonunun beklentilerin daha da bozulmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon tahmininde neredeyse bir puanlık yukarı yönlü güncelleme gerçekleşmişti. Görünen o ki şubat ayı verisiyle beraber bir sonraki Piyasa Katılımcıları Anketi’nde de enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncellenmesi şaşırtıcı olmayacak.
Bu gelişmeler ışığında mayıs ayındaki yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda cari yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü güncelleneceğini düşünebiliriz. Bu durum hem Merkez Bankası’nın itibarı hem de ara hedefin piyasa beklentileriyle uyumu açısından son derece önemli olacaktır.
Bu haftanın bir diğer önemli konusu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir televizyon kanalına verdiği mülakattı. Bu mülakatta Mehmet Şimşek ağırlıklı olarak seçim sonrası dönemde yabancı sermaye girişinin artacağına işaret etti. Ayrıca döviz kuru tarafındaki gelişmelerin de piyasa beklentileri gibi olmayacağının da altını çizdi. Zira halihazırda piyasada seçim sonrasında kurda çok sert artışlar olacağına yönelik bir algı var. Şimşek, bu algının doğru olmadığını ve atılacak adımlarla kurdaki artış oranının enflasyondaki artış oranının altında kalmaya devam edeceğini belirtti. Elbette son birkaç gündür kurda yaşanan hızlı artışı da göz ardı etmemek gerekiyor.
Ancak hem enflasyondaki gelişmeler hem de yabancı sermaye girişinin gecikmesi Merkez Bankası’nın ilave bir faiz artışı yapıp yapmayacağı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Pazartesi günü bir rapor yayınlayan JP Morgan TCMB’nin Nisan ayında faizi 500 baz artışla %50’ye yükseltmesini beklediğini ifade etti. Bu konuda Merkez Bankası ise farklı düşünüyor. Merkez Bankası son dönemde yaptığı yazılı ve sözlü yönlendirmede parasal sıkılaştırmanın yeterli olduğuna yönelik mesajlar veriyor. Ama görünen o ki bu mesajlar “şimdilik” böyle…
Her ne kadar mevcut durumda Merkez Bankası politika faizinin yeterli olduğunu ifade etse de son dönemdeki enflasyon gelişmeleri, kurdaki artış hızı ve beklentiler kanalından gelen baskı Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde ilave faiz artışlarını gündeme alabileceğine işaret ediyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.