Great Amerika mı, regret Amerika mı?

04:0014/03/2025, Cuma
G: 14/03/2025, Cuma
Mehmet Akif Soysal

Trump’ın meşhur seçim sloganından yola çıkarak başlığı ben uydurdum: “Büyük Amerika mı, yoksa pişman Amerika mı?” Şahsım da dahil olmak üzere ağırlıklı olarak yazar çizer tayfa Trump ABD’sinin dünyaya vermesi muhtemel zararları irdeleyip yazmaya çalıştık. Ancak şimdilerde sıra kaynak ülkede; hakikaten Trump’lı ABD’nin, ABD’ye etkileri ne olabilir? Zira bu sorunun cevabı ABD ile beraber yine dünyayı etkileyecektir. Hatırlarsanız Rusya-Ukrayna savaşının ilk ayını henüz geçirmişken yazdığımız bir

Trump’ın meşhur seçim sloganından yola çıkarak başlığı ben uydurdum: “Büyük Amerika mı, yoksa pişman Amerika mı?”

Şahsım da dahil olmak üzere ağırlıklı olarak yazar çizer tayfa Trump ABD’sinin dünyaya vermesi muhtemel zararları irdeleyip yazmaya çalıştık. Ancak şimdilerde sıra kaynak ülkede;
hakikaten Trump’lı ABD’nin, ABD’ye etkileri ne olabilir?
Zira bu sorunun cevabı ABD ile beraber yine dünyayı etkileyecektir.

Hatırlarsanız Rusya-Ukrayna savaşının ilk ayını henüz geçirmişken yazdığımız bir makalede Rusya’ya uygulanan yaptırımların çokluğundan bahisle takip etmekte zorlandığımızı ifade ederek buna çözüm olarak Rusya yaptırımlarını takip portalı açıldığını duyurmuştuk.

Yakın zaman evvel her gün iki ileri bir geri haliyle Başkan Trump’ın imzaladığı kararnameleri takip etmekten yıldığımı hissettim. Tam o esnada acaba diyerek interneti yokladım ve vardı. Benim gibi süreçten yılanlar, not almaktan yorulanlar için bir portal yapılmıştı. Trum’ın tarife portalı!

The Peterson Institute for International Economics isimli kurum web sitesinde an be anlık
Trump’ın imzaladığı kararnameleri ve karşılığında etkilenen ülkelerin yaptırımlarının tutulduğu bir sayfayı hizmete almış
ve ihtiyacı gidermiş.
İşte, konan, kaldırılan, sonra farklı şekilde muafiyet tanınan haliyle karmaşıklaşan tarife savaşlarının getirdiği ilk şey “belirsizlik”; bunu Şikago VIX (korku, belirsizlik) endeksinin rekor tazelemesinden teyit edebiliyoruz.

19 Şubat ila 10 Mart arasında ABD’nin düşen endekslerinde buharlaşan takriben 5 trilyon doların bu belirsizlik ile meydana çıktığını ifade edebiliriz.

Ancak bahse konu enstrümanlar likit olduğundan aşağı veya yukarı tepkiler çok hızlı gelişiyor. Bize manzarayı tam olarak ifade etmekten uzak diyebilirim.

Bumerang etkisi nedir?

Bumerang, hava, rüzgar, hız ve fırlatma tekniği gibi tüm faktörler birlikte çalıştığında, fırlatan kişiye geri dönmek üzere tasarlanmış bir kanattır; her zaman başlangıç noktasına geri dönecektir.

ABD’nin Trump gelmeden yaşadığı coşkunun bugünlerde ABD’de ağır kayıplara ve endişeye sebep olması tam da bumerangın kendine yönelmesi sebebiyledir.

Trump ABD’sinin attığı her adıma daha evvelki makalelerimizde ifade ettiğimiz gibi “reciprocal” Türkçesi “karşılık” prensibi gereği taraf ülkece cevap verildi. Cevap verilmeyen yaptırım yok.

Şimdi endişe şuna döndü; dünyadaki geniş ticaret alanından en fazla faydalanan ABD’nin küresel şirketleriyken, diğer ülkelerin verdiği karşılık gereği bundan en fazla etkilenecek şirketlerin başında yine ABD şirketleri mi gelmekte?
Süreç böyle devam ederse herkes kendi bahçesinde oynamak zorunda kalacak. İşte ABD’nin iş dünyası bunun için kan kaybediyor.

İşin diğer bir yönü ABD’nin ithal etmesi kaçınılmaz olan ürünler ile alakalı; Reuters tarafından görülen bir mektuba göre Quaker Oats ve Folgers kahve gibi büyük ambalajlı gıda üreticileri Trump'tan kakao ve meyve gibi ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerinden muafiyet istedi.

PepsiCo, Conagra ve J M Smucker da Tüketici Markaları Derneği adlı ticaret grubu tarafından gönderilen mektupta Başkan'dan ABD kaynaklarından temin edilemeyen bileşenlerin muaf tutulmasını talep etti.

ABD’de akıllı telefonlar, masaüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi ürünlere ilk kez gümrük vergisi uygulanmaya başlanırken, diğer ürünlere uygulanan vergiler de yükseldi.

ABD'nin video oyun konsolu ithalatının %87'si, akıllı telefonların %78'i, dizüstü bilgisayar ve tabletlerin %79'u ve monitörlerin üçte ikisi Çin'den geliyor ve artık tarifeye tabi. Senelik yüzde 4-5 enflasyona katlanamayan ABD’lileri yüzde 20’lik artışlar bekliyor.

Şubat ayında Tayvanlı Acer firması, Çin'e uygulanan %10'luk gümrük vergisi nedeniyle dizüstü bilgisayarlarının fiyatının %10 artacağını belirtirken, ABD'li HP grubu da gümrük vergileri nedeniyle kârının düşeceği uyarısında bulunmuştu. Zira hiçbirinin kârı uygulanan tarifelerden fazla değil. Ayrıca şimdilerde bu oran %20’ye çıktı.

Gelir ayağı müphem.

Kanada, Meksika ve Çin'den yapılan 2024 ithalat verilerine dayanarak, açıklanan tarifeler, talebin değişmediği varsayımıyla, ABD'nin toplam tarife gelirlerini yaklaşık 300 milyar dolar artırabilir.

Bu da Trump'ın Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası için önerdiği uzatmanın yıllık maliyetinin sadece yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Ancak bu, üreticilerin tarife uygulanmayan ülkelerden ürün tedarik etmeye çalışması nedeniyle tarifelerden etkilenen bölgelerden yapılan ithalata olan talebin muhtemelen azalacağı gerçeğini hesaba katmamaktadır.

ABD'li tüketiciler enflasyondan etkilenmeye devam ettikçe ve fiyatları yükselen mallara olan taleplerini azaltmaya çalıştıkça, bu durum özellikle tüketici ile ilgili sektörler için ciddi olabilir.

Azalan talep ve potansiyel ikame etkileri göz önüne alındığında, gelirdeki nihai artışın yukarıda belirtilen 300 milyar dolardan daha küçük olması muhtemeldir.

Tüketiciye etkileri önemli ancak bunun ötesinde üretim ağında yaşanacak sıkıntılar ABD’yi etkileyebilir. Bunu da bir sonraki makalede ele alalım.

#ABD
#Donald Trump
#Mehmet Akif Soysal