İmalat sanayii bize ne anlatıyor?

04:0029/01/2021, Cuma
G: 29/01/2021, Cuma
Mehmet Akif Soysal

Merkez Bankasının her ay düzenli olarak yayımladığı ana raporlardan biri reel kesim güven endeksidir. RKGE imalat sanayiinde faaliyet gösteren 1717 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek düzenlenmektedir. Bu nedenle sanayicini yönünü göstermesi açısından önemli bir veri setidir.2021 yılı Ocak ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları bize birkaç ana başlık hariç önümüzdeki dönem için olumlu beklentilerin hakim olduğunu ifade etmektedir. Kısaca bir göz atacak olursak.Sanayide

Merkez Bankasının her ay düzenli olarak yayımladığı ana raporlardan biri reel kesim güven endeksidir. RKGE imalat sanayiinde faaliyet gösteren 1717 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek düzenlenmektedir. Bu nedenle sanayicini yönünü göstermesi açısından önemli bir veri setidir.

2021 yılı Ocak ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları bize birkaç ana başlık hariç önümüzdeki dönem için olumlu beklentilerin hakim olduğunu ifade etmektedir. Kısaca bir göz atacak olursak.

Sanayide genel gidişat ne yönde?

2021 yılı Ocak ayında RKGE, bir önceki aya göre
0,2 puan artarak
107,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Yeni ekonomi ekibinin iş başına gelmesi ve elbette aşının dağıtımı ile pozitif bir ivme yakalanmış görünüyor. Alt kategorilere baktığımızda en önemli iki başlıkta
sektör temsilcileri üretim hacminin ve toplam istihdamın artacağını ifade ediyor.
Ancak mutasyona uğrayan Kovit’in ana pazarlarımıza getirmiş olduğu yeni riskler ile ihracat beklentisindeki azalış ile beraber toplam siparişlerde bir miktar azalma da beklenen olumsuz bir konu. Ayrıca faizlerin yükselmesinden sebep olsa gerek sabit yatırım harcamalarında az da olsa gerileme beklentisine de girmiş gibi duruyor. Aşağıdaki tabloda 2020 yılının dokuzuncu ayında itibaren ana başlıkların ne yöne gittiğini görme imkânınız bulunmaktadır.

Fiyat seviyesine dair beklentiler neler?

Gelecek üç ayda satış fiyat beklentisinin ne olduğu kritik bir sorudur. Sanayicilerimizin buna verdiği cevap
beklentilerin karışık olduğu yönündedir.
Fiyat seviyesinin azalacağı yönünde beyan edenlerin sayısının ikiye katlandığını görmekteyken artacağı yönünde beyan verenlerin sayısının halen baskın olduğunu ifade edebiliriz. Kurdaki dalgalanmaların dar bir aralığa oturmasıyla fikir ayrılıklarının azalacağı şüphesizdir. Elbette bunun için kurda dengelenmenin devamı şart. Dalgalı seyrin enflasyon üzerinde etkisi her zaman olumsuz olmaktadır. Aşağıdaki tabloda aylara göre dağılımı inceleyebilirsiniz.

Bu verileri küresel çapta yaşanan ve asırda bir olduğunu deneyimlediğimiz bir dönemin tam ortasında olunması hasebiyle gayet olumlu bulmaktayım. Zira üreten ve üretimine bu zor şartlarda da devam etme azmi gösteren imalat sanayimizin nispeten pozitif bir ivme yakaladığını ifade edebiliriz. Umarız faiz ve enflasyon dengesine kısa vadede ulaşıp sanayicinin beklentilerinin karşılandığı ve istihdamın daha da öncelendiği bir döneme nisan-mayıs ayı itibariyle gireriz.

Küresel çapta tüm ulus devletlerin ekonomilerini böylesi devasa yangından temel dinamiklerini sağlam şekilde çıkarması öncelikli işidir. Türkiye geçmiş kazanımları ile bu süreci kitlesel sıkıntılar olmadan atlatmayı başardı. Önümüzde zor geçecek bir şubat ayımız kaldı. Sonrasında bahar ve yaz ile ekonomiler üzerindeki baskılar nispeten azalacaktır.

#İmalat sanayii