Türkistan diyarından -doğal afetler, kıtlık, iç çatışmalar ya da Çin baskısıyla- batıya yürüyen Türklerden bir kısmının Horasan’da yerleşmeleriyle Sind, yeni Müslüman olmuş Türk kavimlerinin fetihlerine de kuzeyinden açık hale gelmiştir. Müslümanların buraya ayak bastıkları ilk yıla göre üç yüz yıl sonrasında büyük oranda Gazneliler’in mülküne giren Sind, aynı zamanda coğrafi planda ait bulunduğu Hind kıtasının fethi için de giriş kapsısı olmuştur.
Bîrûnî’nin Tahkîk’i, öncelikle Sind’den Hint’e geçecek olan fatihlere buranın dini-felsefî bilgilerini öğrenmeleri için temel oluşturması bakımından önemlidir. Ama elbette Bîrûnî mezkur eserini bu maksatla yazmadığı gibi, fetihler de onunla gerçekleşmemiştir. Ancak onun sayesinde bilgi ile fetih arasında ayrılmaz ilişki kurulmuş, diğer bir söyleyişle fatihlerin sefer yolu Müslüman alimlerin eserleriyle aydınlatılmaya başlanmıştır. Böylece fetihlerin Müslüman alimlerin kaydî keşiflerini, bu kaydî keşiflerin de fatihleri harekete geçirmesi gibi çift yönlü bir bağ ortaya çıkmıştır.
Ancak her nedense ilim-fetih ya da iktidar-kültür ilişkisi söz konusu devirlerle ilgili araştırmalarda çoğunlukla gözetilmemiştir.
“Üstat Ebu’s-Sehl (Allah rahmet eylesin), o eserleri yeniden gözden geçirip meselenin aynen belirttiğim gibi olduğunu görünce, Hintliler hakkındaki bildiklerimi yazmam konusunda beni cesaretlendirdi. Tâ ki bu bilgiler, Hintlileri reddetmek isteyenlerin de işine yarasın veya onlarla birlikte yaşamak isteyenler için de sermaye olsun.”
Bu zikirdeki “Hintlileri reddetmek”; “veya onlarla (Hintilerle) birlikte yaşamak isteyenler” vurgusu hayati pratiklere denk düşmeleri bakımından son derece önemlidir. Zira Tahkik, günümüzde de birçoklarının içi boş bir ezberle tekrarlaya geldikleri “Tasavvuf, Hint inanışlarındaki mistik düşüncelerden çokça etkilenmiştir” yargısının boşa çıkartılmasına hizmet ettiği gibi, Müslümanların İslam dışı toplumları yönetmeye talip olmalarının zorunlu kıldığı yeni siyasetin oluşturulmasına da hizmet etmiştir.
Ancak onun bu hizmetlerine Tahîk’inden hükmeden bizleriz. Onun müellifi ise günümüz âlimlerinde de bulunması gereken has vasıfların sahibidir:
“(…) Bu kitap, bir mücadele ve münakaşa kitabı değildir. Bu yüzden burada hasmın delillerini zikretmek ve gerçeklikten uzak olan fikirlerini redd ve cerh etmekle uğraşmayacağım. Eser, sadece nakil ve rivayetlere dayanacağından, ilk olarak Hintlilerin sözlerini aynen aktaracak, bilâhare aralarındaki yakınlık ve benzerliği göstermek amacıyla Yunanların benzer sözlerini zikredeceğim. Zira Yunan filozofları gerçeğin peşinde olsalar bile, halka ulaşmak için onları ilgilendirecek meselelerde inançlarının remizlerini ve dini terimlerini kullanmaktan geri durmamışlardır. (…)
Tahkik’ten günümüz esasında yapılabilecek siyasi bir okuma ise Müslümanların feraset sahibi olup olmamalarıyla ilgilidir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.