Bir egemen devlete yönelik herhangi bir meşru gerekçe olmaksızın yapılan her türlü saldırı uluslararası hukuk açısından gayri-meşrudur. Son dönemde İsrail’in başta Gazze olmak üzere Suriye’deki işgalci konumu ve nihayet İran’a yönelik saldırgan tutumu, uluslararası hukuk ve kurumlara yönelik azalan güveni neredeyse tamamen ortadan kaldırmış durumda.
Peki İsrail son dönemdeki bu mütecaviz tutumunu söylem alanında nasıl çerçevelendiriyor? On yıllara sari biçimde inşa ettiği İsrail mitini bu saldırılar sonrasında nasıl tahkim ediyor? Ya da diğer bir ifadeyle kendisinin karşısında olan aktörleri nasıl bir düzleme oturtuyor ve bu saldırıları karşıtı üzerinden meşrulaştırıyor?
2. Dünya Savaşı döneminde ABD marifetiyle kurumsallaşan profesyonel enformasyon sistemi, savaşın bir parçası olarak kabul edilmiş ve Birleşik Devletler enformasyonu yönetecek bir kurumsallık inşa etmiştir. Konvansiyonel savaş devam ederken cephe dışında sürdürülen enformasyon savaşı (information warfare), devletlerin mücadeleyi hem kendi hem de küresel kamuoyuna aktarma mecburiyetinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
2000’ler ile dijital araçların enformasyon akışını radikal biçimde etkilemesi, savaşın doğasını da değiştirdi. Savaş konseptini önemli ölçüde dönüştüren insansız hava sistemlerinin yanı sıra yapay zeka ve algoritmik mantıkla tahkim edilen enformasyon sistemleri, eş zamanlı bir savaş süreci yönetimini zaruri kıldı. Birkaç yıldır, İsrail’in bölgede savaş ve şiddet üzerinden kurmaya çalıştığı hegemonyanın en önemli sac ayaklarından birisi hiç kuşkusuz enformasyon yönetimidir.
Güncel ve sıcak bir örnek olarak bakıldığında, hem İsrail ordusu hem de İsrail devleti, enformasyon alanını müstakil bir birim olarak planlamakta ve yaptığı her eylemi dünyaya anlatacak bir haber ve bilgi akışı kurgulamaktadır. Son dönemde bu araçlar üzerinden İsrail’in ürettiği enformas-yonun ne denli tahrif edildiği anlaşılsa da bu alandaki kapasite artırımından vazgeçilmediği ortada.
Özellikle sosyal medyada karşımıza çıkan bu kapasite, devletlerin sadece cephede değil enformasyon alanında da bir mücadele içerisinde olduklarını göstermektedir. Bugünün enformasyon yönetimi dünden daha sofistike ve dinamik işlemesi, devletlerin bu alandaki kapasitelerini de tahkim etmelerini icbar etmektedir. Son dönemde iki devlet arasındaki çatışmanın Türkiye kamuoyundaki yansımalarına salt sosyal medya üzerinden muhatap olanların bu konuda filtreleme mekanizmalarını kullanmaları önemli bir zorunluluk.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.