|

100 gram altını olan kurban kesmekle yükümlü mü?

Kurban Bayramı yaklaşıyor ve birçok kişi, dini vecibelerini yerine getirirken kafasında çeşitli sorular taşıyor. Kurban Bayramında kurban kesmekle yükümlü olan ve yükümlü olmayan kişiler vardır. Buna göre, maddi imkanlarına göre kimler kurban kesmeli? 100 gram altını olan birinin kurban kesmesi gerekir mi? İşte konuya ilişkin Diyanet'in açıklaması...

14:52 - 4/06/2024 Salı
Yeni Şafak
Kurban kesmek
Kurban kesmek

100 gram altını olanın kurban kesmesi gerekir mi? 80 gram altında altını olan kurban kesmekle yükümlü mü? sorusu Kurban Bayramı yaklaşırken merak edilen konulardandır.

100 gram altını olan kurban kesmekle yükümlü mü?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslümanın yerine getirmekle yükümlü olduğu malî bir ibadettir. Bu malın artıcı (nâmî) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaz. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr. altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Kurban kesmek için gümüşün nisabını ölçü almak uygun mudur?

Aşırı derecede değer kaybeden gümüşün günümüz şartlarında nisap konusunda ölçü olma niteliğini yitirdiği bir gerçektir. Nisap miktarında gümüş ölçü alındığı takdirde zekât alabilecek durumdaki kimseler, zekât yükümlüsü hâline geleceklerdir. Bu itibarla zekât ve kurban gibi ibadetlerin sorumluluğunu belirlerken altının ölçü alınması daha uygundur.

Bu bakımdan kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin dinî ölçüsü, ister artıcı (nâmi) olsun isterse olmasın kişinin borçları ve temel ihtiyaçları dışında 80,18 gr. (20 miskal) altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır. Bu miktar mala sahip olmayan kişi kurban kesmek zorunda değildir.



#kurban kesmek
#kurban kesme şartları
#kurban kesmekle yükümlü kişiler
25 gün önce