EDISYON:

100 doları 1 milyon dolar yapmanın yolları

Yeni Şafak
15:324/11/2017, Cumartesi
G: 4/11/2017, Cumartesi
Diğer
Yeni Şafak
Bir fikri katlayıp para kazandırır hale getirmek sizin elinizde.
Bir fikri katlayıp para kazandırır hale getirmek sizin elinizde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlayan Milli İstihdam Seferberliği sayesinde pek çok kişi iş buluyor, herhangi bir yerde çalışmak istemeyen "Girişimci" ruhlar ise kendi işini kurmaya çalışıyor. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki bir fikri olan, onu geliştirebileceğine inananlar KOSGEB aracılığıyla çeşitli eğitimler alıyor. Devletin verdiği kredi desteklerini kullanıp, kendi işinin patronu oluyor. Ancak "Ha" deyince iş kurulmuyor. Medyaya yansıyan başarı hikayeleri aslında arka planında pek çok kez engele takılmışlığı, şanssızlığı da barındırıyor. Peki kendi işinin patronu olmak için hangi vasıflara sahip olmak gerekiyor? Gelin bu sorunun yanıtını birlikte irdeleyelim.

Hemen başarı olmuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlayan Milli İstihdam Seferberliği sayesinde pek çok kişi iş buluyor, herhangi bir yerde çalışmak istemeyen "Girişimci" ruhlar ise kendi işini kurmaya çalışıyor. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki bir fikri olan, onu geliştirebileceğine inananlar KOSGEB aracılığıyla çeşitli eğitimler alıyor. Devletin verdiği kredi desteklerini kullanıp, kendi işinin patronu oluyor. Ancak "Ha" deyince iş kurulmuyor. Medyaya yansıyan başarı hikayeleri aslında arka planında pek çok kez engele takılmışlığı, şanssızlığı da barındırıyor. Peki kendi işinin patronu olmak için hangi vasıflara sahip olmak gerekiyor? Gelin bu sorunun yanıtını birlikte irdeleyelim.


Risk şart

GİRİŞİMCİ NEDİR?

Girişimci
dediğimiz zaman, aklımıza şirketler kurmuş
başarılı ve cesur insanlar
gelir. Kısmen doğru, kısmen yanlış ve eksik bir tanımlamadır. Yanlış olan kısmı şudur; her girişimci şirket sahibi değildir, olma zorunluluğu da yoktur.
Cesur insanlardır
ve risk alırlar. Eğer böyle bir ruha sahip ve davranışlarınızla bunu kanıtlıyorsanız, her ortamda girişimcisinizdir.

Yenilik şart

GİRİŞİMCİLİK NEDİR?

Son yıllarda iş dünyasında giderek yükselen ve değerlenen bir kavram olan girişimcilik, internet ve teknolojiyle birlikte gelişmiştir diyebiliriz. Çünkü yeni nesil gençlerin, tam da internet çağında yaşaması, birbirinden farklı projelerin hayata geçmesini kolaylaştırıyor. Yenilikçi, işe yarar fikirlere sahip olan girişimciler, hem kendi işlerine sahip oluyor hem de ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.


3D KURALI

3 DOĞRU YANYANAYSA İŞİNİZ TUTAR

Girişimciliği
bir otobüs yolculuğu olarak hayal edin. Sadece bir sonraki durağı sağlıklı olarak hayal edebileceğinizi fark edeceksiniz. Duraklararası yolculuk içinde sevinç, hayal kırıklığı ve uykusuz geceleri barındırıyor. O nedenle beş durak sonrasını değil de bir sonraki durağa odaklanmanız sizin için en hayırlısı olabilir. Girişimcilik, bu noktada bizi "pes etmeme" kelimesine getiriyor. Yani sürekli reddedilmeye alışmak gerekiyor.
3D kuralı
çok önemli... Yani her ilişkide olduğu gibi
"Doğru zaman", "Doğru yer", "Doğru şartlar"
prensiplerini unutmamalı. Reddedilince
"Hayırlısı değil"
deyip, yeni yollar denenmeli. Bu noktada şans faktörünü hiçbir zaman unutmayın. Bazen doğru şartlar oluşur ama doğru zaman olmaz ya da ikisi vardır doğru yerde değilsinizdir. Bunları kafanıza takmayın, girişimcilikte bunlar olmazsa olmazlar.

Plan ve adım atma zamanı

Bunları not ettikten sonra, işi planlamak elzem çünkü plan bir işi yapmanın yarısı anlamına gelir. Bu nedenle sıkı çalışmalısınız, unutmayın ki başaranlar efsaneleşiyor.


Adımlarınız şöyle olsun:

Hayalinizi herkesle paylaşın

İkinci adımınızı sadece dostlarınızla

Üçüncü adımınızı ise ailenizle

Son hamlenizi her zaman kendinize saklayın

Paranızı katlamanın yolu

Uzmanların söylediği bir şey var:
İyi bir fikrin değeri sadece 100 dolar
dır. Bu değeri artırmak sizin elinizde yani iyi bir iş planında. A'dan Z'ye her planı barındıran
bir fikrin değeri 100 dolardan 1000 dolara
çıkar. Birkaç aylık sıkı çalışmayla
bu plan 10000 dolar olur. İşte 10000 doları 1 milyon dolara çıkarmak için üç kapı gelir
önünüze
1-
Yeni fikirler
yani sizin fikrinizi geliştirmeniz ve
yeni pazarlar
keşfetmeniz gerekir
2- Bazen de
eski fikirler yeni pazarlar
olur. Örneğin iki ayrı hamburgerci aynı lokasyonda bulunur, temelde ikisi de hamburger satar ama birinin pişirme tekniği öbüründen iyidir dolayısıyla kazancını katlar
3-
Eski fikirler ve eski pazarlar:
Bu noktada ekip, ürün konsepti yani farklılık yaratacak her şey devreye girer. Ve en iyi olan 1 milyon doları kapar!

100 lira yeterli

Girişimciliğin en başında olanlara önerimiz sadece "100 LİRA" bulmaları... 100 lira size bir web sitesi getirebilir, kartvizit getirebilir. Kiminle, ne zaman karşılaşacağınız belli olmaz. Tanıştığınız birini ilk anda etkilemenin yolu, kartvizitten geçer. İkinci adımınız kendinize iyi bir gardrop oluşturmak olmalı. Her zaman ilk bakış önemlidir. İşinizi olduğu kadar kendinizi de satabilmeniz önemli. Araştırmalara göre temiz ve iyi giyinenler iş dünyasında 1-0 öne geçiyor. Bir ceket, bir takım elbise giymek zor olmamalı... Ve unutmayın herkes çevresi kadar vardır. Çevre sosyallik getirir ve her yetenek gibi sosyallik de eğitilebilir bir şeydir.


KOSGEB'den girişimcilik dersi

Öncelikle KOSGEB tarafından organize edilip; İşkur, Belediye, Üniversite, Odalar gibi üçüncü taraflar tarafından verilen “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” almalısınız. Bu eğitim yer ve tarihleri için KOSGEB resmi web sitesinde yer alan”duyurular” sekmesi altındaki “uygulamalı girişimcilik eğitimi duyuralarına” tıklayarak yada size en yakın KOSGEB birimini arayarak bilgi edinebilirsiniz.

Size yakın yer ve zamanda olan eğitim için başvuru yapıp, başvurular çok olduğu için yapılacak sözlü veya yazılı mülakat ile eğitime girmeye hak kazanmalısınız. Bu mülakatlar daha çok, gerçekten iş kuracak doğru kişileri seçmek üzerine odaklanmakta. Size ne yapacağınız, nasıl ve nerede yapacağınız ve tecrübeleriniz gibi sorular yöneltilebilir. Unutmayın burada vereceğiniz cevaplar ile daha sonra kuracağınız iş farklı olabilir. Bu eğitimler 72 saatlik olup, sonunda yapılacak bir mini sınav ile size Sertifika veya
Girişimcilik eğitimi
katılım belgesi verilmekte.

Sıra girişimi hayata geçirmekte

Sertifikanızı aldıktan sonra iş kurma aşamasına geçiyorsunuz. Burada elbette aklınızdaki iş fikrini olgunlaştırma, araştırma yapma ve diğer detaylara hakim olduğunuzu varsayıyorsunuz. İş yerinizi tuttunuz, kira sözleşmesini yaptınız, bir muhasebesi mali müşavir ile maliye kaydı, oda kaydı vb. resmi prosedürleri tamamlayıp fatura, yazar kasa, kaşe vb. resmi ve ticari gereklilikleri yerine getirmeniz gerekiyor. Artık resmi işletme açmış kişi olarak KOSGEB veritabanına kaydolmaya hazırsınız. Kendiniz veya muhasebeciniz vasıtası ile KOSGEB resmi web sayfasına girip, üst sağ üst kısımdaki “ekobi” sekmesini açıp, gelen “KOSGEB’e ilk kayıt” butonuna tıklayarak kayıt ekranını açıyorsunuz. Burada sizden kimlik bilgileriniz ve işletme bilgilerinizi doldurup kayıt oluyorsunuz.


Daha sonra bir KOBİ beyannamesi dolduruyorsunuz. Bu kayıt onunda bize vereceği iki sayfayı çıktı alıp istenen işletme sicil kaydı vb. belgelerin fotokopileri ile birlikte her sayfayı kaşeleyip KOSGEB müdürlüğüne teslim ediyorsunuz. Bu belgeler size atanacak uzman tarafından incelendikten sonra onaylanıyor ve size e-mail ile bildirilen kullanıcı adı ve parola ile ekobi sistemine girdiğinizde durumunuz “aktif” yani destek ve hibelerden yararlanabilir olarak gözüküyor. Artık KOSGEB destekleri başvuru ve proje girişleri internet üzerinden olduğu için “KOSGEB girişimci desteği” için başvuru yapmaya hazırsınız.


Kaynakça: Bir Fikrin mi Var? - Fuat Sami,

Harvard Business Review - Girişimcilik

KOSGEB web adresi

#KOSGEB
#Girişimci
#Girişim
#Hibe

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.