Göktan, Ejderha, Koral 200, Gürz ve Turan Çelik Kubbe'ye destek verecek

16:5523/07/2025, Çarşamba
G: 23/07/2025, Çarşamba
Yeni Şafak
Celik Kubbe’ye eklenen 5 yeni ürün!
Celik Kubbe’ye eklenen 5 yeni ürün!

İstanbul'daki prestijli savunma sanayisi fuarı IDEF 2025, bu yıl da tarihi anlara ev sahipliği yapıyor. Fuar kapsamında, özellikle Çelik Kubbe sistemine güç katacak beş yeni ürünün ilk kez tanıtılmasıyla savunma teknolojilerinde adeta bir çığır açıldı. Türkiye'nin Çelik Kubbe sistemini güç katacak ürünlerin isimleri Göktan, Ejderha, Koral 200, Gürz ve Turan. Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, "Çelik Kubbe'nin yeni bir katmanını sizlerle paylaşmak istiyoruz." diyerek duyurdu.

İstanbul'daki savunma sanayisi fuarı IDEF'te tarihi anlara şahit olunuyor. Dün Roketsan yerli savunma sanayi ürünlerini duyurmuştu. Bugün de yeni duyurular için sıra Aselsan'da. Şirket Çelik Kubbe'ye entegre edilecek ürünleri paylaştı. İşte çelik Kubbe’ye eklenen 5 yeni ürün!

Çelik Kubbe'de hangi silahlar yer alacak?

Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Çelik Kubbe’nin 5 yeni ürününü açıkladı. ASELSAN Çelik Kubbe'ye entegre olacak 5 yeni ürünler Göktan, Ejderha, Koral 200 Gürz ve Turan.

Yeni sistemler hakkında konuşan Ahmet Akyol 5 yeni sistemi kısaca tanıttı.

GÖKTAN

Karadan karaya atılan, yüksek hassasiyete sahip güdümlü mühimmat sistemi. Hedefleri nokta atışıyla vurmak üzere geliştirildi.

EJDERHA

Yüksek teknolojiye sahip elektromanyetik dron önleyici. Özellikle mini ve mikro dron tehditlerine karşı etkili bir savunma sağlıyor.

KORAL 200

Elektronik harp sistemi. Düşman radarlarını kör ederek, hava araçlarının güvenli biçimde görev yapmasını sağlıyor. Türkiye’nin elektronik savaş kabiliyetini ileri seviyeye taşıyor.

Düşman hava savunma sistemlerinin radarlarını kör ediyor. Yaşanan saha deneyimleri sonrası geliştirilmiş bir yeni sistem.

GÜRZ

İnsansız hava savunma sistemi. Otonom yapısıyla hava tehditlerine karşı hızlı ve etkin müdahale imkanı sunuyor.

TURAN

Yüksek hızlı ve kesintisiz iletişim sağlayan gelişmiş bir haberleşme omurgası. “Çelik kubbe” konseptinin temel yapı taşlarından biri olarak gösteriliyor.

Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol'un açıklamaları şu şekilde: “Hisar gibi SİPER gibi KORKUT gibi unsurların seri üretimi hızlı bir şekilde devam ediyor. Fiziksel katmanda gururla yolumuza devam ettiriyoruz.

Elektromanyetik katmanda tehditleri, sürü drone’ları, kamikaze drone’ları saldırı tipleri değişen yeni hava araçlarını geleneksel yöntemlerle değil yeni bir anlayışla bertaraf etmenin silahı olan EJDERHA sistemimizi burada ilk defa uluslararası arenaya çıkarmış olduk.

Bu sistemin yanında KORAL’ın yeni versiyonunu ilk defa IDEF versiyonu buraya getirmiş olduk. Daha uzağı duyabilen ve daha uzağı karıştırabilen düşman hava savunma radarlarına karşı İHA, SİHA’larımız için otoyol açacak bir sistemden bahsediyoruz. KORAL’a göre etkinliğinin iki kat arttığını buradan gururla söylemek isterim.

Üçüncü olarak bizim Çelik Kubbe’de bilişsel katman dediğimiz bunu yönetecek yapay zeka destekli bir mimari oluşturduk. İşte bu mimarinin bütün kubbeyi birbirine bağlayacak askeri 5G olarak tanımladığımız TURAN haberleşme sistemimizi bir araç olarak buraya getirdik. Yapay zeka için entegrasyonun sağlanması Çelik Kubbe’nin tek bir network’te gecikme olmadan yürütülmesi sağlanmış olacak.

Yine GÜRZ sistemimizin insansız versiyonunu buraya getirdik. O da aslında GÜRZ’e yeni bir anlayış getirdi. İnsansız kara aracı üzerinde hava savunma faaliyetini fiziki olarak gerçekleştirecek.

Son olarak savunmak ana görevimiz, savunmak kadar caydırıcılık da önemli. Güdümlü mühimmat teknolojimizle, füze teknolojisini birleştirdiğimiz GÖKTAN sistemimiz var.

Aslında roketin itme gücü ile güdümlü mühimmatın hassas vurma gücünü birleştirdiğimiz daha önceleri uçaktan atılan mühimmatların artık karadan belli bir seviyeye kadar roketle çıkarıldığı, GÖKTAN sistemimizi, 150 km menzilinde hedefe götürecek sistemi de ilk defa bir sistem olarak getirmiş olduk.

Çelik Kubbe nedir?

Çelik Kubbe'nin çok katmanlı boyutunu biraz daha açmakta yarar var. Çelik Kubbe’yi tarif ederken "KORKUT’tan SİPER’e kadar" ifadelerini kullanmak yanlış olmayacaktır. Spektrumun alt ucunda görev yapan KORKUT, ASELSAN yapımı, 35 milimetre çift namluya sahip çok alçak irtifa hava savunma sistemidir. Bu sistem yüksek atım hızı ve parçacıklı mühimmat konfigürasyonuyla özellikle kamikaze insansız hava aracı tehdidine karşı giderek daha kritik bir rol oynayacaktır. Çelik Kubbe'den bahsederken, KORKUT’u özellikle belirtmemizin bir nedeni daha var. KORKUT sadece bir hava savunma yeteneği değil, aynı zamanda bir C-RAM (counter-rocket, artillery, mortar) sistemidir. Daha açık bir anlatımla bu sistem düşmanın roket ve topçu unsurlarına karşı etkili olması amacıyla da geliştirildi. Dolayısıyla Çelik Kubbe, hava ve füze savunmadan C-RAM görevlerine uzanan, geniş bir profilde hava sahasını koruyacak.

Spektrumun en yüksek irtifa, en uzun menzil ucunda bulunan SİPER ise Türkiye’nin ilk stratejik karadan havaya füze (SAM) sistemidir. 150 kilometreden fazla menzili olan SİPER’in ikinci varyantı kapsamında atış testleri geçtiğimiz yıl icra edildi. Elbette, “KORKUT’tan SİPER’e” olarak tanımladığımız manzumenin ara katmanları da kritik önem taşıyacaktır. HİSAR-A ve HİSAR-O alçak/orta irtifa hava savunma sistemleri bahse konu yeteneklerden en önemlileridir. Hava savunma sistemlerinden dikkati çeken bir diğer kabiliyet de GÖKDEMİR'dir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Norveç yapımı NASAMS’la benzer bir operasyonel konsepte dayanan GÖKDEMİR, hava-hava füzelerinin hava savunma lançerlerinden ateşlenerek karadan-havaya konfigürasyonda kullanılmasını da beraberinde getirecektir. Bunun için de TÜBİTAK SAGE yapımı GÖKDOĞAN füze ailesi kullanılıyor. GÖKDEMİR ve NASAMS gibi sistemler önemli, zira stratejik SAM sistemlerine kıyasla daha maliyet etkin bir çözüm anlamına geliyor. Özellikle uzun takvimlere yayılan çatışma ortamlarında mühimmat konusu en kritik gereksinim haline dönüşüyor.



#Çelik Kubbe
#Göktan
#Ejderha
#Koral 200
#Gürz
#Turan