Macron’un Libya’da artan Rus askeri varlığına karşı verdiği yumuşak tepki de gözlerden kaçmadı. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü anımsatan Macron, Putin’e Wagner paralı askerlerinin eylemlerini kınadığını aktardığını belirtti. Macron, Putin’in de bunların özel askerler olduğunu söyleyerek kendisine karşı çıktığını anlattı. Macron’un Putin’le görüşmesi ülke medyasında “Libya için yardım istedi” değerlendirmesiyle karşılanmıştı.
NATO müttefiki Türkiye’ye karşı ise saldırgan bir tutum takınan Macron’un, Libya’da BM tarafından tanınırlığa sahip, meşru hükümeti destekleyen Türkiye’nin politikasının ne olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini ve “davranışlarının cezai sorumluluk taşıdığını” savunması, akıl tutulması yaşıyor, yorumuna neden oldu.
Öte yandan Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala Macron’un, ülkesinin Hafter’i desteklemediği yönündeki açıklaması üzerine “Hafter’in başkente saldırdığı 14 ay boyunca Macron’dan bu saldırıyı reddettiğini duymayı umduklarını” söyledi. Libya hükümeti, başta Fransa, Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere bazı ülkeleri Halife Hafter’e “gizli ve açık” destek olmakla suçluyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile düzenlediği ortak basın toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye’yi hedef alan sözlerine sert tepki gösterdi. Türkiye’nin sürecin başından beri Libya’nın huzura kavuşması için destek verdiğini belirten Çavuşoğlu, “Siyasi sürece en fazla katkı sağlayan ülkeyiz” dedi. “Biz meşruiyet kazanan yönetimle işbirliği yapıyoruz” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “Tüm dünya da biliyor ki bizim bu işbirliğimiz sayesinde denge sağlanmış ve Trablus’ta savaşın sokak savaşına dönmesi engellenmiştir” diye konuştu. Fransa’nın Libya’da korsanları ve darbecileri desteklediğini belirten Çavuşoğlu, “Fransa dürüst davranıyor mu? Hayır. Hafter’e silah vermediğini söylüyor. Parasını Abu Dabi, silahını Fransa veriyor. NATO Rusya’yı tehdit olarak görüyor. Ama Fransa Rusya’nın oradaki nüfuzunu artırmak için çalışıyor. Macron’un yönettiği veya yönetemediği Fransa yıkıcı bir anlayışla sadece kendi çıkar ve emelleri için bulunuyor. Esas eleştirilmesi gereken Fransa ve Macron’un tutumudur. Türkiye’ye bu şekilde saldırmanın iç siyasette de kendisine faydası yok, umarım bundan ders alır.” tepkisini gösterdi.
Rusya’nın, Libya’da terör örgütü lideri Hafter’e yardım için kuvvet yolladığı iddia edildi. ABD gazetesi Wall Street Journal’ın Avrupalı ve Libyalı yetkililere dayandırdığı Londra mahreçli haberine göre, Rusya, Hafter’in geçen hafta Libya’nın en büyük petrol sahasını ele geçirmesine yardım amacıyla paralı asker gönderdi. Haberde, Suriye’deki bir hava üssü ile Libya arasında son haftalarda düzenli olarak Rus kargo uçaklarının gidip geldiği belirtilirken, ABD’li yetkililere göre bunların asker ve silah taşıdığı kaydedildi. Wall Street Journal ayrıca, Rusya’nın nisanda Hafter’e, kendisinin bastığı 100 tonu bulan Libya banknotu gönderdiği de iddia edildi. Gazete bu iddiayı Rus gümrük kayıtlarına dayandırdı.
Fransa’nın, Libya’nın doğusunda terör örgütü Hafter’e destek verdiği pek çok kez Fransız medyasına yansıdı. 2016 yılında, 3 Fransız özel kuvvetler mensubunun Libya’da bir helikopter kazası sonucu yaşamını yitirmesinin ardından Fransız hükümeti ülkedeki askeri varlığı kabul etmek zorunda kaldı. Fransız özel kuvvet mensuplarının bulunduğu helikopterde Hafter milisleri de bulunuyordu. Yine Libya’dan Tunus’a geçerken silah ve kimlikleriyle birlikte yakalanan 13 kişinin Fransız istihbaratı adına çalıştığı medyaya yansıdı. Fransız ordusunun İHA’lar ile Hafter saldırılarına destek verdiği de biliniyor. Son olarak Libya’nın Giryan kentini Hafter güçlerinden ele geçiren Ulusla Mutabakat güçleri, Fransız ordusuna ait anti- tank füzelerinin varlığını saptamıştı. Fransa silahların kendisine ait olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, dün Libya’nın başkenti Trablus’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Oramiral Özbal ve beraberindeki heyet, başkent Trablus’ta Libya askeri yetkililerle temaslarda bulundu. Trablus’ta bulunan Busetta (Ebu Sitte) Deniz Üssü’nü ziyaret eden Oramiral Özbal, Libya’da son duruma ilişkin görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye’nin Libya batısında Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolünde bulunan bölgede, Vatiyye Hava Üssü’nü kullanmaya başlayacağı ve Misrata’da bir deniz üssü açacağı rapor ediliyordu.