
Savunma çalışmaları alanında öğretim görevlisi olan Robert Geist Pinfold ve araştırmacı Ihab Maharmeh, Gazze Şeridi'ndeki açlık nedeniyle artan ölümlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Yapılan değerlendirmede İsrail, Gazze'yi yaşanılmaz hale getirerek burada yaşayanların bölgeyi terk etmesini sağlama girişimi olduğu ifade edildi. Pinfold, "İsrail, Gazze'yi yaşanılamaz ve yönetilemez hale getirmek istiyor ancak daha ürkütücü olan, bunun aynı zamanda Gazze'de gizli bir etnik temizlik stratejisi olması." ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, İsrail'in Gazze'de uyguladığı sistematik aç bırakma ve yerinden etme politikalarının, bölgenin fiilen yeniden işgaline yönelik daha kapsamlı bir planın parçası olduğunu düşünüyor.
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.
King's College London'da savunma çalışmaları alanında öğretim görevlisi olan Robert Geist Pinfold ve Katar'ın başkenti Doha'daki Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi'nden araştırmacı Ihab Maharmeh, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Pinfold, İsrail'in Gazze'de iki olası sonucu hedeflediğini belirtti.
İlk senaryoya göre, Gazze'deki insani durum öylesine kötüleşecek ki uluslararası toplum, sonunda İsrail’in şartlarını kabul etmek zorunda kalacak. İkinci olasılıkta ise Gazze halkı güneye, Sina Yarımadası'na doğru göçe zorlanacak. Böylece Gazze’nin insansızlaştırılması sağlanacak.
Pinfold, iki senaryoda da çok sayıda Gazzelinin vahim şekilde bölgeyi terk etmek zorunda kalacağını belirtti.
"Gazze'nin yaşanılamaz hale gelmesi hedefleniyor"

"İnsani şehir, zorla yerinden etme stratejisinin bir parçası"
Analistler, İsrail hükümetinin Gazze'deki nüfusun tamamını enkaz halindeki Refah kentinde yeni bölgeye yerleştirme planının, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi için bir kılıf olduğunu belirtiyor.
Katar'daki Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi'nden Maharmeh ise İsrail'in nihai amacının, Filistinlilerin zorla gönderilmesiyle sonuçlanan Gazze'nin yeniden işgali olduğuna dikkati çekti.
Maharmeh, şunları kaydetti:
Maharmeh, bu stratejinin, zorla yerinden edilen Filistinlilerin özellikle Morag Koridoru'nun ve Gazze sınırının ötesine, daha güneye sürülmelerinin temelini oluşturduğunu kaydetti.
İsrail'in, 600 bin Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyine yerleştirilmesini hedefleyen planını "sözde insani şehir" şeklinde nitelediğini belirten Maharmeh, bunun Filistinlilerin geniş çaplı zorla yerinden edilmesine yönelik daha geniş bir planın parçası olduğunu söyledi.
"Açlık, soykırım aracı olarak kullanılıyor"
Maharmeh, İsrail’in açlığı bilinçli şekilde bir soykırım aracı olarak kullandığını ifade etti.
İsrail'in önce insani yardımların bölgeye girmesine izin vermediğini hatırlatan Maharmeh, ardından Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) gibi uluslararası yardım kuruluşlarının hedef alındığını ve yasaklandığını belirtti.