Gazze’de 25 bin kişiyi öldürerek soykırım yapan, 1,8 milyon kişiyi yerinden eden ve kenti yerle bir eden İsrail, işgalini kalıcılaştırmak için Gazze’de “askeri karakol” kurmayı planlıyor. İşgalcinin Gazze’de uyguladığı soykırım sonrası Filistinliler için sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin belirsizlik sürüyor. Gazze’nin yönetiminin Filistin halkına ait olması gerektiği yönünde tüm dünya ortak görüş bildirirken, Gazze Kasabı lakaplı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve yönetiminin, kentteki işgali kalıcı hale getirmek için çalışmalara hız verdiği öğrenildi. Local Call adlı İsrail gazetesine konuşan İsrail subayı, Netanyahu yönetiminin Gazze’de kalıcı bir askeri karakol kurma ve kentin yönetimini kalıcı olarak ele geçirme yönünde bir çalışma yaptığını duyurdu. Wall Street Journal ve Financila Times gazetelerinde yayınlanan haberlerde ise, İsrail’in Gazze şeridi boyunca 1 km genişliğinde bir tampon bölge kuracağını, bu alandaki binaları yıktığını ve bu yolla Gazze’nin kontrolünü sağlamayı hedeflediğini yazdı.
Gazeteye konuşan isminin paylaşılmasını istemeyen bir İsrailli subay, Netanyahu ve kabinesinin ordudan Gazze’de kalıcı üsler kurmasını istediğini söyledi. Askeri tesislerin inşası emrinin sözlü olarak verildiğini kaydeden subay, "Gazze'deki kalıcı askeri karakolların yerlerinin belirlenmesi yönünde emir aldık. Savunma Bakanlığı ve ordu bu amaçla gayri resmi olarak subaylar görevlendirdi" dedi.
İsrailli subay, Netanyahu’nun Gazze için son çare olarak Batı Şeria benzeri bir formül düşündüğünü kaydetti. Söz konusu formüle göre İsrail askerleri devamlı olarak kentte bulunacak. Sözde Gazze’nin güvenliğini sağlayacak olan birimler, Batı Şeria’daki gibi yargısız infazlar, baskınlar ve tutuklamalar yapabilecek. Kaçak kabul ettiği Filistin yapılarını yıkabilecek. Farklı olarak Batı Şeria’ya göre Gazze’nin daha militarize edilmiş olacağını kaydeden subay, “Batı Şeria'da görev yaptım. Gazze’de Batı Şeria’ya kıyasla, daha fazla askeri karakol ve daha çok asker olacak” diye konuştu.
Netanyahu’nun Gazze’den çekilmek gibi bir niyetinin olmadığı vurgulanan haberde, “Netanyahu Hamas tamamen yok edilene kadar Gazze’den çekilmeyi düşünmüyor” ifadeleri kullanıldı. Hem İsrail hem de ABD istihbarat değerlendirmelerine yer verilen haberde, Hamas'ın tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığı ve Netanyahu ile aşırı sağcı kabinesinin uzun vadeli çözümler üzerinde yoğunlaştığı ifade edildi.
Financial Times’ın (FT) haberi de söz konusu iddiaları doğrular nitelikte. Habere göre Netanyahu yönetimi, Gazze ile İsrail arasında tampon bir bölge oluşturmak istiyor. 500 metre ile 1 km uzunluğunda ve tüm İsrail sınırı boyunca devam etmesi beklenen tampon bölgeye mayınlar yerleştirecek olan İsrail, Gazze’nin kontrolünü tamamen ele almayı planlıyor. Eski İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin’in sözleri ile projeyi doğrulayan FT, İsrail’in savaştan önce de böyle bir planı olduğunu, savaş sırasında da tampon bölgede bulunan 2 bin 800 binadan yaklaşık bin 100'ünü yıktığını kaydetti.
Amerikan Wall Street Journal gazetesinin İbrani Üniversitesi verilerine dayandırarak yaptığı analiz ise İsrail’in tampon bölgedeki yıkım planlarını doğruladı. Çalışmaya göre İsrail ordusu, Gazze'de çitlere 1 kilometre mesafedeki yüzlerce binayı yıktı. Uydu görüntüsü kullanılarak gerçekleştirilen çalışma, Gazze'de sınıra 1 kilometre mesafede bulunan 2.824 binanın yüzde 40'ının 7 Ekim'den bu yana yerle bir edildiğini ortaya çıkardı. Gazze'deki Han Yunus kenti yakınlarında, İsrail sınırına 1 kilometre mesafedeki binaların da yüzde 67'si yıkıldı.
Geçtiğimiz günlerde Hamas saldırısı sonucu Gazze'deki binaları yıkım için görevlendirilen bir birimden 21 kişi ölmüştü. Gazze sınırına yakın bir konumdaki 10 binaya patlayıcı döşedikleri sırada Hamas güçleri, binalardan birine tanksavar füzesi ateşlemiş, İsrail birimi yıkılan binaların altında kalmıştı.
İşgalci güç İsrail'de ülke medyasından Local Call haber sitesine konuşan İsrail istihbarat yetkilileri, İsrail’in Gazze Sağlık Bakanlığı’nın ölü yaralı sayısına ilişkin verileri doğru kabul ettiğini açıkladı. İsrail askeri istihbaratının da Gazze Sağlık Bakanlığı verilerini baz alarak hareket ettiğini kaydeden yetkililer, ordunun elinde başka bir veri olmadığını da sözlerine ekledi. Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de açıklanan can kaybı sayısının doğru olmadığını söylemiş ve tepki çekmişti. Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail saldırıları sonucu 25 bin 702 kişi katledildi.