ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden “Başkan olarak ilk emrim nükleer silahların yenilenmesi ve modernize edilmesi oldu. Şu anda daha önce hiç olmadığı kadar güçlü” açıklamasını yaparak Kuzey Kore’ye göz dağı verdi.
Trump önceki akşam da Kuzey Kore’nin ABD’yi tehdit etmeyi sürdürmesi durumunda daha önce görülmemiş bir gazap ve öfkeyle karşı karşıya kalacağını ifade etmişti. Kuzey Kore ise bu sözler üzerine ABD askeri üslerinin bulunduğu Guam’a saldırı hazırlığı içinde olduğunu duyurdu. Kuzey Kore’nin resmi KCNA ajansının haberinde, Pyongyang yönetiminin Guam’a Hwasong-12 orta-uzun menzilli balistik füzesiyle saldırı hazırlığı içerisinde olduğu belirtildi. Kuzey Kore’nin saldırı hazırlığı tehdidinden sonra Guam’da ABD Pasifik Hava Kuvvetleri komutasındaki iki B-1B bombardıman uçağı Güney Kore ve Japon uçaklarıyla bir deneme uçuşu gerçekleştirdi. İki gün önce Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, Kuzey Kore’nin ABD’ye ağır bir ders vermeye hazır olduğunu söylemiş, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de bu açıklamaya “Tepki gösterecekler, tehdit edecekler ama korkup kaçacak değiliz” şeklinde cevap vermişti.
- Darbe mi önlendi?
- Kore yarımadasında gerilim yükselirken, Güney Kore’de dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Mayıs ayında göreve gelen Devlet Başkanı Moon Jae-in ani bir kararla silahlı kuvvetler komuta kademesinde büyük çaplı değişikliğe gitti. Devlet Başkanı Moon, 8 üst düzey komuta kademesinden 7’sine yeni generaller atadı. Ordu kademelerinde yaşanan hızlı değişim, bir darbe tehlikesi mi önlendi, yorumlarına neden oldu. Moon Jae-in, Güney Kore’de, Kuzey Kore’ye yönelik ılımlı politikaları ile biliniyor. Moon Başkanlık görevine seçilmesinden sonra yaptığı konuşmasında, bölgedeki gerilimi azaltmak adına Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a gidebileceğini açıklamıştı. Son olarak iki ülkenin dışişleri bakanları ASEAN Zirvesi’nin gerçekleştiği Manila’da biraraya gelmişti.