
Türkiye genelinde 5 bin kişiyle tarım sayımı yapılacak. Sayım kapsamına bitkisel ve hayvansal üretim yapan bireysel, hanehalkı, şirket ya da kooperatif tüm işletmeler girecek. Aralarında makine ekipmanlarından tarla büyüklüklerine ve bitki çeşitlerine kadar toplamda 300’ün üzerinde değişken veri toplanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2025 yılı sonuna kadar ülke genelini kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek Tarım Sayımı başladı. 81 ilde bulunan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il ve ilçe personeline yönelik ‘Tarım Sayımı’ eğitim programları düzenlendi. Tarımsal üretimin temel görünümünü yerleşim yeri bazında ortaya koyacak ve tarım politikalarına ışık tutacak yapısal veriler sağlayacak Genel Tarım Sayımı birçok ilde 1 Temmuz itibariyle başladı. Genel Tarım Sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde, iki aşamada yapılacak. Tarım sayımı kapsamında, bitkisel ve hayvansal üretim yapan bireysel, hanehalkı, şirket ya da kooperatif tüm işletmeler sayım kapsamına alınacak.
300’ÜN ÜZERİNDE VERİ TOPLANACAK
Genel Tarım Sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde, iki aşamada yapılacak. Tarım sayımı kapsamında, bitkisel ve hayvansal üretim yapan bireysel, hanehalkı, şirket ya da kooperatif tüm işletmeler sayım kapsamına alınacak. Toplamda 300’ün üzerinde değişken veri toplanacak. Arazi büyüklüğü, ürün çeşitliliği, hayvancılık faaliyetleri, makine parkı, tarımsal alet ve daha fazlası kayıt altına alınacak. Tarımsal işletmelerden bitkisel üretim için kullanılan tüm parsellere ilişkin bilgiler, fiilen bitkisel üretim yapılmayan üzerinde ahır, samanlık gibi işletme binaları ile kavaklık, koruluk, taşlık gibi alanların yer aldığı diğer parseller, varsa traktör ve biçerdöverlerin plakaları, sahip olunan ya da kullanılan tarımsal alet ve makinelerin listesi de talep edilecek.
BEYAN EDİLEN BİLGİLER ANLIK KONTROL EDİLECEK
İdari kayıtlarla birleştirilerek yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevu usulü ile sayım bürolarına davet edilecek. Yüz yüze görüşme yöntemi ile verinin derlenmesi ana yöntem olacak. Çiftçilere SMS ile bilgilendirme yapılacak, isteyenler e-Devlet üzerinden online form doldurarak kolayca katılım sağlayabilecek. İsteyen tarımsal işletmeler, e-devlet kimlik doğrulama yoluyla kendi anketlerini sayım bürolarına gelmeden internet sitesi üzerinden de doldurabilecek. Tarımsal işletmeler tarafından beyan edilen bilgilerin idari kayıtlardaki veriler ile tutarlılığı anlık kontrol edilecek.
Bakanlık ve TÜİK ortak çalışacak
Sayım bürolarında, bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı personeli olmak üzere, yaklaşık 3 bin 800 personel görev alacak. Tarım sayım seferberliği süresince ise telefon operatörleri ile TÜİK merkez ve taşra teşkilatındaki teknik personeller dahil olmak üzere toplamda 5 binden fazla personel görev yapacak.