Atılan adımlar sonrası sıfır ve ikinci elde rüzgar tersine döndü: Araçlar piyasaya çıktı fiyatlar düşüşe geçti

Kenan Biter
09:4111/08/2023, Cuma
G: 2/02/2024, Cuma
Yeni Şafak
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Hükümet tarafından atılan peş peşe adımlar sonrası sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında yıllar sonra sürpriz bir gelişme yaşandı. İkinci elde fiyatlar düşerken sıfır araçta zoraki aksesuar satışı da sona erdi. Bazı bayiler ise sıfır araçta iskonto dahi uyguluyor. İkinci elde ise fiyatlar atılan adımların ardından yüzde 5 geriledi.

Araba fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Otomobil piyasasındaki vurgun ve fırsatçılığa karşı topyekûn mücadele meyvelerini vermeye başladı.


Sabah'ın haberine göre;
İki ay öncesine kadar bayilerde bulunamayan sıfır araçlar piyasaya çıkarken, bazı bayiler liste fiyatına yüzde 2-3 oranında iskonto dahi uygulamaya başladı.

Birinci el araçların olması gereken seviyeleri görmesiyle birlikte ikinci el araçlarda da panik satışları başladı, fiyatlar yüzde 5 geriledi. Bu oran bazı modellerde ise yüzde 10'a kadar çıktı.


Sipariş iptalleri var

Birinci el araç almak için aylar öncesinden sıraya giren vatandaşlara bayiler artık bir bir dönüş yapıyor. Ancak aradaki fiyat farkı nedeniyle sıraya girenler de siparişlerini iptal ediyor. Örneğin mart ayında 1 milyon TL'lik aracın güncel fiyatı 1.5 milyon TL olunca özellikle bu işin ticaretini yapanlar aracı almaktan vazgeçiyor.


Çünkü tedbirler öncesinde bu farkı krediyle kapatıp aracı alıyor sonrasında da üstüne kâr koyarak satabiliyordu. Şimdi böyle bir satış yapma imkânı kalmadı. Son bir haftada sipariş iptalleri yüzde 15'i buldu.


Aksesuar satışı bitti

Birinci el araçlarda yaşanan bir diğer sorun da aksesuvar zorunluğuydu. Sıfır aracı alabilmek için bazı bayi ya da galeriler vatandaşa zorunlu aksesuarlar satıyorlardı.


120 milyon TL ceza kesildi

Fiyatlarda yaşanan bu gerilemenin en temel sebebi Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler oldu. Hatırlanacağı üzere bakanlık fahiş artışların önüne geçmek için distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir pazarlamaya 1 Ocak 2024 yılına kadar kısıtlama getirdi. Düzenlemeye aykırı ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası verileceğini bildirdi. Ve birçok satıcıya araba başına peş peşe cezalar yağdı.


Bakanlık ayrıca kayıt dışı ticaret ve ikinci el piyasasındaki haksız uygulamalar gibi olumsuz faktörleri ele almak için 6 bin kilometre ve 6 ay düzenlemesinin kapsamını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattı. Denetimlere bireysel kullanıcıların da dahil edilmesi ve sıfırdan yüksek fiyatlı ilanların yasaklanması da araçlardaki fiyat artışlarının önüne geçti.

Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre son denetimlerle birlikte usulsüzlüklere karşı toplamda 120 milyon TL para cezası kesildi. Öte yandan Maliye Bakanlığı'nın kredilere yönelik sıkılaştırma adımları da araçlardaki fiyat artışını durduran bir başka etken oldu. Bu kapsamda Merkez Bankası temmuz ayında seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları atarak taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırının yüzde 2 olarak belirlenmesine karar vermişti. Ardından 1 Ağustos'ta da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredilerde sıkılaştırmaya gittiğini duyurdu.






#Otomobil piyasası
#İkinci el otomobil
#Ticaret Bakanlığı