
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, süper hızlı tren projesinin detaylarını açıkladı. Uraloğlu, "Ankara-İstanbul arasında yeni bir otoyol yetmeyecek. Süper hızlı treni projelendiriyoruz. 350 kilometre hız ile saatte gidecek. Ankara-İstanbul'u sadece 80 dakikada seyahat etmiş olacağız" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Milli Türk Talebe Birliği Genel Merkezi'nde (MTTB) düzenlenen "MTTB Milli Teknoloji Akademisi"nde yaptığı konuşmada, ne kadar teknolojiyle donatılırsa donatılsın gençlerin milli ve manevi değerlerle tahkim edilmemesi halinde istenilen amaca ulaşılamayacağını söyledi.
Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumun avantajlarından bahseden Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının son 23 yılda ulaşım ve altyapıda yaptığı yatırımlardan bahsetti.
Uraloğlu, Türkiye'nin tarihi İpek Yolu'nun tam merkezinde bulunduğunu kaydederek, bunun devamı olan Orta Koridor'un da Türkiye üzerinden geçtiğini bildirdi.

"Otoyollar dahil 29,7 bin kilometre bölünmüş yolumuz var"
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin bölünmüş yol ve otoyol yapımında kat ettiği mesafeye dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Uraloğlu, özellikle İstanbul ve civarında hayata geçirilen kara yolu projelerinin olası bir deprem durumunda şehrin tahliye edilmesi noktasında da önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Yeni otoyol ve hızlı tren hatları geliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Zigana Tüneli, İstanbul-İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, Bitlis Çayı Viyadüğü, Kömürhan Köprüsü gibi hayata geçirilen mega projelerden bahsederek, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ile Ankara-Alanya Otoyolu'nun yapımına başladıklarını söyledi.
Uraloğlu, Türkiye'nin mevcut demir yolu ağının 13 bin 919 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, "Yapımı devam edenlerle yaklaşık 28 bin 500 kilometre uzunluğunda bir demir yoluna sahip olacağız." dedi.
Ankara-İzmir, Mersin-Gaziantep ve İstanbul-Kapıkule gibi rotalarda hızlı tren hatlarının yapımının sürdüğünü anlatan Uraloğlu, "İstanbul ile Ankara arasında süper hızlı tren hattını projelendiriyoruz. Saatte 350 kilometre hızla gidecek ve Ankara-İstanbul arasında sadece 80 dakikada seyahat etmiş olacağız. Bunun da çalışmalarına başladık." ifadesini kullandı.

"İstanbul'a yaklaşık 162 kilometre raylı sistem kazandırdık"
Bakan Uraloğlu, 505 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'na değinerek, şu bilgileri verdi:
Uraloğlu, İstanbul'da hayata geçirilecek diğer raylı sistemlere ilişkin de şunları kaydetti:
"Kente yaklaşık 162 kilometre raylı sistem kazandırdık. 26 kilometre de devam ediyor. Bunlar bittiğinde İstanbul'daki raylı sistemler 380-400 kilometreye ulaşacak. İstanbul'da ulaşımı genel hayattaki birinci problem olmaktan çıkartmak için 1004 kilometre metroya ihtiyaç var. 400 kilometresini yaptık, 600 kilometre daha yapılması lazım. Ama şu anda maalesef İstanbul'u yönetenlerin böyle bir derdi olmadığını hep birlikte görüyoruz."
Uraloğlu, ülke genelindeki havalimanı sayısının 58'e çıktığını, uçulan nokta sayısının 60'tan 353'e ulaştığını kaydederek, hava yolu yolcu sayısının 34 milyondan 230 milyona çıktığını, bu yıl 240 milyona ulaşacağını ifade etti.
Denizcilik alanında yapılan hizmetlerden ve hayata geçirilen projelerden bahseden Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun devreye alındığını, bu sayede Türkiye'nin önemli kazanımlar elde ettiğini anlattı.

"13 yaşın altındakiler hiçbir şekilde sosyal medyaya girmesin' diyoruz"
Bakan Uraloğlu, sosyal medyadaki kullanıcı sayısı ile uzay, internet ve iletişim alanındaki çalışmalara ilişkin bilgiler vererek, sosyal medya platformlarının disiplin altına alınmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Sosyal medyaya yönelik hangi tedbirlerin alınacağına ilişkin bilgiler veren Uraloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ne düşünüyoruz? 13-16 yaş arasındaki bir gencimiz girecekse ailesinin iznine tabi olsun, 13 yaşın altında hiçbir şekilde girmesin' diyoruz. Gerçekten de girmemeli, enerjisini doğru yere harcamalı. Bununla ilgili çalışmalarımız var. 'Bunu nasıl yaparız' diye sosyal platformları ile konuştuk. Meta bunu biraz da bizim telkinlerimiz ile hayata geçirdi. İnşallah biz de bununla ilgili yasal düzenlemeler yapacağız. En gelişmiş ülkelerin bu konuda biraz daha duyarlı olduğunu söylemek isterim. Yasaklamadan disipline etmeye kadar birçok iş yapıldı. Biz de bu noktada gerekli uygulamaları hayata geçirmiş olacağız. Burada bazı engellemeler yapıyoruz. Özelikle genç kardeşlerimiz VPN kullanıyor. Yasal olmayan VPN kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz."