Borsa, 6 haftadır devam eden ralli ile 20 ayın zirvesine çıkarken, 2018'in kayıplarını silmeye yöneldi.
Endeks, 2017'yi yüzde 50'ye yaklaşan yükselişle 115.333'den kapatması sonrası 2018'de yüzde 21 değer kaybederek 91.270 puana gerilemişti.
Kasım ayı başından bu yana etkili olan rallide, yüzde 45 ile bilişim, yüzde 41 ile turizm ve yüzde 34 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi sektörler öne çıkarken, endeks üzerinde ağırlığı fazla olan bankacılık ve holding hisselerinin getirilerinin görece düşük kalması dikkati çekti. Banka hisseleri bu dönemde ortalama yüzde 15, holding hisseleri ise yüzde 12 yükseliş kaydetti.
Yılı rekorlarla tamamlaması beklenen turist sayısıyla turizm sektörü hisseleri ve hayata geçirilecek büyük projeler, faizlerdeki düşüş ve teşvik önemleriyle hareketlenmeye başlayan gayrimenkul yatırım ortaklıkları hisselerinin yükseliş potansiyelinin devam ettiğini kaydeden analistler, bilişim sektöründe ise hızlı yükseliş sonrası dinlenme sürecinin görülebileceğini aktardı.
Analistler, bilişim sektörü hisselerinin getirisinin kasım başından bu yana ortalama yüzde 50'yi bulduğunu anımsatarak, büyüyen pazar, ekonomi yönetiminin teşvikleri ve yabancı yatırımcı ilgisinin bu sektör hisselerini desteklediğini söyledi.
Analistler, endeksin TL bazında tarihi zirvesinin 121.532 puanda bulunduğunu, dolar bazında ise zirveye hala çok uzak olduğunu kaydetti.
Dolar bazında, 19.200 puanda olan BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi 51.070 puanda bulunuyor. Endeks, Kasım 2010'da 51.070 puanla dolar bazlı rekorunu kırmasının ardından Mayıs 2013'te bu seviyelere yaklaşmayı başarsa da üzerine çıkamamıştı.
Aralık ayının ikinci yarısında ekonomi takviminde, 19 Aralık'taki İngiltere ve Japonya merkez bankalarının toplantılarının yanı sıra büyüme ve imalat sanayi verilerinin öne çıktığını aktaran analistler, Noel tatilleri ve yıl sonu pozisyon kapatma işlemlerinin yoğunlaşmasıyla piyasalarda sert dalgalanmaların görülebileceğini aktardı.
Analistler, piyasalarda dalga boyunu artırabilecek, jeopolitik risk unsurlarının ise çok fazla değişmediğini kaydetti.
İngiltere'de genel seçimi tek başına çoğunluğu sağlayan Muhafazakar Parti'nin kazanması ile siyasi belirsizliklerden birinin gündemden düşse de Suriye, İran ve Irak'taki karışıklıkların devam ettiğini anımsatan analistler, ticaret savaşı, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil süreci ve ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin de gündemdeki yerini koruduğunu vurguladı.