Dünya Bankası kredide 3 alana odaklanacak

Ekonomi Servisi
04:0012/04/2024, الجمعة
G: 12/04/2024, الجمعة
Yeni Şafak
Dünya Bankası
Dünya Bankası

Türkiye, 2023’te küresel mal ve hizmet ihracatından aldığı payda çifte rekor kırdı. Mal ihracatından aldığı payı 2023'te yüzde 1,02’den yüzde 1,08'e çıkaran Türkiye, hizmet ihracatında ise yüzde 1,3 pay alarak tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.

Dünya Bankası Grubu (WBG), Türkiye'ye ilişkin "Ülke İşbirliği Çerçevesi"nin detaylarını açıkladı. 2024-2028 mali yıllarını kapsayan iş birliği kapsamında WBG İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye için hazırlanan program kapsamında üç kilit kalkınma stratejisine (üretkenlik artışı, istihdam ve daha iyi kamu hizmet sunumu ve doğal afetlere karşı dirençlilik) odaklanacak. Türkiye'nin yüksek gelir statüsüne geçiş sürecini desteklemeyi amaçlayan iş birliği, şirketlerin daha yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili faaliyetlere geçme yeteneklerini desteklemek için özel sektörün geliştirilmesini öngörüyor.


35 MİLYAR DOLAR KAYNAK SAĞLAYACAK

Dünya Bankası, yürüttüğü üçüncü en büyük ülke programı olan 17 milyar dolar tutarındaki mevcut ülke portföyüne ilave olarak, çerçeve döneminde 18 milyar dolarlık kaynak sağlamayı hedefliyor. Türkiye ile İş birliği çerçevesi kapsamında, iklim değişikliğine karşı dirençliliği ve gıda güvencesini güçlendirmek için iklime uyumlu tarımın teşvik edilmesinden Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen bölgelerde ekonomik toparlanmanın desteklenmesine kadar çeşitli hedeflerle yüksek ve sürdürülebilir üretkenlik artışına odaklanılacak. Yine bu kapsamda; gelir ve diğer eşitsizlikleri ortadan kaldırılmasına, kadınlar, gençler ve kırılgan gruplar için işlerin iyileştirilmesi amacıyla kapsayıcı hizmetlere, istihdam ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın güçlendirilmesine öncelik verilecek.


SON 20 YIL ÖVGÜSÜ

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Türkiye son 20 yıllık dönemde çok büyük bir ilerleme kaydederek halkının yaşam standartlarını önemli ölçüde iyileştirdi, modern bir altyapı geliştirdi ve ekonomisini küresel ekonomiye ve küresel değer zincirlerine entegre etti" değerlendirmesinde bulundu. IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer de Türkiye'nin dinamik özel sektörü ve girişimcilik ruhunun, son yıllarda kaydedilen etkileyici büyümede kilit rol oynadığına işaret etti.


#Ekonomi
#Dünya Bankası
#kredi