Ekimde 389 yatırım teşvik belgesi verildi

Yeni Şafak
09:1529/11/2018, Perşembe
G: 29/11/2018, Perşembe
AA
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırım teşvik belgesi listesini açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırım teşvik belgesi listesini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ekimde 389 yatırım teşvik belgesi verilirken, 90 yatırım teşvik belgesi de iptal edildi. Peki yatırım teşvik belgesi nedir? Yatırım teşvik belgesi nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? Yatırım teşvik belgesinin amacı nedir? Yatırım teşvik belgesine dair tüm detaylar haberimizde...

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, ekim 2018 dönemi yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ekimde 389
yatırım teşvik belgesi
düzenlendi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı 13 milyar 204 milyon 597 bin 381 lira olarak hesaplandı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 869 bin 21 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Öte yandan, bu dönemde sabit yatırım tutarı 17 milyar 394 milyon 864 bin 574 lira olan ve 4 bin 171 kişinin istihdam edilmesi öngörülen 90 yatırım teşvik belgesi iptal edildi.

Yatırım teşvik belgesi nedir?

Yatırım teşvik belgesi
, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkânı sağlayan, Karar’ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen belgedir.

Kimler Teşvik Belgesi Alabilir?


Trakya Kalkınma Ajansı
nda yer alan nota göre: Kuruluş sürecini tamamlanmamış tüzel kişiler adına yapılacak teşvik belgesi müracaatları değerlendirmeye alınmaz.

Teşvik Belgesi Müracaatları Nereye Yapılacak?

Teşvik belgesi müracaatları genel olarak T.C. Ekonomi Bakanlığı’na yapılır. Ancak, genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan, sabit yatırım tutarı 10 milyon TL'yi aşmayan ve Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ 'de (2012/1 Sayılı Tebliğ) belirtilen genel teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar için başvuru sahibinin tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki yerel birimlere de başvurulabilecektir.

Teşvik Sisteminin Amacı

Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma- geliştirme içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, uluslararası doğrudan yatırımların artırılması, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesidir. Trakya Kalkınma Ajansında yer alan bilgilere göre, bu amaca bağlı olarak
Yatırım Teşvik Sistemi; genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki uygulamalarından oluşur.
#Resmi Gazete
#Yatırım teşvik belgesi