Filoya yeni nesil 2 sondaj gemisi

Merve Safa Akıntürk
04:0019/07/2025, Cumartesi
G: 19/07/2025, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Türkiye satın aldığı 7’nci nesil, ultra derin deniz sondaj kabiliyetine sahip 2 gemiyle filosunu genişletti. Derin deniz sondaj gemisi sayısı 6’ya yükselirken, Türkiye dünyanın en modern ilk 4 enerji filosu arasında yerini aldı. Toplam 22 gemiye ulaşan dev filo Karadeniz, Akdeniz ve yurt dışındaki enerji arama faaliyetlerine büyük bir ivme kazandıracak.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretimi artırmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Türkiye, filosuna yeni 2 sondaj gemisi daha ekledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) satın aldığı 7’nci nesil, ultra derin deniz sondaj kabiliyetine sahip 2 ikiz gemiyle filosunu genişletti. Böylece Türkiye, derin deniz sondaj filosundaki gemi sayısını 6'ya çıkararak dünya çapında en modern filolar arasına girmiş oldu. Satın alınan gemilerin isimleri henüz belirlenmemiş olsa da Norveç filosunda West Draco (2014) ve West Dorado (2015) adıyla hizmet veren bu iki gemi, artık TPAO’nun envanterine dahil oldu.

12 BİN METRE DERİNE İNEBİLİYOR

Her biri 245 milyon dolara mal olan gemiler, 228 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve 59 bin 200 detveyt ton kapasitesinde. 7’nci nesil olarak sınıflandırılan ve 12 bin 192 metreye kadar sondaj yapabilen bu gemiler, Güney Kore’de 2024 yılında yeniden dizayn edildi.

Her biri 200 kişilik mürettebat kapasitesine sahip gemilerde helikopter pisti bulunuyor. Gemilerin ağır bakımları tamamlanmış durumda ve 2029’a kadar kesintisiz operasyon kabiliyetine sahip.

DÜNYANIN EN MODERN İLK 4 FİLOSUYUZ

TPAO’nun değerlendirme sürecinde sondaj masaları, makine daireleri, köprü üstü ekipmanları ve su altı sistemleri detaylı şekilde incelendi. Ayrıca zaman tasarrufu, operasyonel esneklik ve maliyet avantajı gibi kriterlere göre titiz bir analiz yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu yeni takviyelerle Türkiye olarak dünyanın en modern ilk 4 enerji filosu arasındaki yerimizi alıyoruz. Filomuz artık sadece sayıca değil, teknoloji, kapasite ve operasyonel etkinlik açısından da dünya çapında bir seviyeye ulaştı” ifadelerini kullandı. Bayraktar, yeni gemilerle Karadeniz ve ötesine yönelik keşif ve üretim kapasitesinin genişletileceğini vurguladı.

GÖREV YERİ AKDENİZ

  • Yeni alınan gemilerden ilki yaklaşık iki ay içinde Türkiye’ye getirilecek. Akreditasyon ve sertifikasyon süreçlerinin ardından ilk gemi ocak, ikincisi ise şubat ayında göreve başlamaya hazır hale gelecek. Gemilerden birinin Libya açıklarında görev yapması, diğerinin ise Akdeniz’de, Mersin Taşucu açıklarında sondaj faaliyetlerine katılması planlanıyor.

Enerji ağı genişliyor

  • TPAO’nun Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda aktif olarak görev yapan 6’ncı nesil Fatih, Yavuz, Kanuni ve 7’nci nesil Abdülhamid Han gemilerine ek olarak, sismik araştırma alanında Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa görev yapıyor. Ayrıca 11 destek gemisi, bir inşaat gemisi ve bir yüzer üretim platformu da filoda bulunuyor.


#Enerji
#TPAO
#Ekonomi
#Alparslan Bayraktar