Evde, okulda, sanayide ve ulaşımda alacağımız küçük tedbirlerle enerji kaynaklarını verimli kullanarak büyük bir israfın önüne geçebiliriz.
Enerji verimliliği için yapılan her yatırımın %50’sinin istihdama gittiğini ifade eden MÜSİAD Maden ve Enerji Yönetimi Komite Başkanı Cihad Terzioğlu, enerji tüketimini ve karbon salınımını azaltacak yatırımların öne çıktığına dikkat çekti. Terzioğlu, verimlilik ve temiz enerji konusunun sadece maliyetlerin arttığı dönemlerde gündeme gelmemesi gerektiğini vurguladı.
Küresel ısınma tehdidinin giderek arttığı dünyada, yaşanılabilir bir çevre için enerji verimliliğinin önemi gün geçtikçe artıyor.
Evde, okulda, sanayide ve ulaşımda alacağımız küçük tedbirlerle enerji kaynaklarını verimli kullanarak büyük bir israfın önüne geçebiliriz.
Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Maden ve Enerji Yönetimi Komite Başkanı Cihad Terzioğlu,
Kovid-19’un etkisiyle lojistik, üretim gibi sektörlerde yaşanan daralma neticesinde global ölçekte enerji tüketiminde bir düşüş yaşandığını, ancak kısa sürede enerji tüketiminin eski seviyelerine döneceğini belirtti.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ BÜYÜK BİR FIRSAT
Enerji tüketimini ve karbon salınımını azaltarak daha temiz ve yaşanılabilir çevrenin sağlanabilmesi için enerji verimliliği uygulamalarının artırılması gerektiğini vurgulayan Cihad Terzioğlu, dünyada bununla ilgili çok başarılı örnekler olduğunu söyledi.
Enerji verimliliğinin önce ailede ve şirkette sonra da ülkelerde dikkate alması gereken konulardan biri olduğuna dikkat çeken Terzioğlu, Kovid etkisiyle ekonomide durgunluk yaşanırken, istihdamı tekrar ayağa kaldırmak için enerji verimliliğinin önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Enerji verimliliği sektörüne yapılan her bir dolarlık yatırımın neredeyse yüzde 50’sinin istihdama gittiğini ifade eden Terzioğlu, “Enerjinin tüketildiği yerleri ulaşım, haneler, reel sektör ve endüstriyel tesisler şeklinde ayırabiliriz.
Ulaşım sektöründeki petrol tüketimini düşürmek amacıyla elektrikli araçlara geçilmesi ve hem petrol hem de elektrikli araçların verimliliğinin artırılması çok önemli. Nakliye sektöründe kullanılan araçlarda da enerji verimliliği teşvik ediliyor.
Gelişmiş ülkelerde az enerji tüketen endüstriyel tesislere ve yan sanayideki enerji verimliliği uygulamalarına da teşvikler var. Türkiye’de de olduğu gibi” dedi.
KISMAK YERİNE, VERİMLİLİK BİLİNCİ ŞART
Terzioğlu, enerji verimliliğinin elektrik kesildiğinde ya da faturalar arttığında ihtiyaç olan bir konu olmadığının altını çizerek, hayatın her aşamasında önemli olduğunun bilincine varılması gerektiğini vurguladı.
Eğitimde ilkokuldan itibaren enerji verimliliği haftasında bilinçlendirme çalışması yapılması çağrısında bulunan Terzioğlu,
enerji verimliliğini sadece bir şeylerden kısarak tasarruf etme anlayışı ile vermek yerine, daha etkin ve daha verimli kullanma algısının verilmesini önerdi.
Evlerde tüketilen enerjinin büyük bir kısmının evin ısıtma ve soğutma ihtiyacının karşılanmasında kullanıldığını anlatan Cihad Terzioğlu, şu önerilerde bulundu: “Binaların dış cepheleri yalıtım malzemeleriyle kaplanmalı. Evlerinde yalıtım sistemi olmayanlar pencere ve kapı kenarlarında ısının kaçabileceği aralıkları yalıtım malzemeleriyle kaplayarak ısı kaçaklarını engelleyebilirler.
Ayrıca peteklerin arkasına koyacakları bir yalıtım malzemesi ile de petek ısısının dışarı kaçmasını önleyerek enerji tasarrufu sağlayabilirler. Yapılan hatalardan biri peteklerin önünün ve üzerinin dekoratif eşyalarla veya örtülerle kapatılması sonucunda peteğin ortama ısı vermesinin engellenmesidir.
Evlerimizin aydınlatılmasında eski tip akkor ampuller yerine LED ampulleri kullanarak yüzde 80 oranında enerji tasarrufu sağlayıp aynı ışık şiddetinden faydalanabiliriz. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesini 70° de çalıştırmak yerine 50° çalıştırarak yüzde 30-50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu sağlayabiliriz.”
#Tasarruf
#İstihdam
#Enerji verimliliği