Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 61'inci Genel Kurulu dün İstanbul’da yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı genel kurul toplantısında faiz tartışması damga vurdu. Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın “Bankalar, faizler yükseldiği zaman çok para kazanan işletmeler değil. Bankacılık sektörü düşük faizden yanadır” sözleri dikkat çekti.
Aydın'a kürsüden cevap veren Başbakan Binali Yıldırım, “Bu sizin için iyi değilse indirelim. Hem kar edin, hem siz kazanın hem memleket kazansın, üretici kazansın. Tamam mı? Sözü de aldık. Daha çok kazanmak için faizlerin indirilmesi gerekiyor. Buna katılıyorum. Doğru bir tespit. Tabii bunun için biz de boş durmayacağız. Enflasyonu aşağı çekeceğiz. Bizim de işimiz var. Enflasyon ve faiz birbirini destekleyen bir unsur" dedi.
"Bankalara önce teşekkür ediyorum. Sonra birkaç sitemim ve talebim olacak" diyerek sözlerine başlayan Binali Yıldırım; salonda bulunan banka genel müdürlerine seslendi. Başbakan Yıldırım, “15 senelik büyüme başarısının arkasında siz varsınız. Ama sizin arkanızda da millet var. Millet paraları getirip yatırmasa siz ne yapacaksınız? Kaynak millet. Sizde bunu Türkiye'nin büyümesine kalkınmasına ayırıp destekliyorsunuz” diye konuştu.
Bankaların 15 Temmuz sonrası duruşuna dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: “Hemen pazartesi günü herşeyi normale döndürmeniz hiçbir olağanüstü hal yokmuş gibi davranmanız milletimiz ve hümüketimiz nezdinde büyük bir beğeni kazanmıştır. Bu hem ülkeye olan güven hem de bankacılık sistemine olan güveni göstermiştir. Türkiye 7,4 ile büyüdü. Bunda büyük katkınız var. Kredi Garanti Fonu (KGF)sisteminin devreye girmesi ve 300 bin işletmemize sizlerin marifetiyle 250 milyara kadar bir kredi genişlemesi sağlandı. Ziraat Bankası konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacak.”
Hükümetin enflasyonun düşürülmesi konusundaki hassasiyetinde bir gevşeme olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Mücadele devam edecek. Hedef tek haneye getirmektir. Bunun için gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi. Bankacılık sektöründen beklentilerini de dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: “Dünyada petrol fiyatları artmaya devam ediyor. Dolayısıyla Petrol üreticisi olmayan ülkeler bundan olumsuz etkileniyor. Türkiye de bunlardan biri. Bununla ilgili daha uzun tedbirlerimizi aldık. Sıkıntımız yok. Sizden istediğimiz de kredi maliyetlerini bizim tarafımızdan ilave maliyetleri mümkün mertebe küçültmek. Bankaların kredi maliyetlerini mümkün mertebe küçültmenizi ve birlikte hareket ederek maliyetleri ve faizleri aşağı çekmenizi istiyoruz. Böylece yüksek faizden olan memnuniyetimizi de sona erdirmek.”
Bankalara daha düşük faizde daha makul kârlar elde etme telkininde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Kârınızda gözümüz yok. Ama bir ülke üretmezse çarklar dönmezse o elde ettiğiniz az karlardan da mahrum olabilirsiniz. Yaşatmayı esas almamız lazım. Yeniden yapılandırma bir suç değildir. Gelişmiş ülkelerde yeniden yapılandırma artık sıradan bir iştir” uyarısında bulundu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de faizlerin yüksek olmasını eleştirdi. Türk finans sektörü içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan Türk bankacılık sektörünün son 16 yıllık dönemde sadece niceliksel olarak değil, niteliksel olarak da önemli bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini belirten Akben, “Uzun dönemde sürdürülebilir büyüme ancak ve ancak güvenli, istikrarlı ve sağlam bir finansal sistemle mümkün olabilmektedir. Mevduat faizleri ve buna bağlı olarak kredi faizlerinin yükselmesi orta ve uzun vadede ne finansal tüketiciler ne de sektör için sağlıklı bir eğilimdir” dedi.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, dünkü genel kurul toplantısında bankaların faizden gelir elde etmediğini öne sürdü. Başbakan Binali Yıldırım’ın da hazır bulunduğu salonda konuşan Hüseyin Aydın’ın söyledikleri havada kaldı. Çünkü, rakamlar tam tersini söylüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine Türk bankacılık sektörü 2017 yılında 49,1 milyar lira net kar elde etti. Bu rakam bir önceki (2016) yıla göre yüzde 31 artarak bu seviyeye ulaştı. Bankaların 2017’de elde ettiği toplam faiz geliri ise 2016’ya göre yüzde 27,1 artarak 194,7 milyar liradan 247,5 milyar liraya yükseldi.
Sektörün toplam faiz gideri, geçen yıl 2016’ya göre yüzde 29,7 artarak 134,1 milyar liraya yükseldi. Söz konusu dönemde bankaların mevduata verdiği faiz tutarı yüzde 26,1 artışla 93,6 milyar liraya ulaştı. Bankaların net faiz geliri, 2017’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 24,2 artarak 113,4 milyar lirayı aştı.
Bankalar, 2017’de kredilerden 200,2 milyar lira faiz geliri elde etti. Söz konusu gelirin 47,3 milyar lirası tüketici kredilerinden, 9 milyar lirası kredi kartlarından, 30 milyar lirası taksitli ticari kredilerden ve 113,9 milyar lirası diğer kredilerden alınan faizlerden oluştu. Bankaların taksitli ticari kredilerden aldığı faiz 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 54,3 artış kaydetti. Bankaların yüksek kar marjı bu yıl da devam ediyor. Türk bankacılık sektörünün 2018 ilk çeyrek karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 13 milyar 912 milyon lira oldu. Mart 2018 döneminde sektörün dönem net karı ise 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 13 milyar 912 milyon TL oldu.