Yüzbinlerce taşeron çalışanını dört gözle beklediği tarih geldi çattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan taşeron işçilerin daimi içi statüsüne geçme sürecinde son tarih 2 Nisan olarak açıklanmıştı. Yaklaşık 1 milyon kişiye kadro yolu açan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ardından başlatılan çalışma 4 aydır devam ediyor. Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesinin ardından duyurulan takvimin işletilmesi süreci hem yoğun hem heyecanlı geçti.
Yaklaşık 1 milyon taşeron işçisinin gözü kulağı sözleşmeli kadroya geçiş sürecinin sona gereceği tarih olan 2 Nisan'da. Kadro başvuruları 2 Ocak’ta başladı ve 11 Ocak’ta tamamlandı. Başvurularını tamamlayan taşeron çalışanları için ikinci aşamada ise; 22 Mart tarihine kadar taşeron sınavlar oluşturuldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 100 üzerinden değerlendirilen bu sınavda kadroya geçiş için en az 50 puan almanın yeterli olduğunu duyurmuştu. Bu kapsamda en çok merak edilen konuların biri de; 4C’lilerin (Geçici İşçi) durumuydu. Bu konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, önceki gün son noktayı koydu. Sayıları yaklaşık 30 bin olan 4C’lilerin 4B’ye geçişi taşeron kadro ile aynı zamanda (2 Nisan) yapılacak.
Bakan Sarıeroğlu yaptığı açıklamada; geçici işçilerin kadroya alınmasını sağlayan düzenlemeye ilişkin olarak; yüzde 10 ücret artışıyla izin sürelerini düzenleyerek; işçilerin 4C’den 4B’ye geçişini gerçekleştireceklerini söyledi.Öteki tarafta 1 milyon işçiye kadro yolu açılırken; 50 bin Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) çalışanının dışarıda bırakılması kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuştu.
Sonrasında sendika ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleriyle bu alanda da hareketlilik yaşandı. Bakan Jülide Sarıeroğlu, KİT’lerde çalışan 50 bin KİT işçisi için ayrı bir düzenleme üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı. Konuyla ilgili detaylar merakla bekleniyor.
Geçici personel olmaktan kurtulup sözleşmeli personel statüsüne kavuşan bu personelden yükseköğretim mezunu olanların “idari büro görevlisi” ünvanlı pozisyonlarda, diğerlerinin ise “idari destek görevlisi” ünvanlı pozisyonlarda istihdam edileceği belirtilerek, “Dün gerçekleştirilen 2018 yılı Mart ayı KPDK toplantısında Genel Başkan Ali Yalçın’ın da üzerine basarak belirttiği gibi Konfederasyonumuzun önceliği kamu görevlilerinin kadrolu istihdamıdır. Geçici statüde istihdamın kaldırılarak bu statüdeki personelin sözleşmeli personel olmasını sağlamamız nihai hedefimiz için bir adımdır. Memur-Sen, iş güvenceli kadrolu istihdamın sağlanmasına kadar mücadelesine devam edecektir” denildi.