Kıdem tazminatında buna dikkat

Yeni Şafak
14:4319/11/2017, Pazar
G: 20/11/2017, Pazartesi
Yeni Şafak
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için “30” günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için “30” günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Her çalışanı ilgilendiren konulardan biri de kıdem tazminatı. Kıdem tazminatını belirleyen bazı kıstaslar var. Peki kıdem tazminatına fazla mesailer de eklenebiliyor mu? Kıdem tazminatıyla ilgili kanun fazla mesailer için ne diyor? İşte soruların yanıtları.

Çalışanın, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödenen tazminata kıdem tazminatı deniyor. Kıdem tazminatı almanın ilk yolu çalışanın işten çıkarılması. Bu noktada kıdem tazminatı artırmanın yolları gündeme geliyor. Ancak merak edilenlerden biri de fazla çalışılan süreler kıdem tazminatına ekleniyor mu konusu.

İş Kanununa göre kıdem tazminatının hesabında süreklilik arz eden her türlü ayni ve nakdi ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma ücreti süreklilik arz eden ödemeler arasında olmadığı için kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

KIDEM TAZMİNATI HESABINDA NELER DİKKATE ALINIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için “30” günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dâhil edilir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanında düzenli olarak sağlanan para ve parayla ölçülebilen menfaatlerin brüt tutarları (yol parası verilmesi veya servis sağlanması, yemek parası veya yemek verilmesi vb.) dikkate alınmaktadır. Fazla çalışma ücretleri kıdem tazminatı hesaplamalarına dâhil edilmemektedir.

#Kıdem tazminatı
#Ödenek
#Kıdem tazminatı hesaplaması
#Mesai
#Fazla mesai