İnşaat halindeki hatlar ile metroda 430 km uzunluğa yaklaşarak Londra ve Newyork’u geride bırakan İstanbul’da metro yapımında yeni bir uygulamaya geçiliyor. İstanbul trafiğini ciddi anlamda rahatlatacak 'her yere metro' projesi için gerekli olan 600 km’lik hat şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret formülü ile yapılacak.
15 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul’daki trafiğe yönelik çözümler geliştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro projelerinde, şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret modeline geçiyor.
Her gün 30 bin işçi yer altına iniyor
Dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumunda bulunan İstanbul’da 294 kilometre metro inşaatı bulunuyor. İstanbul’un trafiğini rahatlatacak projelerin hayata geçmesi için her gün yer altına inen işçi sayısı ise 30 bini buluyor.
430 km’ye ulaşacak
- En yakın tarihte hizmete alınan hat ise geçtiğimiz günlerde açılan Üsküdar-Ümraniye metrosunun devamı niteliğinde olan 9 duraklı Çekmeköy metrosu oldu. Güvenlik sürecini tamamlayan metronun açılışını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.
Londra ve Newyork’u geride bıraktık
Hastanelerdeki model metro için de uygulanacak
İşte bu ihtiyaç doğrultusunda planlarını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro hatlarının yapım ve bakım maliyetlerini özel sektöre devretmek için yeni bir modele geçti. Sağlık Bakanlığı’nın şehir hastanelerinde uyguladığı yap-kirala-devret modeli bu sefer de metro hatları için uygulanacak.
Kira süresi 24 yıla çıkabilecek
İşletmesi belediyede olacak
Hedef İstanbul’un her yerine metro
2018 yılı sonuna kadar çalışmaları devam eden 5 hattın açılması planlanırken çalışması veya planlaması devam eden 13 hat için ise öngörülen takvim 2023 yılı olarak hedefleniyor. Yeni modelin hızlandıracağı süreç sonunda İstanbul genelinde 21 metro hattı hizmet verecek ve İstanbul’un her bölgesine hemen hemen metro gitmiş olacak.