25 yaşını doldurmuş araçlarını geri dönüşüme teslim edenlere, yerli üretim araçları bir kez Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak alma imkânı tanıyan kanun teklifini TBMM'ye sunuldu. MHP'li vekiller tarafından sunulan ÖTV'siz araç satışı, şoför esnafı için ÖTV ve KDV'siz araç satışı ve ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesine yönelik kanun teklifinin gerekçesinde, eski araçların yenilenerek ekonomiye kazandırılması, ithalatın azaltılması, yakıt israfının önüne geçilmesi ve çevre kirliliğinin azaltılması hedeflendiği belirtildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, 25 yaş ve üzeri araç sahiplerine hurda teşviki kapsamında ÖTV’siz araç satışı, şoför esnafına ise ÖTV ve KDV muafiyetli araç alımı ve ağır hasarlı araçların trafikten çıkarılmasıyla ilgili bir kanun teklifi sunuldu.
Meclis'e sunulan yeni bir kanun teklifi, otomotiv sektöründe hareketlilik meydana getirmeyi ve trafik güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
25 yaşından büyük araçlara hurda teşviki
Kanun teklifine göre, 25 yaşını geçmiş araçlarını geri dönüşüme teslim eden vatandaşlar, Türkiye’de üretilen yeni bir aracı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeksizin satın alma hakkı kazanacak. Bu düzenleme, eski araçların ekonomiye kazandırılmasını, ithalat bağımlılığının azaltılmasını ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini hedefliyor.
Ticari araç alımını hedefleyen yeni kanun teklifi, şoför esnafını yakından ilgilendiriyor. Geçimini tek bir araçla sağlayan şoför esnafına yönelik olarak hazırlanan düzenleme, ticari araçlarını yenilemek isteyen esnafa önemli bir vergi avantajı sağlıyor. Şoförler, yeni alacakları araçlarda 10 yıl ticari faaliyet şartıyla ÖTV ve Katma Değer Vergisi'nden (KDV) muaf tutulacak.
Şoför esnafına ÖTV ve KDV'siz araç satışı
Teklife göre, geçimini tek bir araçla sağlayan şoför esnafı, mevcut aracını yenilemek amacıyla ve en az 10 yıl süreyle ticari faaliyetlerde kullanmak üzere alacağı yeni ticari aracı, Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutacak.
Bu düzenlemenin gerekçesi olarak, Türkiye’de ticari araçların ithalat, ihracat ve insan taşımacılığındaki önemli rolü vurgulandı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 30 milyondan fazla araç bulunuyor ve bunlardan yaklaşık 6,5 milyonunu minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonlar oluşturuyor. Ayrıca, 100 bine yakın ticari taksi ve 1,5 milyon şoför esnafı bulunuyor. Ticari araçların daha hızlı yıprandığı ve bakım masraflarının arttığı belirtilerek, şoför esnafının yeni araç alırken zorluklar yaşadığına dikkat çekildi.
"Esnafın yükünü hafifletecek"
- "Şoför esnafı, ticari faaliyetlerini sürdürebilmek için yeni araç alımında büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu düzenleme, esnafın yükünü hafifletecek ve daha güvenli taşımacılık yapılmasını sağlayacaktır."
Trafik kazası ya da doğal afetler sonucu ağır hasar görmüş araçların yeniden trafiğe çıkarılmasının yasaklanması da teklif edilen düzenlemeler arasında. Bu hükme uymayanlara 500 bin TL para cezası verilmesi öngörülüyor. Ayrıca, bu araçların yalnızca hurda veya yedek parça olarak satılabileceği belirtiliyor.
"Can ve mal güvenliği açısından zorunlu"
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk tarafından Meclis'e sunulan teklifte, güvenlik riski oluşturan ağır hasarlı araçlarla ilgili şu ifadeler kullanıldı:
- "Ağır hasarlı araçların onarımı sırasında yapılan basit hileler, trafik güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu araçların yeniden trafiğe çıkarılmasının önlenmesi, can ve mal güvenliği açısından zorunludur."