TCMB yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Yeni Şafak
10:501/08/2017, Salı
G: 1/08/2017, Salı
AA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya açıklamada bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya açıklamada bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, "Enflasyonun 2017 yıl sonunda yüzde 8,7 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda ise yüzde 6,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2017-III"ün tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, enflasyon ve çıktı açığı tahminlerini açıkladı.

  • Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını vurgulayan Çetinkaya, "Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 8,7 olarak gerçekleşeceğini; 2018 sonunda ise yüzde 6,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2017 yılı sonunda yüzde 7,8 ile yüzde 9,6 aralığında (orta noktası yüzde 8,7), 2018 yılı sonunda ise yüzde 4,7 ile yüzde 8,1 aralığında (orta noktası yüzde 6,4) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

2017 sonu enflasyon tahminini Nisan Enflasyon Raporu’na göre 0,2 puan yukarı yönlü güncellerken, 2018 sonu enflasyon tahminini değiştirmediklerini belirten Çetinkaya, iktisadi faaliyet görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 sonu tahminine 0,2 puan artırıcı yönde etki yaptığını ifade etti. Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Tahminler üzerinde etkili olan bir diğer unsur, 2017 yılı gıda enflasyonu tahminlerinin yüzde 9’dan yüzde 10’a güncellenmesi oldu. Söz konusu güncelleme, bir önceki rapor dönemine göre 2017 yıl sonu enflasyon tahminine 0,2 puan ekledi. Öte yandan, son dönemde Türk lirası istikrarlı bir seyir izlerken, petrol fiyatlarında belirgin bir düşüş gözlendi. Böylece ABD doları cinsinden ithalat fiyatları varsayımında yapılan yukarı yönlü güncellemeye rağmen Türk lirası cinsi ithalat fiyatları 2017 yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puan aşağı çekti. Ayrıca tütün ürünlerinde otomatik vergi artışının gerçekleşmemesi sonucunda, alkol-tütün ürünlerinin yıl sonu tüketici enflasyonuna etkisi, bir önceki Enflasyon Raporu tahminine göre, 0,1 puan düşürücü yönde oldu. Bu çerçevede, Nisan Enflasyon Raporu’nda yüzde 8,5 olarak açıkladığımız 2017 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminimizi yüzde 8,7’ye yükselttik. Diğer taraftan, 2018 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini ise yüzde 6,4 olarak koruduk. Çıktı açığındaki kapanmanın 2018 yıl sonu enflasyonunu 0,1 puan artıracağını, Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarına dair varsayımlardaki güncellemenin ise söz konusu etkiyi telafi edeceğini tahmin ediyoruz."

'Para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz'

Son aylarda küresel risk iştahındaki olumlu seyir ve yaşanan maliyet yönlü gelişmelerin sınırlayıcı etkisine rağmen enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın zamanda toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisindeki azalmanın fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu belirten Çetinkaya, şunları söyledi:

  • "Bu nedenle, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izlemekteyiz. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğimizi de ifade etmek istiyorum." dedi.

Tüketici enflasyonunun haziranda yüzde 10,9 ile Nisan Enflasyon Raporu tahminiyle uyumlu seviyede gerçekleştiğini belirten Çetinkaya, işlenmemiş gıda ve alkol-tütün dışı tüketici enflasyonunun ise tahminlerin bir miktar altında seyrettiğini bildirdi.

Murat Çetinkaya, gıda enflasyonu varsayımlarını yıl sonu için yüzde 10 olarak belirlediklerini, 2018 sonu için yüzde 7 seviyesinde koruduklarını söyledi.

"Mali disiplininin gelecek dönemde de korunacağı bir senaryoyu esas aldık"

Murat Çetinkaya, sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mali disiplininin gelecek dönemde de korunacağı bir senaryoyu esas aldıklarını belirten Çetinkaya, şöyle konuştu:

  • "Elbette borçlanma oranları ve iç borç çevirme oranları dahil Hazine Müsteşarlığımızın yaptığı plan ve iletişim önümüzdeki dönemde piyasalar açısından yol gösterici olacaktır. Genel olarak ülke ekonomisine duyulan güvenin, bu anlamda, para politikası başta olmak üzere ekonominin cazibesini artıran unsurların Hazine borçlanmasında yabancı sahiplik oranını artıracak faktörler olacağını düşünüyoruz."
"Dezenflasyon süreci katkı sağlayacak"

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ile yaşanan sıkıntıların ülke ekonomisine olası etkilerine ilişkin bir soru üzerine Çetinkaya, Avrupa ile yaşanan sıkıntıların ekonomik yansımalarına dair henüz bir etki görmediklerini, gelecek dönemde de olmamasını umduklarını ifade etti. Çetinkaya, özellikle dış ticaret kanalında Avrupa Birliği ile ilişkiler ve ihracat performansının oldukça güçlü seyrettiğinin altını çizdi.

Bir başka soru üzerine Çetinkaya, Merkez Bankası olarak makro ekonomik dengeleri ve finansal istikrarı gözeterek para politikasını oluşturduklarını, bundan sonraki dönemde de böyle şekilleneceğini vurguladı.

Memur maaşları konusundaki görüşleri de sorulan Çetinkaya, gelecek yıl için para politikası duruşu ve dezenflasyon sürecinin önemli bir avantaj sağlayacağını kaydetti.

Dezenflasyon sürecinin tüm aktörlere sağlayacağı katkıların 2018'de daha net görülebileceğini belirten Çetinkaya, "Yüzde 6,4'lük tahmine ulaşılması toplamda tüm taraflar için daha sağlıklı makroekonomik koşulları beraberinde getirecektir. Onun için enflasyon hedefimizi önümüzdeki yıl için yüzde 6,4 olarak koruduk." dedi.


#Enflasyon
#TCMB