EDISYON:

Yeşil pasaport ihracatçıyı uçuracak

Yeni Şafak
09:522/03/2017, Perşembe
G: 2/03/2017, Perşembe
Yeni Şafak
İhracatçıya hususi (yeşil) pasaport verilmesi için çalışmalarda sona gelindi.
İhracatçıya hususi (yeşil) pasaport verilmesi için çalışmalarda sona gelindi.

Dünyanın her yerinde ülkemizi başarı ile temsil eden ihracatçılarımızın ceplerine yeşil pasaportlarını koymalarına çok az kaldı. İhracatçılar için büyük faydalar sağlayacak yeşil pasaport uygulaması yakın zamanda hayata geçecek.

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için amaçlanan 500 milyar dolar tutarındaki ihracat hedefine ulaşılması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Yurt dışında dünyanın belirli gölgelerindeki önemli ticaret merkezlerinde bulunan firmalara destekler veriliyor. İhracatçıların kira ve personel giderlerine destek, fuarlarda tanıtım desteği ve pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra hususi (yeşil) pasaport verilmesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.



  • Başarılı ihracatçıların dünyanın her yerine rahatlıkla gidebilmeleri, vize işlemleri sebebiyle zaman kaybı yaşamamaları amacıyla hayata geçilecek çalışmada son aşamaya gelindi. Yaklaşık 16-17 bin mal ve hizmet ihraç eden ihracatçılara, belirlenen bazı şirketlere yeşil pasaport verilecek.

  1. Yeşil pasaport kimlere verilecek?
  2. Son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasındaki ihracat şirketlerine 1,
  3. 10-25 milyon dolar arasındakilere 2,
  4. 25-50 milyon dolar arasındakilere 3,
  5. 50-100 milyon dolar arasındakilere 4,
  6. 100 milyon doların üzerindekilere 5 yeşil pasaport hakkı verilecek.

İhracat firması yetkililerinin devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları gerekiyor.



İhracata katkısı büyük


  1. Yeşil pasaport uygulamasının hayata geçmesi Türkiye'nin ihracatı için kaldıraç etkisi oluşturacak. Yeşil pasaport almaya hak kazanan firma temsilcileri, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyadaki birçok noktaya rahatlıkla ve zaman kaybı olmaksızın ulaşım imkânı sağlayacak.

Yakın zamanda dağıtılacak


Uygulamanın kısa sürede hayata geçeceğini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçıların "memurların yararlandığı bu imkandan devlete hizmet eden ihracatçılar neden yararlanamıyor" şeklinde eleştirilerde bulunduklarını ve her platformda yeşil pasaport talep ettiklerini aktarmıştı. İhracatçıyı desteklemek için bu kararı aldıklarını ifade eden Zeybekci, uygulamaya yönelik prosedürlerin devam ettiğini aktarmıştı.



  • İhracatçıya yeşil pasaportların yakın zamanda dağıtılması planlanıyor. Türkiye'yi 6 kıtada 249 ülke/bölgeye ihracat yaparak Türk bayrağını tüm dünyada dalgalandıran ihracatçıların, devletin desteğini güçlü bir şekilde arkalarında görmeleri, çok kısa vadede ihracat verilerinde gözle görülür artışları beraberinde getirmesi bekleniyor.


Hususu (yeşil) pasaportu başka kimler alabilir?


Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.



İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir.



Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür.



Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı (yetim maaşı) bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde hususi pasaport verilebiliyor.











#İhracat
#Yeşil pasaport
#Ekonomi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.