Bristol Üniversitesi Aerosol Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, ürettikleri cihazla koronavirüs hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün havada ne kadar canlı kaldığını ölçtü.
İngiltere'deki Bristol Üniversitesi bilim insanları, gerçekleştirdikleri bilimsel çalışma sonucunda, Kovid-19'un solunan havada canlı kalarak ne kadar bulaşıcı olduğunu araştırdı. Bir ilk olduğu belirtilen çalışmanın sonucunda koronavirüsün havada bulaşma yeteneğinin ne kadar olduğu ölçüldü. Peki virüsün bulaşma oranı ne kadar?
1/7
Değerlendirme sonucu virüsün ilk 20 dakika içerisinde bulaşma kabiliyetinin yüzde 90'ınını kaybettiği belirtildi.
2/7
Bilim insanları, virüsün ilk 5 dakikada bulaşma yeteneğinin yüzde 48 oranında gerçekleştiğini ve virüsten korunmanın en etkin yolunun koruyucu yüz maskesi olduğunu ifade etti.
3/7
Yapılan çalışmada, havada bulunan mikro damlacıklardaki virüsün 5 saniye ile 20 dakika arasındaki aktivitesini ölçtüklerini ve virüsün havadaki ömrünün, farklı Kovid varyantları için benzerlik taşıdığı belirtildi.
4/7
Nem oranı yüksek havanın, virüsün hayatta kalmasını yükseltirken bir ortamda en uzaktaki kişiden ziyade en yakındaki kişiden virüs bulaşmasının daha yüksek bir oran olduğu açıklandı.
5/7
Bilim insanları bilimsel çalışmanın henüz hakemli tıp dergisinde yayınlanmadığını ifade etti.
6/7
7/7
#Koronavirüs
#Covid-19
#İngiltere
#Dünya