
2025-YKS sonuçları açıklandı. 19 Temmuz'da açıklanan YKS sonuçlarının ardından adaylar YÖK Atlas Tercih Robotu'na yöneldi. YÖK ATLAS, adaylara geçmiş yılların taban puanlarını inceleme ve en uygun tercihler için rehberlik sunma imkanı sağlıyor. ÖSYM tercih robotu açıldı mı? Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? İşte detaylı bilgiler.

19 Temmuz Cumartesi günü ÖSYM tarafından YKS sonuçlarının ilan edilmesinin ardından adaylar geçmiş yılların taban puanlarını sorgulama için YÖK ATLAS sitesine girmek istedi. YÖK ATLAS, öğrencilerin üniversite ve bölüm seçimlerinde rehberlik eden bir platform olarak biliniyor.

YÖK ATLAS SİTESİ ÇÖKTÜ MÜ, NEDEN AÇILMIYOR?
ÖSYM tarafından 19 Temmuz 2025 tarihinde YKS sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından adaylar Yükseköğretim Program Atlası yani YÖK ATLAS sitesine akın etti. Yaşanan yoğunluktan dolayı bazı adaylar siteye erişimde güçlük yaşadı.

YÖK ATLAS TERCİH EKRANI
YÖK Atlas'a erişmek isteyen adaylar https://yokatlas.yok.gov.tr/ adresini kullanabilir. Siteye erişimde sorun yaşanıyorsa bir süre bekleyip tekrar denemek ya da farklı bir tarayıcı ya da cihaz kullanmak işe yarayabilir.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NEDİR?
YÖK Atlas tercih robotu, adaylara geride bıraktığımız son 4 senenin taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı tanımaktadır.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?
YÖK Atlas tercih robotuyla son 4 yılın, 4 yıllık ve 2 yıllık üniversitelerin taban puanlarını ve başarı sıralamaları kolayca görme imkanı yer alıyor.

Yapmanız gereken tek şey YÖK'ün resmi sayfası olan https://yokatlas.yok.gov.tr/ adresine girerek tercih sihirbazı bölümünde lisans (4 yıllık) veya ön lisans (2 yıllık) tercihler için belirlenen sayfalara tıklamanız ve sayısal, sözel ya da eşit ağırlık kısmından birini seçerek kolayca geçmiş yılların başarı sıralamalarını elde edebilirsiniz.

Lisans programlarına yerleşenlerin puanları, başarı sıraları, TYT/AYT netleri, geldikleri liseler, geldikleri bölgeler; programda görevli öğretim üyeleri, yabancı uyruklu öğrenciler, Erasmus trafiği ve benzeri pek çok detaya ise aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
YÖK LİSANS ATLASI İÇİN TIKLAYINIZ
YÖK ÖN LİSANS ATLASI İÇİN TIKLAYINIZ

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için güncellenen YÖK ATLAS verilerine göz atılmalı.
Kılavuzda yer alan kurallara göre adaylar ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından kendileri yapacaklardır.

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.