
Son 10 günde çıkan 761 orman yangınının tamamı kontrol altına alındı. 26 Haziran’dan bu yana İzmir, Hatay, Bilecik gibi birçok ilde başlayan büyük çaplı yangınlar, ekiplerin hızlı müdahalesiyle söndürüldü. Alevlere ortalama 11 dakikada müdahale edildi.
Yurdun dört bir yanında etkili olan orman yangınlarıyla Türkiye, son 10 günde yoğun bir mücadele yürüttü. Artan sıcaklıklar ve rüzgarla birlikte birçok ilde yangınlar eş zamanlı olarak çıktı, ancak tamamı kontrol altına alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 26 Haziran'dan bu yana ülke genelinde toplam 761 yangın meydana geldi. Bu yangınların tamamı ekiplerin hızlı müdahalesiyle kontrol altına alındı. İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bu yıl şu ana kadar 1351'i ormanlık alanda, 1830'u orman dışı alanda olmak üzere toplam 3 bin 181 yangın çıktığı belirtildi. Bu yangınlara 27 uçak, 105 helikopter, 6 bin kara aracı, 25 bin personelle müdahale edildi.
19 BİN 135 SORTİ
Hava araçları, yaz başından bu yana 19 bin 135 sorti yaparak toplam 62 bin 881 ton su attı. 3 bin yangının 761’i, yalnızca son 10 günde, yani 26 Haziran’dan itibaren meydana geldi. Yani yılbaşından itibaren çıkan yangınların yüzde 25'i sadece son 10 günde meydana gelmiştir. Son 10 gün içinde İzmir, Sakarya, Hatay, Bilecik, Manisa, İstanbul ve Bursa başta olmak üzere birçok ilde büyük yangınlar yaşandı. Bu süreçte, her biri 2021’deki Manavgat yangını kadar risk taşıyan toplam 20 büyük yangınla mücadele edildi. Bu 761 yangının tamamı, ekiplerin yoğun çalışmasıyla kontrol altına alındı.
11 DAKİKADA MÜDAHALE
Türkiye, yangına ortalama 11 dakikada müdahale süresiyle dünya çapında öne çıkıyor. Orman Genel Müdürlüğü, yangınla mücadeleye yönelik dezenformasyonların alınan önlemleri ve sahadaki çabayı gölgelemeye çalıştığını belirtti. Yangınların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğu ve çok kısa sürede afet boyutuna ulaşabildiğine işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu: “Türkiye, yangına müdahale süresi açısından ortalama 11 dakikayla dünya çapında öne çıkan ülkeler arasındadır. Ancak, yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgâr gibi meteorolojik faktörler, yangının enerjisini kısa sürede artırmakta ve birkaç dakika içinde büyük alanlara yayılmasına neden olmaktadır.”
Yaralı hayvanlara can suyu
İzmir'de yaklaşık 100 gönüllü, Buca ilçesinde yangından etkilenen ormanlık alanda bir araya geldi. Çoğunluğu birbirini tanımayan gönüllüler, soğutma çalışmaları tamamlanan alanlarda gruplar halinde arama yaparak küllerin arasında kalan canlıları bulmaya çalıştı. Arama sırasında 1 şeritli engerek, 2 oluklu kertenkele ve 2 kaplumbağa kurtarıldı. Hayvanların tedavisi gerçekleştirildi.
İlk müdahale hayat kurtarıyor
Orman yangınından etkilenen hayvanlara ilk müdahale hayati önem taşıyor. Uzmanlar, yangın alanından çıkarılan hayvanın burun ve ağzının nefes alabilmesi için nemli bezle temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Olası yanıklara karşı hayvana el ile temas edilmemesi, bir kıyafete veya örtüye sarılması öneriliyor. Uzmanlar, yangından çıkan hayvanın vücut ısısı düşeceği için 25-26 derecede kalması gerektiğine dikkat çekiyor. Yanık bölgesinin 12-18 derece sıcaklıkta ılık su ile yıkanması ve asla buz kullanılmaması öneriliyor.

Hakkınız ödenmez
Orman yangınlarıyla mücadelede itfaiye ekipleri, zorlu şartlara rağmen gece gündüz demeden canla başla çalışıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından Hatay’daki yangınları söndürme çalışmalarına destek için 3 araç ve 10 personel bölgeye gönderilmişti. Yangında gece, gündüz mücadele eden ekipler, zaman zaman yorgun düştüğü anlarda yerde ve araçlarının bagaj kapaklarında uyuyup dinlenmeye çalıştı. İtfaiye Daire Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bugün itfaiyecilerimiz açlık, susuzluk, uykusuzlukla canı pahasına olaylara müdahale ederek kahramanlık sergiliyorlar" ifadelerine yer verildi.

Ateşten korkmuyoruz
İzmir'deki orman yangınlarında görev yapan iş makinesi operatörleri, 45 tonluk dozerleriyle sarp arazilerde alevlerin yayılmasını önlemek ve söndürme araçlarının ulaşımını sağlamak amacıyla gece gündüz görev yapıyor. Orman yangınlarının kontrol altına alınmasında kritik rol üstlenen iş makineleri, yangının yayılmasını önlemek için ormanın iç kısımlarında yollar açıyor. Operatörlerden Eray Acar, “Biz ateşin karşısındayız. Arazözlere yol açıyoruz. Ateşten korkmuyoruz, çünkü buraya, yangını söndürmek için geldik” dedi.
Yaraları saracağız
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir Ödemiş'te orman yangınından etkilenen mahallelerde incelemede bulundu. AFAD'tan İzmir ve Bilecik valiliklerinin emrine başlangıç olarak 30'ar milyon lira kaynak gönderdiklerini hatırlatan Yerlikaya, yaraların sarılması için çalışmaya devam edeceklerini anlattı. Yerlikaya, şunları kaydetti: “İzmir genelinde Ödemiş, Çeşme, Seferihisar, Buca, Bornova ve Gaziemir'de 228 konut, 13 iş yeri ve 15 ahırın ağır hasarlı olduğu tespit edildi. AFAD ve TOKİ koordinasyonunda hak sahiplerinin süreci netleşir, netleşmez 5-6 ay içerisinde anahtarlarını teslim edeceğiz.”